Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ: 110 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ, 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΤΙΤΛΟΙ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ (VIDEO)

Του Γιώργου Θεοχάρη

Αποκλειστική δημοσίευση: Σπάνια εκκλησιαστικά χειρόγραφα - τετραευαγγέλια  και κείμενα.

H γενική διευθύντρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδας υποδέχεται το ''Αγιορείτικο Βήμα''.

Στεγάζεται σε ένα κτίριο, στολίδι μέσα στην καρδιά της πρωτεύουσας, δίπλα στα προπύλαια του πανεπιστημίου Αθηνών. 

Οι άνθρωποι που την φροντίζουν είναι πολύ λιγότεροι από όσους προβλέπεται, κάτι το οποίο όμως δεν γίνεται αντιληπτό!

alt

Καθώς όλα λειτουργούν άψογα. Το μεράκι και η αγάπη που δείχνουν για το πλούτο της  γνώσης και της ιστορίας που κρύβουν οι τίτλοι των βιβλίων και των  χειρογράφων - τα οποία ξεπερνούν το  ένα εκατομμύριο συνολικά-, δεν τους εμποδίζει να  αγωνίζονται καθημερινά για να  γίνει το ΄΄ άνοιγμα της βιβλιοθήκης΄΄ στην κοινωνία, όπως χαρακτηριστικά  είπε η γενική διευθύντρια της εθνικής βιβλιοθήκης κ. Αντωνία Αράχωβα που μίλησε στο ''Αγιορείτικο Βήμα''.

alt
 
''Το ιστορικό κτίριο της εθνικής βιβλιοθήκης χτίστηκε τον  Φεβρουάριο το 1903, είναι χορηγία των  τριών αδελφών Βαλιάνου,  στην  έξοδο του κτιρίου  είναι το άγαλμα του ενός  που είχαν δωρίσει  το μυθικό ποσό για τότε, των 2 . 800. Δρχ δηλ, σημερινά 2 δις ευρώ!

alt
 
Το κτίριο είναι από  άριστης ποιότητας μάρμαρο  και η αρχιτεκτονική του  είναι δωρικού ρυθμού'', υπογραμμίζει η κ. Αράχωβα.


 
Και συνεχίζει, ''Το  Βαλιάνειο κτίριο , είναι ένα κόσμημα παρατημένο, για μένα είναι το ωραιότερο κτίριο της Αθήνας. Χρειάζεται  άμεσα συντήρηση και ανακαίνιση, πρέπει να ξαναλάμψει. Ο προϋπολογισμός μας είναι περιορισμένος, έχουμε όμως πολύ κέφι και πείσμα, έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους''.

alt

Πλούσιο είναι το έργο της βιβλιοθήκης και στις εκδηλώσεις προκειμένου να κερδίσει τον μέσο έλληνα. ''Μέσα σε ενάμιση χρόνο, από τον Ιούνιο του 2011 είμαστε στην 31η εκδήλωση, όσες δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

alt
Η επιστολή του Ευσεβίου προς Καρπιανόν εντός πλαισίου

Ταυτότητα χειρογράφου Χρονολόγηση = Χρονολογία = 10 ος. Προέλευση = Μονή Δουσίκου Προέλευση Εγγραφής Ημερομηνία Εισαγωγής = 17/4/2007 Ταυτότητα Καταλογογράφου Ημερομηνία σύνταξης = 17/4/2007


alt

Εικονίζει τον Ιωάννη

Προέλευση = Άγνωστη (αγοράσθηκε το 1873) Χρονολόγηση, Χρονολογία = 12 ος., 


alt

Ο Ευαγγελιστής Μάρκος

Ημερομηνία Εισαγωγής = 10/10/2007 Υπηρεσία/Βιβλιοθήκη = Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Προέλευση = Προέρχεται από τη Μονή Προδρόμου Σερρών 

 
Είμαστε σε στενή συνεργασία με τα κύκλο ποιητών, είχαμε την Κική Δημουλά. Ποίηση και κρίση, ποίηση και εξουσία.

Επίσης, έχουμε συνάψει διεθνείς σχέσεις με την εθνική βιβλιοθήκη της Σερβίας , Βοσνίας και Αζερμπαϊτζάν με το οποίο θα συνδιοργανώνουμε μία εκδήλωση με θέμα: Το  Βυζάντιο και οι επιρροές τους  στην λογοτεχνία του Αζερμπαϊτζάν, εξηγεί η γενική διευθύντρια.

alt



alt

alt

alt