Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΚΑΤΑ 67%

1Μια νέα θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα που βελτιώνει το προσδόκιμο ζωής των ασθενών κατά 67% ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, πρόκειται για νέο φάρμακο που έχει σχεδιαστεί για να μπλοκάρει μια πρωτεΐνη που ενισχύει τα καρκινικά κύτταρα, αλλά και μια «οδό» στον ανθρώπινο οργανισμό την οποία ακολουθούν πολλές πρωτεΐνες που παίζουν τον ίδιο ρόλο.

Η πρωτεΐνη φέρει την ονομασία HSP90 και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εξουδετέρωσή της μπλοκάρει παράλληλα τη λειτουργία των πρωτεϊνών που μεταλλάσσονται. Η θεραπεία βρίσκεται στη δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών, οι οποίες πραγματοποιούνται από ερευνητές του ινστιτούτου για τον καρκίνο Winship, που ανήκει στο πανεπιστήμιο Emory της Ατλάντα.

Στη δοκιμή συμμετείχαν 252 ασθενείς που είχαν προσβληθεί από αδενοκαρκίνωμα στον πνεύμονα, που βρισκόταν σε τελικό στάδιο και είχαν προσδόκιμο ζωής έξι μηνών. Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου είναι η πιο κοινή στον καρκίνο του πνεύμονα και μόνο στις ΗΠΑ εμφανίζεται περίπου στο 45% των 170.000 νέων περιστατικών που προκύπτουν κάθε χρόνο.

Οι επιστήμονες χορήγησαν στους μισούς ασθενείς την κλασική χημειοθεραπεία και στους υπόλοιπους τη νέα φαρμακευτική ουσία σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία. Οπως διαπίστωσαν στο τέλος της δοκιμής, οι ασθενείς που δοκίμασαν τη νέα θεραπεία έζησαν 10,7 μήνες, ενώ οι υπόλοιποι δεν ξεπέρασαν τους 6,4.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν τη νέα θεραπεία στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο, όπου τόνισαν ότι παλαιότερες κλινικές δοκιμές που είχαν πραγματοποιηθεί με τη χρήση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης δεν είχαν σημειώσει επιτυχία, επειδή δεν έδιναν σημαντική παράταση ζωής στους ασθενείς.

«Ελπίζουμε ότι η τρίτη φάση των δοκιμών, που πραγματοποιείται αυτό το διάστημα, θα επιβεβαιώσει τα ευρήματα που έχουμε μέχρι τώρα, καθώς οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου έχουν τεράστια ανάγκη από πιο αποτελεσματικές θεραπείες» είπε ο δρ Suresh Ramalingam, καθηγητής ογκολογίας στο πανεπιστήμιο Emory και βασικός συντάκτης της επιστημονικής έκθεσης. 
http://www.agioritikovima.gr/ugeia/23043-farmakeutiki-ou