Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Η τρόικα «εκβιάζει» πάλι ενώ ο Σαμαράς «αδειάζει» τον Κουβέλη!


ΜΑΞΙΜΟΥ, ΚΟΥΒΕΛΗΣ, ΣΑΜΑΡΑΣ
Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του Μεγάρου Μαξίμου έλεγε στους Έλληνες ότι πρέπει να... πανηγυρίσουν για την έγκριση της δόσης-μαμούθ ύψους 55,2 δισ. ευρώ!
Η προπαγάνδα δεν σταμάτησε όμως εκεί: όσοι λιγοστοί δημοσιογράφοι είχαν προειδοποιήσει ότι εκείνη η έγκριση δεν σήμαινε τίποτε άλλο παρά αλλεπάλληλους εκβιασμούς που θα συνεπαγόταν η τμηματική καταβολή εκείνης της δόσης τους επόμενους μήνες, επιχειρήθηκε να φιμωθούν. Θυμίζουμε την χαρακτηριστική περίπτωση της παραίτησης του Θάνου Δημάδη από τον ΣΚΑΪ έπειτα και από την απόπειρα λογοκρισίας του ρεπορτάζ του με εντολή του Πρωθυπουργικού γραφείου (διαβάστε εδώ),  επειδή με ρεπορτάζ του από τις Βρυξέλλες μετέφερε την πραγματικότητα: ότι δηλαδή η τμηματική εκταμίευση της δόσης θα ισοδυναμεί με πολύ σκληρή εποπτεία, που πράγματι επιβλήθηκε τελικά στην Ελλάδα.
Σήμερα, αυτό που βλέπουμε είναι να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας ο τραγέλαφος μίας κυβέρνησης που είναι ανίκανη να διαπραγματευτεί τα στοχειώδη. Είναι η ίδια κυβέρνηση που υποσχόταν πριν μερικούς μήνες πως... «η Ελλάδα τώρα ξεκινάει», «ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη οσονούπω έρχεται» και ότι «η ανάκτηση της αξιοπιστίας μας θα χαλαρώσει τις πιέσεις από την μεριά των δανειστών μας». Όλα αυτά όμως αποδείχθηκαν ελπίδες χωρίς αντίκρισμα, καθώς για ακόμα μια φορά η Τρόικα έρχεται, παίρνει αυτά που θέλει και η κυβερνητική τριανδρία παρακολουθεί αμίλητη τους εκβιασμούς να πέφτουν σύννεφο.
Έχουμε γράψει κατ' επανάληψη ότι ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει ότι δεν έχει περιθώρια για αλλαγές στο Μνημόνιο, όπως προεκλογικά έταζε στους πολίτες. Έχουμε επίσης γράψει ότι όλα είναι προσυμφωνημένα μέχρι κεραίας με τους δανειστές. Πρόκειται για αποφάσεις, τις οποίες οι πολιτικοί μας δεν έχουν το ανάστημα να τις ομολογήσουν στον κόσμο, αλλά επιλέγουν να τις εμφανίζουν ως τετελεσμένους εκβιασμούς από την Τρόικα.
Ατυχείς χειρισμοί στο Eurogroup
Οι τελευταίες εξελίξεις- έπειτα κι από το χθεσινό Eurogroup- καταδεικνύουν την δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς έχει πάρει το μήνυμα ότι χωρίς απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων εδώ και τώρα, η δόση δεν θα εκταμιευτεί. Κατά από την πίεση της Γερμανίας για απολύσεις στο δημόσιο, ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει κι αυτός με την σειρά του στον δικό του εκβιασμό: προς την μεριά όμως αυτήν την φορά του κ. Φώτη Κουβέλη. Η δήλωση του κ. Σαμαρά ότι επιτρέπονται οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, των οποίων η οργανική θέση καταργείται, συνιστά εμφανές άδειασμα του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ.Κουβέλη και της προσωπικής του επιλογής στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Α. Μανιτάκη.
Κανείς δεν παραβλέπει βέβαια και τη γκρίνια που υπάρχει στην κυβέρνηση για τους κακούς χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα την τελευταία εβδομάδα τόσο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, όσο και στο Eurogroup του Δουβλίνου όπου δέχθηκε την απόλυτη ψυχρολουσία από τους εταίρους.
Από 'δω και πέρα ένα είναι σίγουρο: ότι δεν πρέπει να τρέφουμε και την παραμικρή αυταπάτη ότι η έννοια της «επαναδιαπραγμάτευσης» του Μνημονίου μπορεί να έχει αντίκτυπο προς την χαλάρωση των σκληρών όρων της Τρόικας. Η Ελλάδα έχει δεθεί πισθάγκωνα και κανείς πολιτικός της κυβέρνησης δεν έχει το πολιτικό ανάστημα να μας «σώσει».
Το NEWSBOMB έχει ήδη γράψει κάτι που και πάλι θα επιβεβαιωθεί: ότι δηλαδή η κυβέρνηση θα μας παρουσιάσει ως επιτυχία το γεγονός ότι η δόση του Απριλίου θα εκταμιευτεί χωρίς την λήψης πρόσθετων μέτρων περικοπών. Τα μέτρα θα μετατεθούν τον Ιούνη, μετά και την παράκληση που φέρεται να έχει ζητήσει ο κ. Στουρνάρας από την Τρόικα ώστε τα σκληρά μέτρα να μετατεθούν για το καλοκαίρι όταν ο ίδιος δεν θα είναι πλέον στην θέση του μετά και τον επικείμενο ανασχηματισμό.
Τα σχόλια μετά απ' όλα αυτά είναι φυσικά περιττά.  


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/297791/i-troika-ekviazei-pali-eno-o-samaras-adeiazei-ton-koyveli#ixzz2QMEZHIN3