Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Η “είδηση” που οφείλει να εξοργίσει κάθε Έλληνα. “Αποστάσεις” κρατά η κυβέρνηση από την “διαμάχη” ΔΝΤ – ΕΕ. Λογικό. Έχετε δει αρνί να διαμαρτύρεται Κυριακή του Πάσχα;


ΚΑΛΥΨΗ – ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ.

«Αποστάσεις ασφαλείας» κρατά η ελληνική κυβέρνηση στην εν εξελίξει διαμάχη μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωζώνης μετά το «mea culpa» του Ταμείου σχετικά με το ελληνικό μνημόνιο, τηρώντας στάση μη εμπλοκής.

«Τον πρωθυπουργό δεν τον ενδιαφέρει να κεφαλαιοποιήσει για κομματικό όφελος τα προβλήματα του χθες αλλά να λύσει τα προβλήματα του αύριο», σχολίασε ανώτατη κυβερνητική πηγή αναφορικά με τη διένεξη που έχει ανακύψει μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ για τα λάθη στο δημοσιονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Η ίδια πηγή έλεγε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λόγο να παρέμβει στην αντιπαράθεση του ΔΝΤ με την ΕΕ, πρόσθετε όμως ότι την κριτική στο πρόγραμμα την έχει κάνει εδώ και χρόνια ο πρωθυπουργός, ο οποίος τώρα δικαιώνεται.

 Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λόγο να παρέμβει στην αντιπαράθεση του ΔΝΤ με την ΕΕ

Η συζήτηση αυτή όμως, συνέχιζε, μπορεί να έχει οφέλη όχι μόνο για την Ελλάδα -που υπέστη τις συνέπειες- για τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο εξής, αλλά για τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν, στον απόηχο των δημόσιων δηλώσεων από την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Όλι Ρεν αλλά και των πρώτων αποτελεσμάτων από τις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με τα υπουργεία, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άμεση ανατροπή των συσχετισμών που θα οδηγήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού προγράμματος.
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λόγο να παρέμβει στην αντιπαράθεση των δύο πλευρών» σημείωνε από το Ελσίνκι κυβερνητική πηγή κοντά στον Αντώνη Σαμαρά, εκτιμώντας πάντως ότι «η ανοικτή συζήτηση των δύο πλευρών μπορεί να έχει θετικές συνέπειες τόσο για την Ελλάδα όσο και για άλλες χώρες σε πρόγραμμα».
Την κυβέρνηση προβληματίζουν και οι συνέπειες της έκθεσης του ΔΝΤ στην ελληνική πολιτική σκηνή. Παρά το γεγονός ότι συνεργάτες του κ. Σαμαρά δηλώνουν δικαιωμένοι για τη στάση που τήρησε η ΝΔ το 2010 αλλά και για την κριτική στο μνημόνιο που άσκησε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο νυν Πρωθυπουργός, θεωρούν ότι η αναζοπύρωση της συζήτησης δεν ωφελεί. «Τον Πρωθυπουργό δεν τον ενδιαφέρει να κεφαλαιοποιήσει για κομματικό όφελος τα προβλήματα του χθες αλλά να λύσει τα προβλήματα του αύριο» σημείωναν οι ίδιες πηγές, λαμβάνοντας μεν αποστάσεις από τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ αλλά χωρίς να ανοίγουν νέες πληγές στην τρικομματική κυβέρνηση, που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει προβλήματα ενότητας και συντονισμού.
Χαρακτηριστική της στάσης του κ. Σαμαρά ήταν και η ομιλία του στην εκδήλωση «Economic Ideas Forum» που διοργάνωσε, στο Ελσίνκι, το Centre of European Studies, με θέμα «Future Steps in the Strengthening of the EU». Αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα, οπρωθυπουργός ανέφερε «αποφύγαμε την έξοδο από την ευρωζώνη, που θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα. Και ούτε για την ευρωζώνη θα ήταν «καλή είδηση».
«Αν το πρώτο κούρεμα γίνονταν νωρίς, θα γλίτωναν οι ελληνικές τράπεζες» τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας με θέμα την παραδοχή των λαθών στο ελληνικό πρόγραμμα από τους δανειστές.
Ζητά ενημέρωση για το αν ο πρωθυπουργός προτίθεται να αξιοποιήσει αυτή την παραδοχή, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης και εάν θα διεκδικήσει , μεταξύ άλλων, στην επικείμενη σύνοδο κορυφής, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τα ποσά ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Σε ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι από την αξιολόγηση θα πρέπει να αντληθούν επιχειρήματα υπέρ των ελληνικών απόψεων στη διαπραγμάτευση που συνεχίζεται. Πρώτον δεν πρέπει να ζητηθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα από την Ελλάδα και δεύτερον πρέπει να επισημανθεί η ανάγκη για περαιτέρω μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Δεν πρέπει να ζητηθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα από την Ελλάδα

Για έγκλημα για το οποίο θα πρέπει να απολογηθεί η προηγούμενη και η νυν κυβέρνηση έκανε λόγο από τη Μαγνησία όπου περιοδεύει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. Υποστήριξε ότι το ΔΝΤ επίτηδες έκανε τη λάθος πολιτική αυτής της συνεργασίας με την ΕΕ και ότι το πρώτο μνημόνιο έγινε προκειμένου να γλιτώσουν τα χρήματά τους οι ευρωπαϊκές τράπεζες.
«Η τρόικα δηλώνει επισήμως πλέον την αποτυχία της μνημονιακής πολιτικής που διέλυσε τη χώρα μας και τσάκισε τον ελληνικό λαό. Η συγκυβέρνηση παραμένει άβουλο πιόνι στα χέρια των τοκογλύφων δανειστών» αναφέρει η Χρυσή Αυγή.
Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ αναφέρει οτι η παραδοχή του ΔΝΤ για λάθη, ενισχύει το ελληνικό αίτημα ουσιαστικών αλλαγών και νομιμοποιεί ισχυρά την διαγραφή μέρους του χρέους στις αρχές του προσεχούς έτους.
Η αντιπαράθεση μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ είναι τσακωμός μεταξύ λύκων για το μοίρασμα της λείας από το σφαγιασμό του λαού, αναφέρει σε ανακοινωση του το ΚΚΕ και συμπληρώνει ότι την ίδια στιγμή τόσο η ΕΕ, όσο και το ΔΝΤ με κάθε ευκαιρία τονίζουν ότι η αντιλαϊκή πολιτική πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί προκειμένου να θωρακιστούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/234458/apostaseis-tou-maximou-apo-ti-diamahi-dd-kai-ee-gia-tin-ellada/#ixzz2VbJDY2EQ