Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Τι προσφέρει στον οργανισμό και στα φαγητά ο κρόκος Κοζάνης;




Ο κρόκος Κοζάνης αποτελεί ένα από τα πιο νόστιμα και συνάμα θρεπτικά μπαχαρικά που είναι διαθέσιμα στην αγορά. Από τα αρχαία κιόλας χρόνια, συγκαταλέγεται στα πιο πολύτιμα μπαχάρια, κι αυτό αποδεικνύεται από τη συνήθεια της Κλεοπάτρας να το χρησιμοποιεί στα καλλυντικά της.Τι προσφέρει στον οργανισμό και στα φαγητά ο κρόκος Κοζάνης;
Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Αθηνά Ρούντου Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Επιστημονική υπεύθυνη Λόγω… διατροφής Κατερίνη Ιδρυτικό μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.
Μπορούμε να το συναντήσουμε είτε με την μορφή σκόνης, είτε με την μορφή νηματιδίων, ενώ πλέον αποτελεί βασικό συστατικό συσκευασμένων ειδών διατροφής, σε βιολογικά ή μη αφεψήματα. Εδώ και τριακόσια χρόνια ο Κρόκος Κοζάνης καλλιεργείται και αναπτύσσεται αποκλειστικά στο Ν. Κοζάνης. Ξεχωρίζει για την άριστη ποιότητα του, που τον κατατάσσει στην πρώτη κατηγορία κρόκου βιολογικής καλλιέργειας στον κόσμο. Είναι το ακριβότερο μπαχαρικό στον κόσμο, λόγω της απαιτητικής και χειρωνακτικής διαδικασίας συλλογής και επεξεργασίας του φυτού. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάζονται περίπου 150.000 άνθη κρόκου για ένα κιλό αποξηραμένων στιγμάτων του.
Τα θρεπτικά συστατικά του κρόκου είναι η βιταμίνη Β12, η λυκοπίνη, η ζεαξανθίνη, το α-β καροτένιο καθώς περιέχει και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο. Τα βασικά του θεραπευτικά συστατικά είναι η πικροκροκίνη και η κροκίνη.