Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Στις 13 Φεβρουαρίου «πέφτουν» οι υπογραφές για τον αγωγό TAP




Όλα έτοιμα για να υπογραφεί η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας-Αλβανίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Transadriatic. 

Στην Αθήνα, στις 13 Φεβρουαρίου θα γίνει η υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας-Αλβανίας για την υλοποίηση του αγωγού Transadriatic Pipeline (TAP), όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Έλμαρ Μαμμαντιάροφ Στην τελετή της υπογραφής θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, μετά από σχετική πρόσκληση που απηύθυνε ο κ. Αβραμόπουλος στον Αζέρο ομόλογό του. 

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Αβραμοπουλος είχε χθες βράδυ τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του της Ιταλίας, Τζούλιο Τέρτσι και της Αλβανίας Εντμοντ Παναρίτι, προκειμένου να διευθετηθούν οι σχετικές λεπτομέρειες, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών χωρών επί του κειμένου της συμφωνίας. 

Στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαιτζάν, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών ιδίως στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και του τουρισμού. Ο κ. Μαμμαντιάροφ μίλησε για στρατηγική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της χώρας του, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητο η διμερής συνεργασία να επεκταθεί και σε άλλους τομείς πέραν του φυσικού αερίου. 

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Αβραμόπουλος βρίσκεται στο Μόναχο όπου συμμετέχει στη Διεθνή Διάσκεψη Ασφαλείας. Στο περιθώριο αυτής της διάσκεψης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει σειρά διμερών επαφών με ομολόγους του και ηγέτες από όλο τον κόσμο. 

Πηγή: Αυτόνομη

Όλα εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων

Ο ελληνοϊταλικός αγωγός (TAP), έγινε ελληνοαλβανικοϊταλικός, γράφει ο ηπειρωτικός Τύπος. Και τούτο διότι δεν θα περάσει από τη Θεσπρωτία, αλλά από το αλβανικό έδαφος. 

Περνώντας από την Καστοριά, θα φτάσει μέσω Αλβανίας υποθαλάσσια στην Ιταλία. Οι συνήθεις οικολογούντες επικαλέσθηκαν περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου, και ξεσήκωσαν κατά την τακτική τον κόσμο, με αποτέλεσμα η εταιρία να αλλάξει τη διαδρομή και να χαθούν τα όποια οφέλη για την Ήπειρο. 

Έτσι η Αλβανία μπαίνει στο σχέδιο του αγωγού, χωρίς καν να διαπραγματευτούμε μαζί της το θέμα της ΑΟΖ, αφού οι Αμερικανοί μίλησαν και είπαν ότι: «Η συμφωνία Μπερίσα με την Ελλάδα είναι ενάντια στα αμερικανικά συμφέροντα». 

Να σημειωθεί δε, ότι ο αγωγός περνάει μέσα από την Τουρκία, η οποία όποτε θέλει κλείνει την κάνουλα. Ενώ αν προχωρούσαμε και τον South Stream παράλληλα, θα είχαμε εναλλακτική. 

Όλα προχωρούν εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων, αφού κανείς από τους ιθύνοντες δεν βρίσκει το θάρρος να πει όχι. 


Πηγή: Πυγμή