Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ-ΚΑΤΑΡ: ΑΝ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΟΥΜΕ ΝΕΟ ΣΤΑΘΜΟ LNG

Δεύτερο σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου σκοπεύει να κατασκευάσει στην Ελλάδα ο ρωσικός κολοσσός Sintez σε περίπτωση που πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό για τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, κάτι που θα δώσει μια "απάντηση" στην κατασκευή της κοινοπραξίας Τουρκίας-Κατάρ στα παράλια της Ανατολικής Θράκης, ανακοίνωσε στους Financial Times o Andrey Korolev, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας

"Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να καταστεί κέντρο διανομής αερίου για την Ευρώπη, σύμφωνα με τον Andrey Korolev, διευθύνοντα σύμβουλο της Sintez. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ είναι μια ευκαιρία εισαγωγής στην ελληνική αγορά σε σχετικά χαμηλή τιμή λόγω της κρίσης… Θα κατασκευάσουμε αγωγούς με γειτονικές χώρες και θα κατασκευάσουμε δεύτερο σταθμό LNG,” δήλωσε ο Α.Korolev στους Financial Times.

Η επιπλέον επένδυση για τον σταθμό LNG υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε ύψος μεταξύ 300 και 800 εκατ.. ευρώ, ανάλογα με την χωρητικότητα του σταθμού ο οποίος θα κατασκευαστεί στην Βόρεια Ελλάδα. ένα έργο που από μόνο του μπορεί να αναστήσει την περιοχή.

Κατά τα λοιπά η εφημερίδα επιβεβαιώνει το δημοσίευμα του defencenet.gr, ότι οι δύο ρωσικές εταιρείες Sintez και Gazprom έχουν πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει για τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ το ελληνικό δημόσιο, αλλά αποτυπώνουν και το αδιέξοδο που υπάρχει με τις αντιδράσεις του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι "Δύο Ρώσοι πλειοδότες έχουν αναδειχθεί σε φαβορί για μια καθοριστική πώληση που θα προσφέρει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ στην Αθήνα, αλλά δημιουργεί δίλημμα στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να αντεπεξέλθει στους στόχους ιδιωτικοποιήσεων που έχουν θέσει οι διεθνείς πιστωτές.

Η ανάδειξη της Gazprom και της Sintez, ιδιωτικής εταιρείας φυσικού αερίου, σε πολύ ισχυρή θέση για την εξαγορά του κρατικού ομίλου φυσικού αερίου της Ελλάδας, έχει προκαλέσει προειδοποιήσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, που φοβούνται το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς στα ρωσικά συμφέροντα.

Και προκύπτει αυτόματα το ερώτημα: "Τι γίνεται αν οι Ρώσοι μας κάνουν μια πρόταση που δεν μπορούμε να αρνηθούμε;" σχολίασε κορυφαίος Έλληνας αξιωματούχος, χρησιμοποιώντας την δημοφιλή φράση από την ταινία "Ο Νονός". "Μας πιέζουν από την τρόικα να αντλήσουμε όσα περισσότερα κεφάλαια μπορούμε από την ιδιωτικοποίηση".

Το συμβούλιο της υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ έχει αναβάλει δύο φορές την απόφαση για την επιλογή των τελικών υποψηφίων για την ΔΕΠΑ και την θυγατρική της ΔΕΣΦΑ, αλλά επιμένει ότι θα καταφέρει να ολοκληρώσει την συμφωνία μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

"Το χρονοδιάγραμμα τελειώνει γρήγορα… Είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς μπορεί η υπηρεσία να λάβει και να αποτιμήσει τις τελικές προσφορές, να επιλέξει τον προτιμώμενο πλειοδότη και να ολοκληρώσει τις συνομιλίες εντός διορίας", σχολίασε εκπρόσωπος ενός πλειοδότη.

Η πώληση της ΔΕΠΑ θεωρείται «ναυαρχίδα» στις ιδιωτικοποιήσεις που θα αναθερμάνουν το διετές πρόγραμμα πωλήσεων των 15 δισ. ευρώ το οποίο έχει στόχο να μειώσει το δανειακό βάρος της Ελλάδας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Ωστόσο κανένας Ευρωπαίος, Ιάπωνας ή Κινέζος πάροχος δεν έχει εγκριθεί από το ΤΑΙΠΕΔ που έλαβε τις προσφορές των δυνητικών πλειοδοτών, αφού κανείς δεν είχε την φερεγγυότητα, ούτε διέθεταν την εκπληκτική ρευστότητα των ρωσικών εταιρειών. Και οι δύο ρωσικές εταιρείες έχουν προσφέρει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ με την Sintez να φημολογείται ότι έχει ανεβάσει την προσφορά 1,9 δισ. ευρώ!

Οι άλλοι τρεις πλειοδότες είναι η κρατική εταιρία αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar, η ελληνική συνεργασία M&M μεταξύ της MotorOil και της εταιρίας Μυτιληναίος, καθώς και η ελληνική κατασκευαστική και ενεργειακή ΓΕΚ Τέρνα, που ενδιαφέρεται για την εξαγορά μόνο της ΔΕΣΦΑ.

"Μαζί οι ρωσικές εταιρίες θα έχουν τον συντριπτικό έλεγχο σε μια αγορά στην οποία η ΔΕΠΑ πιθανότατα θα παραμείνει ο κυρίαρχος παίκτη", σχολίασε στους Financial Times Αθηναίος αναλυτής.

"Το ΤΑΙΠΕΔ έδειξε να αψηφά την προειδοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίσει ποικίλες πηγές για την προσφορά φυσικού αερίου, ώστε να μην μπορεί να κρατηθεί όμηρος" γράφει η εφημερίδα σχολιάζοντας το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του defencenet.gr.

"Προχωρούμε με την διαδικασία ιδιωτικοποίησης με το σκεπτικό ότι οποιος αγοράσει την ΔΕΠΑ θα λειτουργεί σε μια ευρωπαϊκή αγορά και θα είναι υποχρεωμένος να συμβαδίσει πλήρως με την ευρωπαϊκή νομοθεσία", σχολίασε ένας αξιωματούχος.

Aπό το γενικό κλίμα του δημοσιεύματος, προκύπτει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε μερικό αδιέξοδο, αλλά μάλλον κλίνει προς την κατεύθυνση να μην ακυρώσει τον διαγωνισμό, αφού το κόστος θα είναι τεράστιο, δεδομένης της ρωσικής αντίδρασης στην απόρριψη συντριπτικά καλύτερων προσφορών... 
http://www.agioritikovima.gr/diethni/14735-apantii-e-tou