Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Πού είναι τα λεφτά οέο; | Ούτε ένα ευρώ στον ΟΑΕΔ από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης



oaed 1Ούτε ένα ευρώ δεν έχει πάρει ο ΟΑΕΔ από την «ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας», παρόλο που αυτή παρακρατείται εδώ και δύο χρόνια, κάθε μήνα από τους μισθούς χιλιάδων υπαλλήλων του ευρύτερου δημοσίου τομέα και των τραπεζών.
Το γεγονός επιβεβαιώνει ο διοικητής του Οργανισμού Ηλίας Κικίλιας: «Το ποσό της εισφοράς αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού. Από εκεί και πέρα, το πώς η κεντρική πολιτική διοίκηση αξιοποιεί αυτά τα χρήματα δεν μπορώ να το ξέρω. Είναι ζήτημα του υπουργείου Οικονομικών. Θα μπορούσαν, πάντως, να δοθούν για την ανακούφιση της ανεργίας».
Όπως σημειώνει ο ίδιος, κάθε χρόνο ο ΟΑΕΔ επιδοτείται με 500 εκ. ευρώ, τα οποία καλύπτουν την πληρωμή των επιδομάτων ανεργίας. Το ποσό αυτό, όμως, δίνεται ούτως ή άλλως στον Οργανισμό Απασχόλησης οπότε ευλόγως δημιουργείται η απορία «για ποιο λόγο νομοθετήθηκε η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας» και στη συνέχεια δεν αξιοποιήθηκε σε πολιτικές αντιμετώπισής της, αναφέρει η Ελευθεροτυπία.
Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά προβλέπεται στο άρθρο του 38 του νόμου 3986/2011 και υπολογίζεται σε ποσοστό 2% επί του συνόλου των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλου του μισθοδοτούμενου προσωπικού του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ καθώς επίσης και του προσωπικού όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων/Οργανισμών, των ΝΠΙΔ αλλά και των τραπεζών.
Τη στιγμή που ο επίσημος δείκτης της ανεργίας στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί στο πρωτόγνωρο ποσοστό του 27%, ανεπίσημη έκθεση του ΟΑΕΔ που απευθύνεται προς αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, αναφέρει επί λέξει: «Το ποσό της εισφοράς αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού, αποδίδει σχεδόν 300 εκ. ευρώ ετησίως και δεν έχει αποδοθεί ποτέ στον ΟΑΕΔ οποιοδήποτε ποσό της εισφοράς αυτής».

Πηγή: protothema