Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Φ.Ντάισελμπλουμ: "Tο" πακέτο ". Των 10 δισ είναι εδώ - Τα υπόλοιπα όπως νομίζει η Κύπρος"


Άτακτη υποχώρηση των Ευρωπαίων στην απαίτησή τους να κατασχεθεί ποσοστό των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο για να καλυφθούν οι ζημιές του τραπεζικού τομέα που προήλθαν από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά κύριο λόγο.
Ήδη με δήλωσή του πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ξεκαθάρισε ότι "Τα 10 δισ. εξακολουθούν να υπάρχουν. Τα υπόλοιπα ας τα βρει από όπου νομίζει η Κύπρος αφού δεν θέλει να τα πάρει από τις καταθέσεις".
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «Το πρόγραμμα διάσωσης των 10 δισ. ευρώ που πρότεινε η ευρωζώνη για την Κύπρο εξακολουθεί να υφίσταται, αλλά η απόφαση για την κάλυψη των επιπλέον χρηματοδοτικών αναγκών ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία» , αποστομώνοντας εκείνους που έλεγαν ότι αποσύρεται οριστικά το πακέτο από το τραπέζι λόγω της απόφαση της κυπριακής Βουλής.
Η προσφορά για το πακέτο διάσωσης ύψους 10 δισ. προς την Κύπρο ισχύει ακόμη, τόνισε αργά το βράδι της Τρίτης ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την απόφαση του κυπριακού κοινοβουλίου να απορρίψει το σχέδιο κουρέματος των καταθετών.
«Σεβόμαστε την απόφαση. Εξαρτάται από την Κύπρο το πώς θα χρηματοδοτήσει τις υπόλοιπες χρηματοδοτικές της ανάγκες », υπογράμμισε ο Γ.Ντάισελμπλουμ.
Η. δήλωση καταδεικνύει Ότι ΜΟΝΟ ΔΙΑΘΕΣΗ "αποβολής" τη Κύπρου από την ευρωζώνη δεν υπάρχει . Αποδέχθηκαν μία απόφαση, ενός κυρίαρχου λαού, όπως εκφράστηκε από την εθνική του αντιπροσωπεία.
Απλά και όχι παράλογα πράγματα. Και τώρα ξεκινά η διαπραγμάτευση ...
Αυτό και αν λέγεται νίκη - έστω πρώτη, προσωρινή και ανολοκλήρωτη - για την Κύπρο.Εναπόκειται σε αυτούς να αποδείξουν ότι μπορούν να μαζέψουν "το γάλα που έχυσε" η κυβέρνησή τους το Σάββατο τα ξημερώματα στο Eurogroup.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr