Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Κωστή Κουτσόπουλου «ΒΟΜΒΑ» ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ! της Βένης Παπαδημητρίου


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Κωστή Κουτσόπουλου «ΒΟΜΒΑ» ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ! της Βένης Παπαδημητρίου


Βραδυφλεγής βόμβα το Δημογραφικό, που θα σκάσει σύντομα στα χέρια μας και θα.. .τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε! Οικονομικά, θα τα καταφέρουμε, κουτσά, στραβά και με  δανεικά, αλλά.. Έλληνες, δεν μπορεί να μας δανείσει κανείς!
Ουδείς έχει δώσει σημασία στις κραυγές των δημογράφων, χρόνια τώρα, οι οποίοι έλεγαν πως μειώνονται οι γεννήσεις, άρα μειώνεται ο αριθμός των Ελλήνων, μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων, αυξάνεται των συνταξιούχων.. Με αποτέλεσμα, να μην υπάρχουν Έλληνες, να ερημώνουν ολόκληρες περιοχές στις οποίες «ανθίζουν» μειονότητες, όπως η Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου. Να μειώνεται το εργατικό δυναμικό που πληρώνει εισφορές, για να πάρουν σύνταξη οι ηλικιωμένοι, άρα θα έχουμε κατάρρευση του Ασφαλιστικού.
Μέχρι σήμερα, ουδείς πολιτικός αντελήφθη πως το Ασφαλιστικό, είναι καθαρά θέμα δημογραφικού και μόνο. Εάν δεν λυθεί το Δημογραφικό, δεν πρόκειται ποτέ να λυθεί και το Ασφαλιστικό, που σήμερα κατέρρευσε και το διαπιστώνουμε όλοι.
Πρόχειρες αντιμετωπίσεις, χωρίς κανένα σχεδιασμό για το μέλλον και σήμερα φτάσαμε να μας δέρνει αλύπητα η οικονομική κρίση, αλλά όταν μας χτυπήσει το Δημογραφικό, θα είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα..
Από το 1990, ο Καθηγητής του Ε. Μ. Π. και πρώην Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος για την Αντιμετώπιση του Δημογραφικού Προβλήματος, φώναζε για τη μείωση των γεννήσεων, για την επερχόμενη κατάρρευση του Ασφαλιστικού.. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω…
Σήμερα όμως, δυστυχώς επιβεβαιώθηκε και ταχύτερα απ ότι το περίμενε και ο ίδιος.
Μπορεί οι γεννήσεις να φαίνονται αυξημένες, ο αριθμός αυτός όμως, δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, διότι έχει να κάνει με τις γεννήσεις των αλλοδαπών. Οι αλλοδαποί γεννούν πολλά παιδιά, οι Έλληνες όμως όχι.
Ο Γεώργιος Παπανδρέου, απαγόρευσε να κρατούνται στοιχεία για την προέλευση της μητέρας όταν γεννά σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, ή σε οποιοδήποτε νοσοκομείο, συνεπώς τα στοιχεία που υπάρχουν, απαιτούν μεγάλη προσοχή στην αξιολόγηση και στην εξαγωγή συμπερασμάτων.
Ο Καθηγητής Κωστής Κουτσόπουλος, είναι διατεθειμένος, να καθίσει με τους τρίτεκνους και την Ομοσπονδία Πολυτέκνων και να βρουν μέτρα και προτάσεις προς την κυβέρνηση.
Ας τον ακούσουμε, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε και ας προβληματιστούμε σοβαρά και εμείς, αλλά κυρίως οι κυβερνώντες.

