Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

«Στα 3,8 δισ. το “κενό” στην Ελλάδα έως τα τέλη του 2014»

lefta dosiΣύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.. Πως θα το καλύψετε κύριε Στουρνάρα;

Το ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει τον Ιούλιο του 2014 και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για χρηματοδοτικό κενό ύψους 3,8 δις έως το τέλους του έτους, τόνισε αξιωματούχος των Βρυξελλών.

Ο ίδιος αξιωματούχος προσπάθησε να ..«καλύψει» το θέμα λέγοντας ότι το ποσό δεν είναι μεγάλο (γι’ αυτό και στις αρχές του 2012 έγινε πανικός για 200-300 εκατ. για να μην κοπούν οι κύριες συντάξεις) και ότι μπορεί να καλυφθεί, χωρίς να μας πει όμως το πώς..

Να θυμίσουμε ότι ο Γ.Στουρνάρας είχε πει προσφάτως ότι για φέτος και το 2014 δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα, αλλά δεν μπορεί να πει το ίδιο και για τη διετία 2015-16.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε και στο ζήτημα του νέου κουρέματος, που η Γερμανία προσπαθεί να το κρατήσει (τουλάχιστον) σε παρασκηνιακό επίπεδο. Όπως είπε, η συζήτηση για το ενδεχόμενο περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα ανοίξει τον Απρίλιο του 2014. Σημαντικός παράγοντας για την όποια απόφαση θα παίξει το αν η Ελλάδα καταφέρει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, έστω και λογιστικά.