Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Τελεσίγραφο τροϊκανών για 2.000 απολύσεις τον Ιούνιο



ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΕΑΒ-ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΕΡΤ ΜΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ
Του ΘΑΝΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ
Πριν καλά καλά προσέλθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας, έστειλαν ήδη, μέσω των 
προπομπών τους εμπειρογνωμόνων (τα τεχνικά κλιμάκια), το τελεσίγραφό τους προς την κυβέρνηση. Δηλαδή τι είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν, με βάση τα συμφωνηθέντα στην προηγούμενη επίσκεψή τους στη χώρα μας, και τι όχι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνάντηση που είχαν με τους επιτελείς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκαθάρισαν ορθά-κοφτά ότι έως τα τέλη Ιουνίου, όπως έχει συμφωνηθεί, θα πρέπει να απολυθούν από το Δημόσιο 2.000 υπάλληλοι και άλλοι τόσοι να ακολουθήσουν με χρονικό περιθώριο έως τα τέλη του χρόνου.

Οι εμπειρογνώμονες, εκτελώντας εντολές άνωθεν, δεν άφησαν κανένα περιθώριο για «μετάθεση» των απολύσεων μετά το καλοκαίρι και απαίτησαν 2.000 «κεφάλια» εκτός Δημοσίου έως τα τέλη του μήνα. Η ρητή απαίτηση της τρόικας προκάλεσε πανικό στο υπουργείο, καθώς είχαν αλλάξει οι σχεδιασμοί και όλοι ήλπιζαν ότι η τρόικα θα φανεί γενναιόδωρη και θα αποδεχθεί το αίτημα της ολιγόμηνης αναβολής των απολύσεων. Ετσι επί τάπητος μπαίνουν πλέον οι σχεδιασμοί που είχαν αρχικά γίνει (παρ' ότι με προσθαφαιρέσεις) για καταργήσεις και συγχωνεύσεις ενός ή δύο μεγάλων Οργανισμών και περίπου 25 μικρότερων, ώστε να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 2.000 αναγκαστικών αποχωρήσεων.

Το μπαλάκι στους αρχηγούς

Το μπαλάκι πέφτει πλέον στους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μανούσος Βολουδάκης, έχει ετοιμάσει και παραδώσει τη σχετική λίστα στον Δημήτρη Σταμάτη, αναμένοντας άνωθεν οδηγίες για την κατάθεσή της στη Βουλή και την ένταξή της στο σχέδιο νόμου του Αντώνη Μανιτάκη για την αναδιοργάνωση του Δημοσίου. Υπενθυμίζεται πάντως, όπως άφηναν να διαρρεύσουν τις προηγούμενες ημέρες κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου, ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει από το κλιμάκιο της τρόικας, που αναμένεται τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα, να μετατεθεί η απόλυση των 2.000 για τον Σεπτέμβριο, επικαλούμενος το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων μέσα στο καλοκαίρι, γεγονός που θα διαταράξει το καλό τουριστικό κλίμα για τη χώρα μας.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι στο στόχαστρο των απολύσεων (με εθελούσια έξοδο μετά κινήτρων για πολλούς υπαλλήλους) θα βρεθεί η συγχώνευση τριών Οργανισμών που υπάγονται στον αμυντικό τομέα και αφορούν την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (1.340 υπάλληλοι), τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (970 υπάλληλοι) και την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (360 υπάλληλοι). Από τη συγχώνευση αυτή αναμένεται να εξαχθεί ένας αριθμός 1.000-1.200 υπεράριθμων υπαλλήλων, κυρίως διοικητικών, που θα πάρει την άγουσα εκτός Δημοσίου.

Ιδιας μορφής «αναδιοργάνωση» πιθανότατα θα εφαρμοστεί και στην ΕΡΤ, όπου απασχολούνται 2.904 υπάλληλοι, οι περισσότεροι με συμβάσεις αορίστου χρόνου και ορισμένες εκατοντάδες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η συγχώνευση των τριών κρατικών καναλιών και των περιφερειακών ραδιοσταθμών αναμένεται να οδηγήσει σε «εξοικονόμηση» προς απόλυση μέχρι 500 υπαλλήλων. Ο υπόλοιπος αριθμός έως τις 2.000, που αντιστοιχεί σε 300-500 υπαλλήλους, θα προέλθει από μικρότερους καταργούμενους ή συγχωνευόμενους Οργανισμούς. Στον αριθμό των υπαλλήλων που θα απολυθούν σχεδιάζεται να συμπεριληφθούν και μερικές δεκάδες επιόρκων, αλλά και εκατοντάδες συμβασιούχοι, των οποίων η σύμβαση θα καταγγελθεί πριν από την ολοκλήρωσή της, με την καταβολή αποζημίωσης για το υπόλοιπό της.

Εθεσαν και θέμα διαθεσιμότητας

Εκτός των απολύσεων, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έβαλαν στο τραπέζι των συζητήσεων και το καθεστώς της κινητικότητας-διαθεσιμότητας που επίσης καρκινοβατεί. Σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα, έως τα τέλη του 2013 θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις του Δημοσίου, αφού πρώτα υπαχθούν για ένα χρόνο σε διαθεσιμότητα, 25.000 υπάλληλοι. Εξ αυτών οι 12.500 έως τα τέλη του Ιουνίου και οι υπόλοιποι έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας απαίτησαν να μπουν σε κινητικότητα-διαθεσιμότητα έως τα τέλη Ιουνίου οι πρώτοι 12.500 υπάλληλοι, εκ των οποίων οι 2.700, όπως σχεδιάζεται, θα προέρχονται από τους ΟΤΑ. Στο δεύτερο κύμα της κινητικότητας, η οποία θα αφορά άλλους 12.500 υπαλλήλους έως τα τέλη του χρόνου, σχεδιάζεται να συμπεριληφθούν άλλοι 4.300 υπάλληλοι αορίστου χρόνου, κατά βάση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.