Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Στα σκαριά και νέο κούρεμα;



Στα σκαριά και νέο κούρεμα;Η χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του χρέους της Ελλάδας μόνο τυχαίο δεν είναι.
Οσοι γνωρίζουν, μπορούν να διαβεβαιώσουν πως εδώ και καιρό, πίσω από τις κλειστές πόρτες των αιθουσών, όπου λαμβάνουν χώρα οι συνήθως ενδιαφέρουσες συσκέψεις της Κομισιόν, έχει τεθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, υπό μια διαφορετική οπτική: αυτή του «κουρέματος» του κρατικού χρέους. Δηλαδή του χρέους που βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια των κυβερνήσεων των χωρών – μελών της Ευρωζώνης.
Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνεται αρμοδίως:
α) μια τέτοια κίνηση κρίνεται σχεδόν επιβεβλημένη, υπό την έννοια ότι άλλως πως δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος (παρά τα δύο «κουρέματα» που προηγήθηκαν), αν και
β) δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, υπό την έννοια ότι η Γερμανία – δημοσίως τουλάχιστον – δηλώνει κατηγορηματικά αρνητική σε μια τέτοια προοπτική Κι αυτό γιατί επίκεινται οι εθνικές εκλογές της, το προσεχές φθινόπωρο. Μετά από αυτές, όμως, ο δρόμος ανοίγει, κατά πάσα πιθανότητα και για το λεγόμενο «επίσημο κούρεμα» ..