«Πιστεύω ότι σε κάθε τι στη ζωή μας,  υπάρχει  ένας χρονικός  ορίζοντας,  που οι επιπτώσεις του, γίνονται φανερές στη ζωή μας. Αυτό αφορά  και σε ατομικό και σε εθνικό επίπεδο.
Οι επιπτώσεις του Δημογραφικού δεν είναι βραχυπρόθεσμες. Είναι μεσο-μακροπρόθεσμες. Όμως,  υπάρχουν επιπτώσεις.  Είναι γεγονός – και τώρα όλοι ασχολούμαστε με το οικονομικό θέμα, που είναι  άμεσο, είναι βραχυπρόθεσμο, πρέπει να το λύσουμε , αλλά επειδή ασχολούμαστε με αυτό ξεχνάμε ότι υπάρχουν θέματα, τα οποία θα τα βρούμε μπροστά μας» σημειώνει ο κ. Κουτσόπουλος και προσθέτει:
«Ένα από τα θέματα που θα βρούμε μπροστά μας, είναι το δημογραφικό. Το οποίο τώρα, επειδή ασχολούμαστε με το οικονομικό έντονα, επειδή όλοι υποφέρουμε από την κρίση, το έχουμε παρατήσει,  όπως συνήθως κάνουμε  στην Ελλάδα. Κοιτάμε τα τρέχοντα θέματα και μόνο. Το σχεδιασμό για το μέλλον τον ξεχνάμε.  Και όταν έρχονται τα προβλήματα που αφήσαμε, τα βρίσκουμε μπαστούνια..
Για παράδειγμα, Αν είχε εφαρμοστεί ο νόμος Γιαννίτση, για το Ασφαλιστικό, δεν θα είχαμε τα προβλήματα που έχουμε σήμερα. Αλλά ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα πράγματα είναι «τώρα τι γίνεται» . Πάντα βραχυπρόθεσμα…
Δημογραφικό: Βραδυφλεγής…
«Με τον ίδιο τρόπο, αντιμετωπίζεται  το δημογραφικό. Επειδή δεν έχει επιπτώσεις άμεσες, αυτή τη στιγμή,  δηλαδή που να μπορούμε να τις καταλαβαίνουμε στο πετσί μας, λέμε « άστο αυτό». Αλλά αυτό «το άστο αυτό» σημαίνει ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ χειρότερες.  Θα το βρούμε μπροστά μας. Όπως την  αναθεώρηση του Ασφαλιστικού το 2000 την  αφήσαμε, το πληρώσαμε  όμως, το 2010  με πολύ σκληρό τρόπο. . Το ίδιο θα γίνει και με το Δημογραφικό.
Όμως, το δημογραφικό είναι μια βόμβα, η οποία είναι βραδυφλεγής  και σχετικά σύντομα θα εκραγεί. Εννοώ ότι, οι γεννήσεις ναι μεν αρχίζουν να φαίνονται ότι λίγο αυξάνονται , αλλά είναι πλασματικές. Γιατί οι γεννήσεις που αυξάνονται ,είναι από την μη ελληνικό, πληθυσμό. Ο μουσουλμανικός πληθυσμός και οι αλλοδαποί, όπως ξέρετε, έχουν υψηλότερο δείκτη γεννήσεων.  Έτσι πέφτει  στάχτη στα μάτια μας, θεωρώντας ς ότι τα πράγματα πάνε λίγο  καλύτερα. Δυστυχώς δεν πηγαίνουν καλύτερα, πηγαίνουν χειρότερα.  Άρα, δυστυχώς, το δημογραφικό μας ακολουθεί και πολύ σύντομα θα σκάσει στα χέρια μας και τότε θα είναι πολύ αργά» είναι η επισήμανση του Καθηγητή.
«Συνεπώς,  κάτι πρέπει να κάνουμε. Κυρίως,  να στηρίξουμε την οικογένεια που είναι το πιο βασικό, αλλά και να κάνουμε  ένα σχεδιασμό για να μπορέσουμε να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα.
Δεν θα υπάρχουν ούτε Έλληνες, ούτε  νησιά σε λίγο…

