Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Στην Αθήνα τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο ο Νεοθωμανός.

Στην Αθήνα τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο ο Αχμέτ Νταβούτογλου
Την Αθηνά θα επισκεφθεί τον προσεχή Νοέμβριο ή Δεκέμβριο ο τούρκος υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, όπως προέκυψε κατά τη συνάντηση του με τον Ευάγγελο 
Βενιζέλο στην Άγκυρα.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε ότι οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού, «προκειμένου να κυριαρχήσει η ειρήνη, η ευημερία και η ηρεμία στη Μεσόγειο», ενώ συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην Αίγυπτο.
«Επειδή σε λίγους μήνες η Ελλάδα θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, σήμερα βρήκαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το θέμα αυτό. Συζητήσαμε για τα οικονομικά και πολιτικά θέματα με την ΕΕ και φυσικά για το θέμα των θεωρήσεων που παραμένει σε εκκρεμότητα. Ευχαριστήσαμε ιδιαίτερα την Ελλάδα για την υποστήριξη που παρέχει στην Τουρκία όσον αφορά την ένταξή της στην ΕΕ και ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρέχει τη στήριξή της», είπε μεταξύ άλλων ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
«Οι επαφές ανάμεσα στις δύο Κυβερνήσεις στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας αποδίδουν καρπούς. Αποφασίσαμε να οργανώσουμε το ταχύτερο δυνατό, κατά προτίμηση μόλις αρχίσει εξάμηνο της επόμενης Προεδρίας της Ελλάδας στην ΕΕ, την τρίτη συνάντηση υψηλού επιπέδου. Αποφασίσαμε επίσης να κινήσουμε, όπου χρειάζεται, τις εσωτερικές μας διαδικασίες, ώστε να κυρωθούν και να τεθούν σε ισχύ συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στις δύο προηγούμενες συνόδους του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας», είπε από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος.
«Η Ελλάδα έχει κάνει την ιστορική επιλογή να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Για την Ελλάδα, αυτό είναι μια θεμελιώδης επιλογή και θα συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή και κατά το εξάμηνο της ελληνικής Προεδρίας», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
«Για την Ελλάδα, μια ευρωπαϊκή Τουρκία, μια Τουρκία που κινείται μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού και του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι ένας γείτονας που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, αλλά και για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε.