Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Το τελικό σχέδιο για τις απολύσεις στο Δημόσιο - Στο στόχαστρο και 2.408 «ασυνεπείς» δασκάλοι και καθηγητές!



Στη δίνη του κυκλώνα των απολύσεων μπαίνουν επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, «κοπανατζήδες» και όσοι έχουν καταθέσει πλαστά έγγραφα και βεβαιώσεις σπουδών για να κερδίσουν μία θέση στο Δημόσιο. Περίπου 2.000 υπάλληλοι από τις παραπάνω κατηγορίες θα βρεθούν, με συνοπτικές διαδικασίες, στην έξοδο μέχρι τον Ιούνιο. Θα ακολουθήσουν ακόμα 5.000-5.500 μέχρι το τέλος του έτους, ενώ συνολικά 20.000 άτομα θα απολυθούν μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο.
Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Τύπος της Κυριακής», το… τσουνάμι των απολύσεων θα σαρώσει ολόκληρο το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Θα «πιάσει» από υπαλλήλους που απουσιάζουν αδικαιολόγητα από την εργασία τους, κάνοντας αδικαιολόγητη χρήση αδειών για λόγους υγείας, μέχρι και εκπαιδευτικούς που δεν επιτελούν σωστά το καθήκον τους. Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκονται έλεγχοι σε εφοριακούς, δημόσιες υπηρεσίες και δήμους, με τους επιθεωρητές να τσεκάρουν κάθε καταγγελία που θα οδηγήσει στο «ξεσκέπασμα» οποιασδήποτε ποινικής ή πειθαρχικής ευθύνης.
Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται στα… σκαριά νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας στο Δημόσιο. Μέσα στα ενδεχόμενα που εξετάζονται σοβαρά για να μειωθεί ο χρόνος της πειθαρχικής διαδικασίας είναι να καταργηθεί το ένα και μοναδικό δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο. Να υπάρχουν, δηλαδή, μόνο πρωτοβάθμια και στη συνέχεια ο υπάλληλος να έχει δικαίωμα προσφυγής μόνο στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στόχος των παρεμβάσεων, που θα περιλαμβάνουν τη θέσπιση αυστηρότερων ορίων για την έκδοση κάθε απόφασης, αλλά και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα στην εκδίκαση τυχόν ενστάσεων επί της πρωτόδικης απόφασης, είναι να τεθούν, σε πρώτη φάση, εκτός Δημοσίου 2.000 επίορκοι και «κοπανατζήδες», αλλά και εργαζόμενοι με πλαστά πτυχία και βεβαιώσεις σπουδών.
Ειδικά για την τελευταία κατηγορία προσωπικού, θα υπάρχει στενή συνεργασία των υπουργείων με το Βρετανικό Συμβούλιο, την Αμερικανική Ενωση και το Γαλλικό Ινστιτούτο, προκειμένου να πιαστούν στα… πράσα οι υπάλληλοι με πλαστά πτυχία ξένων γλωσσών. Για το σκοπό αυτό, μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα σταλεί εγκύκλιος προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ η διαδικασία θα επεκταθεί μελλοντικά και σε μεγαλύτερο εύρος υποβαλλόμενων εγγράφων, όπως οι βεβαιώσεις επάρκειας σε δεξιότητες ηλεκτρονικών υπολογιστών και η αναγνώριση πτυχίων, στο πλαίσιο της αξιολόγησης του προσωπικού που θα σαρώσει μέχρι το τέλος του 2013 ολόκληρο το φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης.
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η χώρα μας απέναντι στο Μηχανισμό Στήριξης, αλλά με βάση και το Πειθαρχικό Δίκαιο, κάθε εργαζόμενος που θα «πιάνεται» με ψευδή πιστοποιητικά θα μπαίνει απευθείας...
στον… πάγο και θα διώκεται για ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες, οι οποίες οδηγούν στην οριστική παύση. Παράλληλα, εάν ο εργαζόμενος περάσει σε καθεστώς διαθεσιμότητας – κινητικότητας, θα λαμβάνει αρνητική βαθμολογία στη διαδικασία αξιολόγησης, γεγονός που θα τον οδηγήσει άρον άρον στην απόλυση.
Στην ενημέρωση που παρέσχε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, προς τους εκπροσώπους του Μηχανισμού Στήριξης, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε πως μέχρι το τέλος Απριλίου το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης θα παραδώσει αναλυτική έκθεση, στην οποία θα περιγράφεται το στάδιο προόδου για κάθε εκκρεμή πειθαρχική υπόθεση.
