Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Φαινόμενα «αυτονόμησης» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ


fainomena-aytonomhshs-sthn-koinoboyleytikh-omada-ths-nd
Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος
«Η ΝΔ σήμερα μοιάζει μ' αυτόν που έπεσε από την ταράτσα και καθώς "περνούσε" από κάθε όροφο σκεφτόταν: Ως εδώ καλά πάμε». Με αυτό τον τρόπο περιγράφει κορυφαίο στέλεχος την κατάσταση του κυβερνώντος κόμματος. Δεκατρείς μήνες μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ πολλά πράγματα αλλάζουν.
Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, έστω και μετά από πολυήμερο και αγωνιώδες παρασκήνιο, ανέδειξε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ βρίσκεται σε άλλη λογική από αυτή που γνωρίζαμε έως σήμερα.
Η πίεση των βουλευτών ήταν έντονη για πολλά θέματα και αναγκάστηκε η κυβέρνηση πολλές φορές να υποχωρήσει, ενώ ενδεικτικό της αγωνίας που υπήρχε έως την τελευταία στιγμή της ψηφοφορίας, ήταν η φράση του γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου και στενού συνεργάτη  του Πρωθυπουργού, του Τάκη Μπαλτάκου, οποίος είπε σε δημοσιογράφους: «η ψηφίζουν ή πάμε σε εκλογές τον Αύγουστο».
Η απειλή του Τ. Μπαλτάκου λειτούργησε αλλά ο προβληματισμός είναι μέχρι πότε; Από την άλλη οι βουλευτές  της ΝΔ, οι οποίοι πέτυχαν αρκετές, έστω και μικρές νίκες, με τις αλλαγές που έγιναν στο πολυνομοσχέδιο ωστόσο η πίεση που δέχονται από την εκλογική τους βάση είναι ασφυκτική. Η πιο μεγάλη τους νίκη όμως ήταν η απόσυρση της διάταξης για τις αποζημιώσεις στην ΕΡΤ.
Από την πολυήμερη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου, είτε στα κομματικά γραφεία της ΝΔ, είτε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής, προέκυψε, ότι υπάρχουν πολλές αμφιβολίες και ενστάσεις από βουλευτές για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής.
Οι βουλευτές εμφανίζουν σημάδια αυτονόμησης, χωρίς όμως να έχουν διάθεση να προκαλέσουν προβλήματα στον Αντώνη Σαμαρά. Τάσεις αμφισβήτησης δεν υπάρχουν, καθώς ο Πρωθυπουργός τους παρέχει, έως τώρα, την εγγύηση, ότι η κυβέρνηση παραμένει, άρα και οι ίδιοι θα είναι στα βουλευτικά έδρανα.
Όμως υπάρχει η μεγάλη πίεση από την εκλογική βάση για πολλές αποφάσεις της κυβέρνησης που προκαλεί αναστάτωση στους βουλευτές. Και το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα συμβεί όταν αυτή η εγγύηση αμφισβητηθεί.
Το φθινόπωρο είναι το έσχατο όριο για να αποδείξει η κυβέρνηση ότι μπορεί πραγματικά και ουσιαστικά να αλλάξει τα πράγματα. Μια θετική ένδειξη ήταν και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και μένει να φανεί στην πράξη, εάν αυτό θα συμπαρασύρει και τις τιμές προς τα κάτω, ώστε να ανασάνει η κοινωνία.
Μια μεγάλη ομάδα βουλευτών της ΝΔ έδειξε τα… «δόντια» το προηγούμενο διάστημα και είχαμε μια πανσπερμία απόψεων που καταγράφηκαν μεταξύ άλλων από τους Μάκη Βορίδη, Νικήτα Κακλαμάνη, Ανδρέα Ψυχάρη, Κατερίνα Παπακώστα, Ιορδάνη Τζαμτζή, κ.α.
Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως είναι ότι οι βουλευτές έχουν διαμηνύσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουν άλλα μέτρα που θα επιδεινώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.
«Μέχρι εδώ ήταν. Από εδώ και πέρα θα μας ακούνε… Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο» είναι το μήνυμα των βουλευτών της ΝΔ που έχουν διάθεση να πιέσουν περισσότερο την κυβέρνηση, ώστε να ακούει την Κ.Ο. και να διορθώνει λάθη.


Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/254481/fainomena-aytonomhshs-sthn-koinoboyleytikh-omada-ths-nd#ixzz2ZViCE4Ue