Διότι,μπορεί οικονομικά να τα καταφέρουμε αλλά σε λίγο, δεν θα υπάρχουν νησιά για να υπάρχουν οικονομικές δραστηριότητες. Δεν θα υπάρχουν Έλληνες.. Στη χειρότερη περίπτωση θα υπάρχουν περιοχές που δεν θα υπάρχουν Έλληνες. Δηλαδή, τα ελληνικά νησιά δεν θα τα χάσουμε γιατί θα έρθουν οι Τούρκοι να τα καταλάβουν – μπορεί να συμβεί και αυτό αλλά ελπίζω  όχι – αλλά θα τα χάσουμε γιατί δεν θα υπάρχουν Έλληνες να ζουν εκεί»……


Οι ακριτικές περιοχές..

«Οι ακριτικές περιοχές, όπως  Θράκη, αν συνεχίσει με το ρυθμό που συνεχίζει τώρα, σε λίγο, η μειονότητα θα είναι οι Έλληνες. Θα αντιστραφούν τα πράγματα. Θα συνεχίζω να λέω ένα παράδειγμα που είναι  πολύ χαρακτηριστικό, αλλά τα ελληνικά μέσα δεν το προβάλλουν. Το παράδειγμα του Κοσσυφοπεδίου:
Το Κοσσυφοπέδιο, είναι η κοιτίδα του σέρβικου κράτους. Εκεί έδωσαν τις  μεγαλύτερες μάχες ως έθνος, τα μεγαλύτερα μοναστήρια τους είναι εκεί κ. λ.. π.  Γενικά η καρδιά του σέρβικου έθνους είναι εκεί.  Παρ όλα αυτά, τι έγινε: Μέχρι τον Α’  παγκόσμιο πόλεμο, το 70% ήταν Σέρβοι και μόνο 30% ήταν μουσουλμάνοι. Το 1990 που άρχισαν και το 200που κατέληξαν να αποσχιστούν, και να γίνει η ανεξαρτητοποίηση, τα νούμερα είχαν αντιστραφεί.  Δηλαδή, είχαμε 70% μουσουλμάνους και λιγότερο από 30% Σέρβους.  Άρα, οι μουσουλμάνοι φωνάζουν και θέλουν ανεξαρτησία και  κ  λ .π. και γιατί; Γιατί  οι μεν οι μουσουλμάνοι έχουν πάνω από 3 δείκτη γεννησιμότητας, ενώ οι Σέρβοι  έχουν 1,1 εκεί. Άρα λοιπόν, το δημογραφικό που εμείς δεν το θεωρούμε σοβαρό, ήταν ο κύριος παράγοντας που οδήγησε το Κοσσυφοπέδιο , από καθαρά σερβικό κομμάτι, του σέρβικου έθνους, να γίνει ανεξάρτητο και διφορούμενο κα ι οι μουσουλμάνοι να θεωρούν ότι είναι δικό τους»… .
Ο λόγος,  είναι αυτό  που ονομάζουμε διαφοροποίηση στο ρυθμό γεννήσεων,  στη γεννητικότητα. Οι Σέρβοι είχαν  χαμηλή γεννησιμότητα, οι  μουσουλμάνοι  υψηλή, με αποτέλεσμα μετά από τόσα χρόνια μετά τον Α παγκόσμιο πόλεμο 60-70 χρόνια  να αναστραφούν  τα πράγματα, η δημογραφική κατάσταση,  και να έχουν τα αποτελέσματα που έχουν..
Η ιστορία του Κοσσυφοπεδίου, θα επαναληφθεί στην Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου, αν δεν λάβουμε έγκαιρα μέτρα..

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Η Βένη Παπαδημητρίου είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Απογευματινή» με ειδικό άξονα τα επιστημονικά θέματα, τις έρευνες και τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Είναι συνεργάτης του επιστημονικού περιοδικού Science Illustrated και συγγραφέας δύο βιβλίων, εκ των οποίων το «Σπάζοντας τα δεσμά της νεύρωσης» έχει προταθεί δύο φορές για βραβείο στην Ακαδημία Αθηνών.