Παράλληλα, μετά τη συγχώνευση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών, θα δημιουργηθεί ειδική υπηρεσία. Προορισμός της θα είναι η συνεχής παρακολούθηση της προόδου των πειθαρχικών υποθέσεων, ώστε να υπάρχουν άμεσα αποτελέσματα. Από εδώ και στο εξής, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΤτΚ», όλες οι υποθέσεις επιόρκων θα βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των επιθεωρητών, ώστε να ελέγχεται η πορεία των διώξεων, αλλά και η πρόοδος στην εκδίκασή τους.
Στις συνεχείς συσκέψεις με την Τρόικα, οι εκπρόσωποι της Τριμερούς ενημερώθηκαν από τον αρμόδιο υπουργό για τους ελέγχους που έχουν ξεκινήσει οι επιθεωρητές σε δημόσιες υπηρεσίες, με στόχο τον εντοπισμό (σε πρώτη φάση) όσων απουσιάζουν αυθαίρετα από το πόστο τους. Ηδη, οι έλεγχοι έχουν επεκταθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργεία Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Παιδείας και Τουρισμού, καθώς και στον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού.
Οσον αφορά στα πειθαρχικά συμβούλια, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα είδος οικονομικού… μπόνους στα μέλη τους (τα καθήκοντα που εκτελούν είναι εκτός του πεδίου της κύριας ασχολίας τους) με στόχο να εξασφαλιστεί ακόμα περισσότερο η αποτελεσματικότητα, με την εύρυθμη λειτουργία τους να παρακολουθείται και να ελέγχεται από το Σώμα των Επιθεωρητών.
Οι επικεφαλής της Τριμερούς έχουν ήδη στα χέρια τους μεταφρασμένο το απόσπασμα του νόμου, για να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους δνε μπορούν να αποχωρήσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι με «διαδικασίες- εξπρές». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νομικές υπηρεσίες έχουν πιάσει δουλειά ώστε να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα και να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο ανάχωμα.
Λίστα με 2.408 «ασυνεπείς» δασκάλους
ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ από τα στοιχεία που παρέδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην τρόικα, από το 2012 μέχρι και το Μάρτιο του 2013 έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για 60.000 υποθέσεις. Το Σώμα Επιθεωρητών ελέγχει τις υποθέσεις αυτές, ενώ έχει ξεκινήσει και η πειθαρχική διαδικασία. Οι εκκρεμείς υποθέσεις στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια είναι 1.550.
Οπως επισημαίνουν στελέχη της δημόσιας διοίκησης, σύμφωνα με το Πειθαρχικό Δίκαιο όλα τα πειθαρχικά παραπτώματα μπορούν δυνητικά να καταλήξουν σε απόλυση. Η διαδικασία της επεξεργασίας των φακέλων είναι σε εξέλιξη και θα επιταχυνθεί.
Αναφορικά με τις εκκρεμείς υποθέσεις στα δευτεροβάθμια πειθαρχικά, αυτές φτάνουν τις 577. Σε εβδομαδιαία βάση εξετάζονται περίπου 20. Επίσης:
* Από το 2012 μέχρι σήμερα υπάρχουν 91 αποφάσεις για οριστική απόλυση.
* Εντός του Μαρτίου εξετάστηκαν 26 περιπτώσεις και έχουν εκδοθεί οκτώ αποφάσεις απόλυσης.
* Εάν ληφθεί υπόψη ο εβδομαδιαίος ρυθμός των αποφάσεων και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των πειθαρχικών υποθέσεων θα καταλήξουν σε έξοδο για τους υπαλλήλους, τότε άμεσα η ελληνική πλευρά αναμένει 170 αποφάσεις για απολύσεις.
* Από τον Νοέμβριο του 2012 βρίσκονται σε στάδιο πριν από την απόλυση-αργία 940 υπάλληλοι. Αυτοί απομακρύνονται αμέσως από την εργασία τους, λαμβάνοντας το 1/3 του μισθού τους. Ταυτόχρονα, για ειδικές παραβάσεις και εγκλήματα, που οδηγούν σε οριστική απόλυση, εξετάζεται η πιθανότητα να επιβληθούν αυστηρότερα οικονομικά μέτρα.
