Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Το νέο σύστημα των αποδείξεων


Το νέο σύστημα των αποδείξεων Ολημερίς το έχτιζαν, το βράδυ το γκρεμίζαν. Σύμφωνα με την νέα τροποποίηση που εξήγγειλε αλλά δεν πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομικών, η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων παραμένει. Για το πόσες ακριβώς αποδείξεις θα συλλέγουμε, έχουμε μια ιδέα καθώς το ανακοίνωσε προφορικώς ο Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή. Για το ποιο ακριβώς θα είναι το πρόστιμο σε περίπτωση που δεν προσκομίσουμε τις αποδείξεις, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε καθώς η διάταξη δεν έχει συμπεριληφθεί ακόμη στο φορολογικό νομοσχέδιο. Τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα και οι πιθανές απαντήσεις, έχουν ως εξής:

Πόσες αποδείξεις θα πρέπει να προσκομίζουμε;
Η αξία τους θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 25% του εισοδήματός μας. Θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρχει ανώτατο πλαφόν όπως ισχύει και φέτος. Ο υπουργός Οικονομικών συνέδεσε τη φορολογική έκπτωση με την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που προβλέπει η νέα φορολογική νομοθεσία. Οπότε αυτομάτως εγείρονται δύο ερωτήματα:
  1. 1.Θα απαλλαγούν όσοι έχουν εισόδημα άνω των 42.000 ευρώ από την υποχρέωση προσκόμισης αποδείξεων; Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν θα δικαιούνται έκπτωση φόρου άρα γιατί να προσκομίζουν αποδείξεις;
  2. 2.Θα υπάρχει ένα ανώτατο όριο στην αξία των αποδείξεων που θα πρέπει να προσκομίζουμε; Πιθανότατα ναι λένε οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών και τοποθετούν το πλαφόν αυτό στα 10.500 ευρώ (σ.σ αντιστοιχεί στο 25% του εισοδήματος των 42.000 ευρώ που αποτελεί και το ανώτατο όριο εισοδήματος για το οποίο προβλέπεται έκπτωση φόρου.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα συλλέγουν αποδείξεις;
Σύμφωνα με ένα σενάριο που κυκλοφορεί στο υπουργείο Οικονομικών, η υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων, δεν θα αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν έχουν δικαίωμα στη φορολογική έκπτωση των 2100 ευρώ όπως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα:
  1. 1.Θα υπάρχουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες οι οποίοι θα αδιαφορούν για τη συλλογή αποδείξεων;
  2. 2.Τι θα γίνει με τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι θα φορολογούνται ως μισθωτοί καθώς θα έχουν υπογράψει συμβάσεις έργου το πολύ με τρεις εργοδότες;
Τα ερωτήματα θα απαντηθούν μόνο αν βγει η τελική διατύπωση της νομοθετικής διάταξης.
Θα προσκομίζουμε τις αποδείξεις στην εφορία;
Όχι διότι ούτως ή άλλως όλες οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Τις αποδείξεις θα έχουμε την υποχρέωση να τις κρατάμε στην κατοχή μας για τουλάχιστον μια 5ετία στην περίπτωση που τις ζητήσει η εφορία για έλεγχο.
Στη φορολογική δήλωση του 2013 θα δηλώσουμε αποδείξεις;
Κανονικά. Θα αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματός μας. Αν το εισόδημά μας υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ, τότε θα προσκομίζουμε αποδείξεις αξίας έως 15.000 ευρώ. Η υποχρέωση αφορά τον κάθε φορολογούμενο ξεχωριστά. Οι όποιες αλλαγές γίνουν στην αξία των αποδείξεων που θα συλλέγουμε, θα αφορούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2014.