Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Κρεμλίνο: Συζητήσεις FSB και FBI για το μέλλον του Σνόουντεν – δεν τον εκδίδουμε


Σε συζητήσεις για το μέλλον του πρώην συμβούλου των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων...
Πολιτειών, Έντουαρντ Σνόουντεν, βρίσκονται η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία FSB και η αμερικανική ομόλογός της, το FBI, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ωστόσο, όπως αποσαφήνισε ο κ. Πεσκόφ, το Κρεμλίνο δεν προτίθεται να εκδώσει τον Σνόουντεν στις ΗΠΑ. «Η Ρωσία ποτέ δεν έχει εκδώσει κάποιον, και ούτε πρόκειται ουδέποτε να το κάνει», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου.

Υπενθυμίζεται πως Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν υπογράψει συμφωνία έκδοσης κρατουμένων. Τον Ιούνιο ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ρητά πως η Μόσχα δεν πρόκειται να εκδώσει τον Σνόουντεν στις ΗΠΑ.

Παρά ταύτα, ο ρώσος πρόεδρος έχει επίσης υπογραμμίσει πως το ζήτημα Σνόουντεν δεν πρέπει να θίξει τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις, θέση την οποία επανέλαβε ο κ. Πεσκόφ.

«Ο [κ. Πούτιν] έχει εκφράσει την βούλησή του να μην το επιτρέψει [πλήγμα στις διμερείς σχέσεις]. Δεν έχω καμία αμφιβολία πως αυτή θα είναι η πραγματικότητα, με οποιονδήποτε τρόπο κι αν εξελιχθεί η κατάσταση», κατέληξε ο κ. Πεσκόφ.

Ο Σνόουντεν καταζητείται με την κατηγορία της κατασκοπίας από την Ουάσιγκτον, αφότου διέρρευσε απόρρητες πληροφορίες για τα προγράμματα παρακολουθήσεων και κατασκοπείας των ΗΠΑ.

Ο 30χρονος Σνόουντεν παραμένει αποκλεισμένος επί τέσσερις περίπου εβδομάδες στο διεθνές αεροδρόμιο Σερεμέτιεβα της Μόσχας, παραμένοντας στο χώρο μετεπιβίβασης ταξιδιωτών. Δεν έχει περάσει ακόμα τον έλεγχο διαβατηρίων, που θα σήμαινε είσοδο σε ρωσικό έδαφος.

Πηγή: http://www.skai.gr