Οπως προκύπτει από τις ενημερώσεις προς τους εκπροσώπους του Μηχανισμού Στήριξης, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και το Σώμα Επιθεωρητών, συγκέντρωσε λίστα με 2.408 δασκάλους, οι οποίοι κρίνονται ασυνεπείς στην άσκηση των καθηκόντων τους. Από αυτούς:
Οι 1.634 είναι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
* Οι 774 είναι στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οι επιθεωρητές πραγματοποιούν έρευνες για να εντοπιστούν οι λόγοι της ασυνέπειάς τους και να τους απαγγελθούν πειθαρχικές κατηγορίες. Εάν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι τεθούν σε κινητικότητα, τότε θα λάβουν αρνητική αξιολόγηση.
Στο κόσκινο των ελεγκτών 446.911 δημόσιοι υπάλληλοι
ΠΕΡΙΠΟΥ 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα περάσουν εκτός Δημοσίου μέχρι το τέλος του 2014. Για το λόγο αυτό θα τεθούν επί τάπητος τριμηνιαία πλάνα, ενώ συνολικά 12.500 εργαζόμενοι από το στενό «πυρήνα» του Δημοσίου, αλλά και τον ευρύτερο τομέα θα πρέπει να έχουν βγει σε κινητικότητα μέχρι το τέλος του προσεχούς Ιουνίου.
Η ελληνική πλευρά φαίνεται να γεφυρώνει το χάσμα που τη χώριζε από την Τριμερή και, όπως προκύπτει από τις τελευταίες πληροφορίες, θ’ αναλάβει τη δέσμευση ν’ απολυθούν άμεσα -ως τον ερχόμενο Ιούνιο- 2.000 επίορκοι υπάλληλοι. Θ’ ακολουθήσουν 5.500 αποχωρήσεις υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2013 και επιπλέον 12.500 αποχωρήσεις με ορίζοντα το 2014.
Σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο, στο οποίο αναμένεται να μπουν οι τελευταίες πινελιές μέσα στα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα, μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν αξιολογηθεί δομές στις οποίες απασχολούνται 446.911 υπάλληλοι. Από αυτούς, σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα μπορούν να περάσουν 19.290 άτομα. Ειδικότερα:
* Θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στα υπουργεία, σε έναν ορισμένο αριθμό νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, στο Δήμο Θεσσαλονίκης, στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Ο αριθμός των απασχολούμενων είναι 59.176 άτομα και σε διαθεσιμότητα - κινητικότητα θα περάσουν περίπου 2.350.
* Θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των φορέων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του υπουργείου Δημοσίας Τάξης.
* Θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση 18 φορέων του υπουργείου Υγείας, 16 φορέων του υπουργείου Εσωτερικών, τριών φορέων του υπουργείου Παιδείας και τριών φορέων του υπουργείου Εργασίας.
* Θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το δεύτερο μεγάλο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων και οργανισμών του Δημοσίου. Περίπου 749 φορείς βρίσκονται στο… μικροσκόπιο και σε αυτούς σήμερα απασχολούνται 12.921 υπάλληλοι.
* Θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στα οποία απασχολούνται 152.540 άτομα.
* Θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του 20% των ΟΤΑ, του 20% των φορέων του υπουργείου Δικαιοσύνης, του 20% των φορέων της γενικής κυβέρνησης και του 50% των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών.
Από εκεί και πέρα και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται να έχουν αξιολογηθεί δομές στις οποίες απασχολούνται 203.876 υπάλληλοι. Από αυτούς, σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα μπορούν να περάσουν 15.867 άτομα. Ειδικότερα:
* Το τρίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου - Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του 70% των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του 70% των φορέων του υπουργείου Υγείας, των 2/3 των φορέων των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, του 70% των φορέων του υπουργείου Δικαιοσύνης και του 70% των φορέων της γενικής κυβέρνησης.
* Το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όλων των υπόλοιπων φορέων των υπουργείων Υγείας, Παιδείας και Δικαιοσύνης, του 100% των φορέων της γενικής κυβέρνησης και όλων των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών.
Υπό συνεχή παρακολούθηση θα βρίσκεται και ο κανόνας «μία πρόσληψη για καθεμία υποχρεωτική αποχώρηση». Οπως προκύπτει από τη συμφωνία Ελλάδας - Τριμερούς, που βρίσκεται στα… σκαριά, για το 2013 θα προσλαμβάνονται ένας υπάλληλος για κάθε μία υποχρεωτική αποχώρηση. Εάν αξιολογείται ότι δεν επιτυγχάνονται οι συνολικοί στόχοι, θα μειώνεται αυτή η αναλογία των προσλήψεων. Κατά τα λοιπά, θα ισχύει ο μνημονιακός κανόνας της «μίας πρόσληψης ανά πέντε αποχωρήσεις».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ

Tύπος της Κυριακής