Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ... ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ Αγνοεί δικαστικές αποφάσεις και κάθεται «σούζα» στις απειλές των υπαλλήλων της Βουλής




Ο υπουργός Οικονομικών πριν από λίγες ημέρες έκανε «κουρελόχαρτο» το Σύνταγμα γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του τη Δικαιοσύνη και με εντολή του, διέταξε τη ΔΕΗ να συνεχίσει την παράνομη είσπραξη του χαρατσιού.


Ο πολιτικός «τσαμπουκάς» που εξαντλείται στους «πληβείους» λύγισε μπροστά στις αντιδράσεις των υπαλλήλων της Βουλής, οι οποίοι με μπροστάρηδες 500 Δακίτες τρόμαξαν την κυβέρνηση υποχρεώνοντας την, σε άτακτη υποχώρηση. 

Η ιστορία με τους υπαλλήλους της Βουλής ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου και λίγο πριν την ψηφοφορία για τα μέτρα. Ο κ. Στουρνάρας είχε φέρει νομοτεχνική αλλαγή που λίγο έλειψε να τινάξει στο αέρα τη ψηφοφορία. Τι είχε συμβεί; 

Στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου η διατύπωση προέβλεπε ότι στο μισθολόγιο, βαθμολόγιο του Δημοσίου εντάσσονται οι «οι υπάλληλοι της Βουλής, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό της, το προσωπικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Προεδρίας της Δημοκρατίας».

Με την παρέμβαση του ο κ. Στουρνάρας γνωστοποίησε πως από το εδάφιο διαγράφεται η φράση «σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής». 

Στην αίθουσα αλλά κυρίως εκτός, επικράτησε σάλος από τις αντιδράσεις των υπαλλήλων που απειλούσαν να κατεβάσουν τους διακόπτες, τελικά ανάγκασαν τον κ. Στουρνάρα να την αποσύρει, λέγοντας όμως πως θα επανέλθει. 

Και ο πρωθυπουργός το βράδυ της ψήφισης του Προϋπολογισμού είχε ξεκαθαρίσει ότι ναι μεν το αυτοδιοίκητο της Βουλής, στο οποίο υπάγεται και το προσωπικό της, «δεν πρόκειται να παραβιαστεί» και θα «είναι απολύτως σεβαστό», ωστόσο, είχε καταστήσει σαφές ότι η Πολιτεία είναι αυτή που θα αποφασίζει για τα οικονομικά των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου. 

Η νέα υποχώρηση έγινε χθες από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού στη Βουλή με μια λιτή ανακοίνωση ότι «Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα δημοσιευθεί σε λίγη ώρα, δεν περιέχει καμία διάταξη για το μισθολογικό των υπαλλήλων της Βουλής», η σχετική πληροφόρηση θέλει το κυβερνητικό επιτελείο να έχει κάνει... πίσω ολοταχώς, θορυβούμενο από τις σφοδρές αντιδράσεις των υπαλλήλων. 

Το παρασκήνιο είναι έντονο και εκθέτει την κυβέρνηση ενόψει μάλιστα και της ψήφισης του φορολογικού καθώς δυναμιτίζει ακόμα περισσότερο το κλίμα στην ΚΟ της ΝΔ αλλά και έχει προκαλέσει δυσφορία σε Υπουργούς που παρακολουθούν την μια γκάφα μετά την άλλη στην πιο κρίσιμη φάση για τη χώρα. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε εντολή να συμπεριλάβει ρύθμιση, βάσει της οποίας περικόπτονται τα οδοιπορικά και οι υπερωρίες των υπαλλήλων καθώς και τα παντός είδους επιδόματά τους. 

Οι υπερωρίες φτάνουν τις 700 ώρες το χρόνο, αλλά και σημαντικά έξοδα κίνησης παίρνουν οι υπάλληλοι της βουλής, σε σχέση με τους συναδέλφους τους στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. 

Οι υπάλληλοι της Βουλής εξεγέρθηκαν προχωρώντας σε τρίωρη στάση εργασίας και με επιστολή τους χαρακτήριζαν την πρακτική της κυβέρνησης ως χουντική: «Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που αποτελούν τη σύγχρονη εκδοχή των αναγκαστικών νόμων της χούντας, η τρικομματική κυβέρνηση καταργεί τη θεμελιώδη διάκριση των εξουσιών, το αυτοδιοίκητο της Βουλής και απαξιώνει τη Δημοκρατία.»

Στο απυρόβλητο δεν έμεινε ούτε ο Πρόεδρος της Βουλής: «Σ’ αυτό το σήριαλ διαρκείας, σεναρίου πολιτικά διεστραμμένων και αδίστακτων εγκεφάλων, ο Πρόεδρος της Βουλής είναι τηλεθεατής. Ακόμα και τη στιγμή που η συγκυβέρνηση υποβαθμίζει το ρόλο του σε εντολοδόχο της εκτελεστικής εξουσίας. Το παραμύθι «περί προνομιούχων και αργόσχολων υπαλλήλων της Βουλής» να σταματήσει τώρα.»

Απειλούσαν μάλιστα με απεργία την Παρασκευή, προκειμένου να μην κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο. 

Η ομαδική παραίτηση 500 υπαλλήλων της Βουλής από την ΔΑΚΕ και οι αποστάσεις που πήρε ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης σήμαναν συναγερμό στο Μαξίμου που επιχείρησε να ρίξει την μπάλα στην εξέδρα. 

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή να «παγώσουν» τη σχετική ρύθμιση και εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την επιλογή του χρόνου λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία του φορολογικού. 

Ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης Τακης Μπαλτάκος αν και είναι ο υπεύθυνος για τον συντονισμό επιχείρησε να ρίξει το φταίξιμο στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα με αποτέλεσμα να υπάρξει αντιπαράθεση για τον όλο χειρισμό που οδήγησε σε ακόμα ένα αυτογκόλ. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε ευκαιρία να υπερασπιστεί τους «εκλεκτούς», ο οποίος δια του κ. Π. Λαφαζάνη δήλωσε στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ότι τα μέτρα που επιχειρήθηκε να προωθηθούν «αποτελούν μείζον θέμα συνταγματικής τάξης» και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου χαρακτηρίστηκε «απαράδεκτη». 

Οι άνεργοι, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που δεν νοιώθουν την «προστασία» τη κυβέρνησης παρακολουθούν αποσβολωμένοι τη μάχη χαρακωμάτων των προστατευόμενων και των προστατών. Εμπεδώνεται, όμως, ότι οι θυσίες δεν είναι από όλους.