Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Eξέλιξη στον τομέα της σύμπηξης συμμαχιών για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου


Μια εξέλιξη στον τομέα της σύμπηξης συμμαχιών για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, μπορεί να περιπλέξει τα σχέδια τόσο της Λευκωσίας όσο και της Αθήνας στον εν λόγω τομέα…
Η εξέλιξη αυτή είναι η ρήξη που φαίνεται να οριστικοποιείται ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Ρωσία για τη συμμετοχή της δεύτερης με ένα ποσοστό της τάξεως του 30% στην αξιοποίηση του κοιτάσματος «Λεβιάθαν», με τη ρωσική υποψηφιότητα να απορρίπτεται για τεχνικούς λόγους, αν και όταν μιλάμε για τέτοια μεγέθη συνήθως οι λόγοι που υποκρύπτονται είναι και γεωπολιτικοί.
Η υποψηφιότητα της γιγαντιαίας ρωσικής Gazprom φέρεται να απορρίφθηκε με το αιτιολογικό ότι μειονεκτούσε έναντι του ανταγωνισμού στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG: Liquified Natural Gas). Στον σχετικό διαγωνισμό επικράτησε εταιρία αυστραλιανών συμφερόντων και συγκεκριμένα η μεγαλύτερη εταιρία του ενεργειακού κλάδου στη χώρα, η «Woodside Petroleum», η οποία και απέσπασε το 30% του κοιτάσματος.
Το κοίτασμα που βρίσκεται στην Ανατολική μεσόγειο, 130 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Χάιφα, εκτιμάται ότι περιέχει μέχρι 17 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αξιοποιήσιμου φυσικού αερίου, δηλαδή είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα του κόσμου. Η εταιρία θα συμμετάσχει στην κοινοπραξία που έχουν συστήσει η ισραηλινές Delek που έχει την πλειοψηφία και Ratio Oil Exploration, καθώς επίσης και η γνωστή μας αμερικανική Noble Energy.
Το ποσοστό της αυστραλιανής εταιρίας θα προκύψει από παραχώρηση μετοχών από όλες τις συμμετέχουσες στην κοινοπραξία εταιρίες. Η παραγωγή που θα καλύψει σε πρώτη φάση τις ανάγκες της ισραηλινής αγοράς, αναμένεται να ξεκινήσει το 2016. Το σύνολο της Λεκάνης της Λεβαντίνης σε περιεκτικότητα φυσικού αερίου ανέρχεται σε 120 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, με τα ισραηλινά κοιτάσματα να ανέρχονται στο 40% του συνόλου.
Μεγάλο μέρος του υπολοίπου κοιτάσματος ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία
Με πληροφορίες από το defencepoint