Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Ιστορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ: "Ατλαντική Κοινή Αγορά" αντίβαρο στην Ευρασιατική Ένωση

Ιστορική συμφωνία που προβλέπει  τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη ζώνη ελευθέρου εμπορίου στον κόσμο επετεύχθη κατ'αρχήν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπουργών Εμπορίου που έλαβε χώρα στο Λουξεμβούργο.
Η νέα ζώνη ελεύθερου εμπορίου βαπτίστηκε «Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων». Πρόκειται για μία "Ατλαντική Κοινή Αγορά", όπου οι δύο μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις της δυτικής και της ανατολικής ακτής του Ατλαντικού ρίχνουν τα τείχη των δασμών και βαίνουν προς μία κολοσσιαία εμπορική ενοποίηση.
Θα βοηθήσει την Ελλάδα το νέο σχήμα; Κατ'αρχήν θα δούμε επιστροφή των αμερικανικών προϊόντων στα ελληνικά ράφια, αλλά θα είναι και μια πρόκληση για τους Έλληνες παραγωγούς που θα τους ανοιχθεί αδασμολόγητη η τεράστια αγορά των ΗΠΑ.
Έπειτα από 13 ώρες διαπραγματεύσεων η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να ξεκινήσει τις διαδικασίες με τις ΗΠΑ με σκοπό να καταλήξουν σε μια συμφωνία για ζώνη ελεύθερου εμπορίου εξαιρώντας προς το παρόν τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τη μουσική βιομηχανία, την λεγόμενη «πολιτιστική εξαίρεση» έπειτα από πιέσεις της Γαλλίας.
Ο επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Χουχτ τόνισε πως οι υπουργοί Εμπορίου της Ε.Ε συμφώνησαν σχεδόν απόλυτα στις λεπτομέρειες, με μοναδική εξαίρεση τις γαλλικές επιφυλάξεις και υπογράμμισε πως ενδεχόμενη συμφωνία ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες εμπορικές δυνάμεις, ήτοι των ΗΠΑ και της Ε.Ε, θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Η απόφαση του Συμβουλίου θα επιστρέψει στον Πρόεδρο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από πλευράς Ε.Ε και τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα από τις ΗΠΑ να ξεκινήσουν άμεσα τις συζητήσεις για να οριστικοποιηθεί «Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων».
Η "Ατλαντική Κοινή Αγορά" έρχεται ως απάντηση της Ευρασιατικής Ένωσης που δημιουργεί η Ρωσία και βέβαια της πανίσχυρης, εμπορικά, Κίνας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr