Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Απο...Σεπτέμβρη το συνέδριο! "Φέξε μου και...γλίστρησα" Alexis...

Προς ...αναβολή οδηγείται το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που έως τώρα ήταν προγραμματισμένο για αρχές Μαΐου, ενώ κραδασμούς στην Κουμουνδούρου επιφέρει η εκλογή της «μινι-Γραμματείας» (ή επισήμως Διεύθυνσης) του κόμματος, που συζητείται σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να περιορίσει κατά το δυνατόν τις εσωκομματικές συγκρούσεις για τη νομή της εξουσίας και με το Συνέδριο το κόμμα να είναι πραγματικά ενιαίο (και όχι απλώς οι συνιστώσες να μετατραπούν σε τάσεις) ωστόσο οι αντιδράσεις είναι μεγάλες.

Το Συνέδριο, σύμφωνα με πληροφορίες μετατίθεται το νωρίτερο-όπως επιθυμεί πλέον και η ηγεσία-για τις αρχές Ιουλίου, το πιθανότερο όμως να διεξαχθεί αρχές Νοεμβρίου.

Παράλληλα, έντονες είναι οι διεργασίες για την εκλογή της Διεύθυνσης της νέας Πολιτικής Γραμματείας που ανέδειξε η Συνδιάσκεψη, μια Διεύθυνση η οποία θα έπρεπε να είχε εκλεγεί εδώ και περίπου ένα μήνα, δεν γίνεται όμως κατορθωτό, καθώς οι 9 θέσεις δεν επαρκούν για να εκπροσωπηθούν πολλές συνιστώσες, οι οποίες αντιδρούν!

Έτσι, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η 9μελής Γραμματεία θα μετατραπεί το λιγότερο σε 11μελή, ώστε να χωρέσουν περισσότερα μέλη. Σε μια τέτοια περίπτωση το Αριστερό Ρεύμα θα εκπροσωπηθεί με 3 μέλη (θα επιλεγούν μεταξύ των Παν. Λαφαζάνη, Στάθη Λεουτσάκου, Αλέκου Καλύβη και Αντώνη Νταβανέλου) και η πλειοψηφία από 8 μέλη, μεταξύ των οποίων ο νέος Συντονιστής Δημήτρης Βίτσας, ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης (ο μόνος βέβαιος-και εκ της θεσμικής του θέσης-σε όλες τις περιπτώσεις), ο Γραμματέας της ΚΟ Νίκος Βούτσης, ο Αλέξης Μητρόπουλος, αλλά και εκπρόσωποι των συνιστωσών ΑΝΑΣΑ και ΚΟΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απορρίφθηκε πρόταση η Διεύθυνση να αποτελεί ένα όργανο που θα παίξει τον ρόλο του «πρωινού καφέ» και συνεπώς θα μπορούσε να αποτελούνταν από θεσμικά μέλη, όπως ο Συντονιστής του κόμματος, οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι, ο Γραμματέας της ΚΟ, ο εκπρόσωπος Τύπου κ.ο.κ. Η πρόταση θεωρήθηκε ότι δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο του κόμματος, ενώ ειπώθηκε ότι η Διεύθυνση θα πρέπει να είναι πολιτικό όργανο και όχι «πρωινός καφές».

Επιτροπή Δεοντολογίας

O ΣΥΡΙΖΑ συγκροτεί Επιτροπή δεοντολογίας, η οποία θα διαθέτει και δυνατότητα πειθαρχικού ελέγχου, ακόμα και διαγραφής από το κόμμα για συγκεκριμένα «αδικήματα» (σήμερα δεν προβλέπονται διαγραφές). Η Επιτροπή Δεοντολογίας θα αποτελείται από μέλη που δεν θα ανήκουν στη Γραμματεία, ενώ μέχρι χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε ανακοινώσει ποιον επιλέγει για επικεφαλής.

Επιτροπή Θέσεων και Οργανωτικό

Στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασιστεί σήμερα η συγκρότηση Επιτροπής Θέσεων, όπου θα συμμετέχουν όλα τα κορυφαία στελέχη, Επιτροπή Καταστατικού, ενώ το Οργανωτικό Γραφείο θα αποτελείται αντί 60 μέλη που ανακοινώθηκαν αρχικά μόλις από 20, με επικεφαλής τον Συντονιστή Δημήτρη Βίτσα.

Η Επιτροπή Προγράμματος παραμένει…διαχρονική, με επικεφαλής πάντα τον Γιάννη Δραγασάκη, το υπ’ αριθμόν Νο 2 ουσιαστικά της Κουμουνδούρου, μετά τον Αλέξη Τσίπρα.


Πηγή: http://logioshermes.blogspot.com/2013/01/alexis.html#ixzz2ICrTwlxX
Under Creative Commons License: Attribution Share Alike