Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Βάσεις 2013: Αναλυτικοί πίνακες και η μεγάλη πτώση

Λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την συμπλήρωση των μηχανογραφικών, οι εκτιμήσεις για τις βάσεις, δίνουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις βάσεις 2013.
Ο μοναδικός παράγοντας διαμόρφωσης των βάσεων που παραμένει άγνωστος είναι οι προτιμήσεις των υποψηφίων. Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των πανελλαδικών εξετάσεων θα τρέχει μέχρι τις 12 Ιουλίου.
Βέβαιο ότι θα ενταθεί ακόμη περισσότερο φέτος ο ανταγωνισμός των υποψηφίων για τις θέσεις στις σχολές των κεντρικών Ιδρυμάτων, κάθε χρόνο πολλαπλασιάζονται οι οικογένειες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπουδών των παιδιών τους μακριά από την οικογενειακή εστία.
Με 18 στους πολιτικούς μηχανικούς του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με 18,8 στη Νομική Αθηνών, 16 στο Φυσικό και περίπου 19 στην Ιατρική Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι οι χαμηλότεροι βαθμοί που απαιτήθηκαν για την είσοδο στις πιο περιζήτητες πύλες της ανώτατης εκπαίδευσης την τελευταία δεκαετία, στη διάρκεια της οποίας το Μετσόβιο σκαρφάλωσε στο 19 και η Ιατρική κάλπαζε ασυγκράτητη προς το 19,5.
Φέτος, σύμφωνα με την αναλυτική επεξεργασία των στατιστικών βαθμολογικών στοιχείων του υπουργείου Παιδείας, σε συνάρτηση με τις αυξομειώσεις των εισακτέων που αποφασίστηκαν υπό τη σκιά της "Αθήνας", ο βαθμός εισαγωγής για τους Μηχανικούς Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ θα πέσει στο 18,6, ενώ για το Φαρμακευτικό της Αθήνας στο 18.
Μοναδική διέξοδος για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις είναι οι μετεγγραφές που επανήλθαν εκτάκτως τη χρονιά που πέρασε.
Δείτε τους πίνακες:






Πηγή: Ελεύθερος Τύπος