Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

PGS: Περίπλοκη Γεωλογικά, Αλλά Υποσχόμενη η Δυτική Ελλάδα για τους Υδρογονάνθρακες

petrelaiopatra040313

Η νορβηγική PGS παρουσίασε πρόσφατα σε διεθνές συνέδριο στο Λονδίνο τα νεότερα στοιχεία σχετικά με τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποίησε τον περασμένο χειμώνα στη χώρα μας, στα νερά του Ιονίου και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η εταιρεία θεωρεί ότι υπάρχουν πολλές υποσχόμενες ζώνες για την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αλλά χρειάζεται αρκετή προσπάθεια όσον αφορά την ανάλυση των δεδομένων, λόγω της γεωλογικής περιπλοκότητας που χαρακτηρίζει τις περιοχές αυτές.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι σεισμικές γραμμές που κατέγραψε ήταν πιο πυκνές στην περίπτωση του βορείου Ιονίου, με γραμμές που είχαν πυκνότητα 10χ10 χιλιόμετρα, ενώ στην περίπτωση της Κρήτης η κάλυψη ήταν πιο αραιά με γραμμές στα 20χ40 χιλιόμετρα. Συνολικά το μήκος των σεισμικών ερευνών έφτασε τα 12500 χμ, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Geostreamer καιGeosource της εταιρείας.

Ο εκπρόσωπος της GPS προχώρησε επίσης σε μια αναλυτική παρουσίαση του γεωλογικού υπόβαθρου στο βόρειο Ιόνιο, στο νότιο Ιόνιο και στην θαλάσσια περιοχή δυτικά και νότια της Κρήτης. Έδειξε στο κοινό κάποια πρώτα παραδείγματα της σεισμικής ανάλυσης από περιοχές όπως κοντά στους Παξούς, στην Κεφαλονιά και στον Πατραϊκό. Η περιοχή νοτιοδυτικά του Κατάκολου χαρακτηρίζεται ως περίπλοκη γεωλογικά, αλλά υποσχόμενη, ενώ ηPGS τόνισε χαρακτηριστικά ότι «γνωρίζουμε πως υπάρχουν πετρελαϊκά συστήματα στη Δυτική Ελλάδα, αλλά η πρόκληση είναι να εντοπιστούν τα κοιτάσματα».

Τέλος, στην περίπτωση της Κρήτης, παρουσιάστηκαν σεισμικά δεδομένα που καλύπτουν ζώνες νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά της νήσου, ενώ τονίζεται ότι λόγω του μεγάλου βάθους, η εξερεύνηση εκεί θα είναι δύσκολη.

Σε κάθε περίπτωση, η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων θα διαρκέσει όλο το 2013, έτσι ώστε από τις αρχές του 2014 να ξεκινήσει η ερμηνεία τους και τον Ιούλιο του 2014 να αρχίσει ο αδειοδοτικός γύρος της κυβέρνησης. Η PGSδηλώνει ότι η όλη διαδικασία προχωρά σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και τα σεισμικά δεδομένα που συνέλεξε είναι υψηλής ποιότητας και ικανά να κάνουν την διαφορά, ώστε να εντοπιστεί τελικά πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ελλάδα.