Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Αναθεώρηση Συντάγματος και αλλαγές ανακοινώνει ο Σαμαράς


Αναθεώρηση Συντάγματος και αλλαγές ανακοινώνει ο Σαμαράς
Αλλαγή της ατζέντας θα επιχειρήσει, άμεσα, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συνειδητοποιεί καθημερινώς ότι όσο η συζήτηση παραμένει στο πεδίο της οικονομίας και των κοινωνικών συγκρούσεων, η τρικομματική κυβέρνηση συσσωρεύει φθορά.
Για αυτό και είναι αποφασισμένος να ανοίξει το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, σε μία κοινή πρωτοβουλία με τους κ.κ Κουβέλη και Βενιζέλο.
Η κίνηση αυτή θα γίνει άμεσα και έχει σαν στόχο να μεταθέσει τη δημόσια συζήτηση σε ένα άλλο πεδίο.
Ο κ.Σαμαράς έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις, στο πλαίσιο αναθεώρησης του Συντάγματος, όπως:
-Η κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
-Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
-Οι διευρυμένες αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας.
-Η μείωση του αριθμού των Βουλευτών, από 300 σε 200.
Πιο σύνθετο είναι το θέμα της ίδρυσης Συνταγματικού Δικαστηρίου, για το οποίο έχει ενστάσεις ο κ.Βενιζέλος. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θεωρεί ότι στην ατζέντα της αναθεώρησης πρέπει να υπάρχουν και ουσιαστικές τομές στο θεσμό της Δικαιοσύνης. Το ζητούμενο είναι πως εννοεί αυτές τις τομές, αφού είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μεγάλα εμπόδια από τη Δικαιοσύνη στην εφαρμογή της πολιτικής της.
Στο επίπεδο των θεσμικών αλλαγών, προωθείται η αλλαγή του εκλογικού νόμου με την κατάργηση του σταυρού προτίμησης και με το θέμα της απλής αναλογικής να μένει ανοιχτό και να συσχετίζεται με το πολιτικό σκηνικό και τις τάσεις της κοινής γνώμης.
Επίσης θα εξαγγείλει την αλλαγή του νόμου ''περί ευθύνης υπουργών'', με αυστηρές διατάξεις που θα προβλέπουν ακόμα και δήμευση περιουσιών.
Ο Πρωθυπουργός ελπίζει ότι με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσει την εικόνα του πολιτικού που αλλάζει τη χώρα, προχωρά σε πολιτικές και κοινωνκές μεταρρυθμίσεις.
Ο βαθύτερος όμως στόχος του είναι να αλλάξει την ατζέντα και να στριμώξει το Σύριζα.
Διαβαστε επίσης:


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/280446/anatheorisi-syntagmatos-kai-allages-anakoinonei-o-samaras#ixzz2L4S7fO8M