Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Στις ΗΠΑ ο Αβραμόπουλος


Ο Δ. Αβραμόπουλος πάει ΗΠΑ που όπως φαίνεται «του πάνε». Ή «τον πάνε» για να χρησιμοποιήσουμε μια έκφραση του συρμού μεν αλλά που αποτυπώνει την «καλή σχέση» που φαίνεται πως διατηρεί με την Ουάσινγκτον ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Τρίτο ταξίδι μέσα σε κάτι περισσότερο από ένα χρόνο, αυτή τη φορά για ραντεβού με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζακ Χέιγκελ στο Πεντάγωνο.

Ραντεβού οκτώ ημέρες πριν από την πρωθυπουργική επίσκεψη στις ΗΠΑ που έχει ενδιαφέρον και σημασία. Γιατί οι αμερικανοί επίμονα τα τρία τελευταία χρόνια προσπαθούν να επανέλθουν στο «ελληνικό οπλοστάσιο» κι έχουν ρίξει πολλές φορές «δόλωμα».

Λίγο πριν τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ταξίδεψε στις ΗΠΑ όπου είχε συναντήσει μεταξύ άλλων και την Κριστίν Λαγκάρντ. Ως υπουργός Εθνικής Άμυνας της κυβέρνησης Παπαδήμου ταξίδεψε και πάλι στις ΗΠΑ και τώρα σχεδόν μόλις ανέλαβε καθήκοντα για δεύτερη φορά στο Χολαργό έλαβε πρόσκληση για το ταξίδι στην Ουάσινγκτον και το ραντεβού με τον Χέιγκελ.

Οι αμερικανοί παρά το αρνητικό κλίμα που υπάρχει για την Ελλάδα πολλές φορές αυτά τα τέσσερα σχεδόν χρόνια της κρίσης έχουν επισημάνει τον κίνδυνο να γίνει η Ελλάδα «μια μαύρη γεωπολιτική τρύπα» και αυτό δεν το θέλουν σε καμία περίπτωση. Πολύ συχνά μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ αλλά και think tank έχουν δημοσιεύσει άρθρα και αναλύσεις στις οποίες επισημαίνουν - απευθυνόμενα προς τους Ευρωπαίους και ειδικά στους Γερμανούς - ότι η Ελλάδα δεν μπορεί «να αφεθεί στην τύχη της». Η κατάσταση που επικρατεί στην Μέση Ανατολή και η αποσταθεροποίηση που προέκυψε στην Τουρκία είναι λογικό να προβληματίζουν τους Αμερικανούς που θέλουν να έχουν στην περιοχή κάποιες «σταθερές».

Η άποψη που λέει ότι «ουδείς ασχολείται με την Ελλάδα» έχει δόση υπερβολής. Και ισχύει σε κάποιο βαθμό επειδή εμείς οι ίδιοι δεν εμφανιζόμαστε «ζεστοί» να «παίξουμε» ρόλο στην περιοχή. Ενδεικτικό παράδειγμα ότι ενώ στην πολύ σημαντική συμφωνία που έχουμε με το Ισραήλ προβλέπονται «κοινές συνεδριάσεις των υπουργικών συμβουλίων» δεν έχει γίνει... ούτε μία. Αρκούμαστε στις «κοινές ελληνοϊσραηλινές ασκήσεις» που κρατούν την συμφωνία σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που της αξίζουν.

Το «εξοπλιστικό ενδιαφέρον»
Ανάμεσα στα θέματα που ενδιαφέρουν τους Αμερικανούς είναι και τα εξοπλιστικά. Οι ΗΠΑ προνομιακός προμηθευτής οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα είδαν τις «μετοχές τους» να πέφτουν από την δεκαετία του ‘90 και μετά. Και θέλει να επανέλθει.

Φυσικά ουδείς μπορεί να πιστέψει ότι υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα αγοράς νέων όπλων. Και αυτό οι αμερικανοί το ξέρουν. Υπάρχουν όμως άφθονα μεταχειρισμένα. Τα οποία και οι ίδιοι θέλουν να «ξεφορτωθούν» επειδή η αποθήκευση και συντήρησή τους κοστίζει αλλά κυρίως για έναν άλλο λόγο: η προμήθεια μεταχειρισμένου έστω υλικού είναι η καλύτερη «επένδυση» για τις αγορές του μέλλοντος που αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθεί να κάνει η Ελλάδα. Και με αυτή τη λογική οι αμερικανοί τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν προσπαθήσει να προωθήσουν στην Ελλάδα:

• 400 άρματα μάχης Abrams. Αξιωματικοί του ελληνικού στρατού είχαν ταξιδέψει στις ΗΠΑ και είχαν επιλέξει από μια «δεξαμενή» 1.000 αρμάτων τα 400 που μας έκαναν. Η υπόθεση είναι «παγωμένη» και πολλοί αποδίδουν τις καθυστερήσεις σε «γερμανικό δάκτυλο», αφού το ελληνικό αρματικό οπλοστάσιο «γερμανοκρατείται» από τα Leopard της KMW. Ο πρόεδρος της οποίας ήρθε αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα για επαφές.

• Η Ελλάδα ήδη αποδέχτηκε την «παραχώρηση» 460 τεθωρακισμένων Μ 113Α2, τα οποία θα φθάσουν τα 557.

• Οι αμερικανοί ενδιαφέρονται πολύ για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών F 16. Με δεδομένο ότι νέα αεροσκάφη είναι άγνωστο πότε θα μπορέσει η Ελλάδα να αγοράσει, ο εκσυγχρονισμός των F 16 της ελληνικής ΠΑ είναι το πιο ελκυστικό και ακριβό εξοπλιστικό πρόγραμμα, που θα ξεπεράσει ίσως το 1 δισ. Περισσότερες από μία αμερικανικές εταιρείες ενδιαφέρονται.

• Ενδιαφέρον υπάρχει και για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P 3 Orion του Πολεμικού Ναυτικού. Οι αμερικανοί έχουν κάνει πρόταση προσπαθώντας να σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους που «παραχωρούν» τέσσερα δικά τους αεροσκάφη. Το πρόβλημα της αμερικανικής πρότασης είναι ότι κοστίζει 250 εκατομμύρια δολάρια.

• Οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να παραχωρήσουν ακόμη και αεροσκάφη F 15, πρόταση που άκουσε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των επαφών του στις ΗΠΑ. Αεροσκάφη που η Ελλάδα ήταν έτοιμη να αγοράσει το 1999, αλλά λόγω τουρκικών αντιδράσεων πήρε F 16.

• Το βέβαιο είναι ότι ο Αβραμόπουλος θα επιστρέψει από τις ΗΠΑ με 12 μεταχειρισμένα μεταγωγικά ελικόπτερα CHINOOK, για τα οποία η συμφωνία έχει κλείσει. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο «παραχώρησης» και ελικοπτέρων Black Hawk.

Φυσικά τίποτα από όλα αυτά δεν είναι δωρεάν. Γι΄ αυτό και η λέξη «παραχώρηση» μπαίνει σε εισαγωγικά. Η μεταφορά, οι εργασίες συντήρησης και πιθανόν αναβαθμίσεων έχουν κόστος. Παρόλα αυτά στην κατάσταση που είναι η ελληνική οικονομία και σε συνδυασμό με δεδομένες ελλείψεις που υπάρχουν στις Ένοπλες Δυνάμεις, όλα εξετάζονταιι.
http://hfaistos.blogspot.gr/2013/07/blog-post_7267.html?spref=fb