Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Το «colpo grosso» Λυμπέρη


Το «colpo grosso» Λυμπέρη
Βαριές καταγγελίες των εργαζομένων στις εκδόσεις Λυμπέρη κατά του πρώην εργοδότη τους, περί μεθόδευσης για να τους αφήσει εκτεθειμένους, κρατώντας ο ίδιος τα κερδοφόρα περιοδικά του
 
Μπορεί οι Εκδόσεις Λυμπέρη να έκλεισαν, χρεωκοπημένες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο ίδιος ο Αντώνης Λυμπέρης, η σύζυγός του και οι “κολλητοί” δεν συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικά στις εκδόσεις, συνεχίζοντας το lifestyle στο οποίο είναι μαθημένοι. Σύμφωνα, τουλάχιστον, με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στην χρεωκοπημένη εταιρεία, που περιμένουν πότε και πώς θα πάρουν όλα αυτά που τους χρωστά ο κ. Λυμπέρης…
 Ο Αντώνης Λυμπέρης συνεχίζει κανονικά τις δραστηριότητές του, μέσα από δύο εταιρείες βιτρίνες έγραψε η “Εφημερίδα των Συντακτών”, βασισμένη στις μαρτυρίες των πρώην συνεργατών του. Μπορεί ο ίδιος να μην εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης τους, αλλά το ποιος πραγματικά είναι το αφεντικό κάνει «κρα», όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της εφημερίδας!
Η κατηγορία που καταγράφεται στο δημοσίευμα έχει ως εξής: «Όταν μας ζητούσε εδώ και πολλούς μήνες και μέχρι την τελευταία στιγμή να τον στηρίξουμε, εν κρυπτώ σχεδίαζε μεθοδικά την προσωπική του διαφυγή και επιχειρηματική επιβίωση μέσω παράλληλων εκδοτικών σχημάτων». Πέραν αυτού, σε ανακοίνωση των εργαζομένων τον περασμένο Νοέμβριο είχε αναφερθεί το εξής: «η παραχώρηση των τίτλων, είχε ήδη δρομολογηθεί εδώ και πολλούς μήνες, με τη σύσταση παράλληλων εταιρικών σχημάτων από τον Μάρτιο του 2012».
Τι εννοούν ακριβώς; Ότι ο κ. Λυμπέρης «πούλησε» τους «καλούς» τίτλους του σε νέες εταιρείες, τις οποίες είχε φροντίσει να δημιουργήσει και από τις οποίες συνεχίζει ανενόχλητος το έργο του, χωρίς τα βάρη των Εκδόσεων Λυμπέρη και, βεβαίως, χωρίς να ξεπληρώσει τους πρώην εργαζόμενούς του. Μαζί του, στις νέες εταιρείες, έχει πάρει τη σύζυγό του και τους “κολλητούς” του, όπως καταγγέλλεται.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται αυτό του περιοδικού Τηλεκοντρόλ, ο τίτλος του οποίου ανανεώθηκε τον Μάρτιο του 2010 για δέκα χρόνια από τις εκδόσεις Λυμπέρη. Όμως η εταιρεία παραιτήθηκε από την προστασία του εμπορικού σήματος τον Αύγουστο του 2012, τον οποίο κατοχύρωσε τελικά η κυπριακή εταιρεία Sunflowerco Ltd, μέσω του ευρωπαϊκού οργανισμού σημάτων με έδρα την Ισπανία. Λίγο αργότερα, την 1η Νοέμβρη του 2012 εμφανίζεται να κατοχυρώνει ξανά το σήμα μια άλλη κυπριακή εταιρεία, η Yellow Divine Ltd. Λίγο πιο μετά, στις 15 Νοεμβρίου, συστήθηκε η εταιρεία Alpha Editions A.E η οποία πλέον εκδίδει τα περιοδικά των πρώην Εκδόσεων Λυμπέρη Εγώ, Ηello, 7MTV και Τηλεκοντρόλ. Σύμβουλος έκδοσης στα δύο πρώτα εμφανίζεται η Έλενα Μακρή, σύζυγος του Αντώνη Λυμπέρη!
Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, “η εταιρεία συστήθηκε από τον Θεοχάρη Φιλιππόπουλο με αντιπρόεδρο τον Λαυρέντιο Αλβέρτη (στενό συνεργάτη του Δημήτρη Κοντομηνά)”.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων στις Εκδόσεις Λυμπέρη, η δεύτερη εταιρεία-βιτρίνα είναι η Identity Media που στα χαρτιά ανήκει στον Πέτρο Μπουροβίλη. Ο κ. Μπουροβίλης είναι εδώ και χρόνια ο πιο στενός συνεργάτης του Αντώνη Λυμπέρη. Αλλά δεν φτάνει αυτό, για να καταλάβουμε ποιος βρίσκεται από πίσω. Στο μετοχικό κεφάλαιο της συγκεκριμένης εταιρείας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» έχουν βρεθεί κατά καιρούς η κόρη, η σύζυγός του, αλλά και ο ίδιος ο Αντώνης Λυμπέρης.
Αυτή η εταιρεία διαχειρίζεται τα κερδοφόρα περιοδικά των Εκδόσεων Λυμπέρη, δηλαδή το Confidential και το περιοδικό του αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος. Σύμφωνα με τους εργαζομένους των Εκδόσεων Λυμπέρη, εκεί σκοπεύει ο Αντώνης Λυμπέρης να στείλει και τους διεθνείς τίτλους που έχουν μείνει χωρίς στέγη, δηλαδή τη Vogue, το Men’s Health, το Lucky, το Prevention, αλλά και το ιστορικό περιοδικό Status.
Με λίγα λόγια, σύμφωνα με τις καταγγελίες και τα δημοσιεύματα, σε μερικούς μήνες όλοι οι τίτλοι που κάποτε εξέδιδαν οι Εκδόσεις Λυμπέρη θα βρίσκονται και πάλι στα περίπτερα, μέσα από δύο εταιρείες που θα ελέγχει ο ίδιος. Το μόνο που θα έχει αλλάξει θα είναι το προσωπικό και οι μισθοί του, λένε οι απλήρωτοι εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με την Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, ο φόβος του κ. Λυμπέρη είναι να αποδειχθεί μέσα από τη δικαστική οδό ότι η νέα εταιρεία αποτελεί συνέχεια της παλιάς. Όπως αναφέρει η “Εφημερίδα των Συντακτών”, ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης κ. Σκορδαλιός λέει: «Με την πρακτική που ακολούθησε στην κατ ουσίαν μεταβίβαση των τίτλων των περιοδικών ενδεχομένως προκύπτουν και άλλου είδους ευθύνες γα τον ίδιο τον Α. Λυμπέρη, νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας».