Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ TOP SECRET ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ

“Εκκλησιαστικοί παράγοντες στην Ανατολή μας έχουν ενημερώσει ότι τόσο τα Πατριαρχεία Μόσχας και Αντιοχείας, όσο και τα κράτη Ελλάδας και Ρωσίας γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι  επίσκοποι είναι νεκροί.”

Από Δ.Πορφύρη και Π.Σταφυλά

top secretΥπάρχουν διαρροές παρά τις εντολές

« Πρέπει να βασανισθούν και τα κεφάλια τους να φυτευτούν σε κανένα καμπαναριό (όπως του σείχη Saadeddine του Χαλεπίου που σφαγιάστηκε κι αποκεφαλίστηκε κι έπειτα το κεφάλι του εκτέθηκε σε δημόσια θέα πάνω στον μιναρέ του τζαμιού)  για να υπάρξουν κάποιες, χλιαρές έστω, καταδίκες; »
Αυτό που προβάλει το επίμαχο βίντεο για την τύχη των επισκόπων σε ανύποπτο χρόνο έχει προαναγγείλει ως πολύ πιθανό κι αναμενόμενο, ο ειδικός αναλυτής Paul Khalifeh σε άρθρο του στο  λιβανέζικο hebdo   magazine ήδη από τις 03/05/13. Το πρόσφατο ιστορικό προηγούμενο που επικαλείται, αφορά τον αποκεφαλισμό του σουνίτη Ιμάμη Sheikh Hassan Seyfeddin,στις 29 Μάρτη επίσης στο  Χαλέπι, επειδή θεωρήθηκε υποστηρικτής του Άσσαντ (Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα , apic / Blagovist-info 02/04/13). Αυτή ήταν η κατηγορία που απαγγέλθηκε  και στους σφαγιασθέντες του βίντεο ότι διατηρούσαν επαφές με υψηλούς αξιωματούχους του Χαλεπίου.
Μια ακόμη σύμπτωση. Σύμφωνα με την arabi press ο σφαγιασμός που απεικονίζεται στο βίντεο χρεώνεται στην« Αμπού Μπανέτ »   που έδρασε στο Χαλέπι και τα περίχωρά του. Δημοσίευμα των Σάρκ αλ Αούσαντ(13/06/13) και  Dam press (14/06/13), που επικαλούνται μαρτυρία ανώτατου αξιωματούχου του « Ελεύθερου Συριακού Στρατού »  μιλάει για απαγωγή  επισκόπων από « Αμπού Μπανέτ »  καθώς και την αναγνώρισή τους από πρώην συγκρατούμενό τους που βεβαίωσε τη δολοφονία του ενός επισκόπου (βλ.προγενέστερο άρθρο μας ). Σημειωτέον ότι στο βίντεο αυτός που μοιάζει στον επίσκοπο Γιοχάννα, δεν εκτελείται (τουλάχιστον σ’ αυτήν την κόπια του βίντεο).

Les-Societes-Secretes
Στο προαναφερθέν δημοσίευμα της arabi press αναφέρεται ότι ήταν « τέτοια η τοπική κατακραυγή για το έγκλημα που διαπράχθηκε οn line, από  θρησκευτικής , κοινωνικής και ηθικής άποψης » που η συγκεκριμένη οργάνωση αναγκάστηκε να αποσυρθεί και κάποιες πληροφορίες θέλουν τα μέλη της να έχουν φυγαδευθεί ήδη από τη Συρία . Επιπρόσθετα, ο αποτρόπαιος αυτός σφαγιασμός προκάλεσε πολλές εσωτερικές αντιπαραθέσεις και τριβές στις φατρίες που μάχονται στο πλευρό της αντιπολίτευσης.

Η ταυτότητα των μελών της είναι διφορούμενη. Η έως τώρα πληροφόρηση έδειχνε Τσετσένους, αλλά πηγές προσκείμενες στην οργάνωση ανέφεραν στο  News Asia ότι προέρχονται από το Νταγκεστάν. Ο μοναδικός αυτόπτης διασωθείς, πρεσβυτεριανός στο θρήσκευμα και συνοδός της ανθρωπιστικής αποστολής των επισκόπων ως εγγυητής της ασφάλειας καθότι στηρίζει τη συριακή αντιπολίτευση , κ. Φουάντ Ελία χαρακτηρίζει τους απαγωγείς  « τσετσένους ». Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι τα μέλη της διέφυγαν στην Ευρώπη όταν πληροφορίες τους έφεραν αναμεμειγμένους σε τρομοκρατικές οργανώσεις στον Καύκασο και από εκεί προωθήθηκαν στη Συρία. Είναι μια οργάνωση μουτζαχεντίν με Τατάρους και Αζέρους του Νταγκεστάν. Άλλωστε,σε ρωσικά ιστολόγια και ειδησεογραφικά,  αναγράφονται ολόκληρες απομαγνητοφωμένες από το βίντεο εκφράσεις των αυτουργών στη ρωσική γλώσσα !

Τον Απρίλιο, τα παλαιότερα μέλη της ένοπλης αυτής ομάδας σκότωσαν  εν ψυχρώ στην  πόλη της Dana, πάλι στην επαρχία του Idleb , τον”Ismail Arabi” ηγέτη του « Ελεύθερου Συριακού Στρατού » σε μια κίνηση σφετερισμού και ελέγχου της καθοδήγησης του κινήματος.Αυτή ήταν η αρχή της δυσμένειας για την συγκεκριμένη οργάνωση.Το βίντεο με τη σφαγή στο Ιdleb δεν ήταν παρά το αποκορύφωμα. Αλλά και τα τουρκικά ιστολόγια haistiyangazette και ses (22/04/13- ημέρα της απαγωγής), μετέδιδαν ότι η απαγωγή επισκόπων διαπράχθηκε στους αγροτικούς δρόμους του Ιdleb. Δίνουν μάλιστα λεπτομέρειες της τελευταίας διαδρομής του Παύλου. Προερχόταν από Τουρκία και συγκεκριμένα από Αντάκεια. Πέρασε τα σύνορα από την πύλη εξόδου της τουρκικής μεθορίου Cilvegozu κατευθυνόμενος προς Χαλέπι. Ο μητροπολίτης, αυτήν την μοιραία διαδρομή με αφετηρία την Αντάκεια Τουρκίας και μέχρι να συναντηθεί στα σύνορα με τη συνοδεία Γιοχάννα -ο οποίος σύμφωνα με τις συνομοτικές οδηγίες των απαγωγαίων όφειλε να εφορμήσει εκ Χαλεπίου-   την επιτέλεσε μόνος του ; Άνευ οδηγού ; Ο Παύλος, κατά τις μετακινήσεις του σε απομακρυσμένες ενορίες , διέθετε οδηγό ως είθισται για μητροπολίτη. Σύμφωνα με πρόσφατες πηγές είχε οδηγό και στην μοιραία κούρσα. Είναι αυτός που τόσο ο υποτιτλισμός του βίντεο όσο και ιστολόγια τον αναφέρουν ως τον έτερο χριστιανό ,βοηθό του ορθόδοξου επισκόπου(π.χ  Τhe Ugly Truth ) ;  Είναι ο νεαρός άνδρας που σφαγιάζεται κατά σειρά δεύτερος και με κοινό κατηγορητήριο με τον αναφερόμενο ως ορθόδοξο επίσκοπο; Γιατί δεν ταυτοποιείται το θύμα αυτό με τα πασιφανή χαρακτηριστικά και τη σαφέστατα υψηλότερη ευκρίνεια της μορφής του στο βίντεο;

Στο διάστημα που μεσολάβησε μετά την προβολή του υλικού υπήρξαν και θαραλλαίες φωνές και σε πολύ υψηλό διπλωματικό επίπεδο. Στις 30 Ιουνίου ο Αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Sergey Zhelezniak δήλωσε στο ria Novosti :”Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, δυστυχώς, είναι ήδη νεκροί. Δεν ξέρουμε πόσο αξιόπιστες είναι οι πληροφορίες, αλλά κατά την επιστροφή μου στη Ρωσία, θα προσπαθήσουμε να μάθουμε, ιδίως βάσει των επιχειρησιακών δυνατοτήτων που υπάρχουν στη χώρα μας.” Ενώ το ελληνικό ειδησεογραφικό SKAI μετέφερε δήλωση του ίδιου πολιτικού με την έκφραση ότι « σφαγιάσθηκαν » .Στο ria Novosti και πάλι, σπεύδει να υπενθυμίσει το αυτονόητο: « Εάν εμείς δεν ανησυχούμε για την τύχη αυτών των ανθρώπων οι οποίοι ενδεχομένως σκοτώθηκαν, τα εγκλήματα αυτά θα μείνουν ατιμώρητα».
Νομική πτυχή της υπόθεσης θίγει και ο Paul Khalifeh υποστηρίζοντας ότι εφ’όσον οι δύο επίσκοποι κατά την απαγωγή τους μετείχαν σε ανθρωπιστική αποστολή « η απαγωγή τους συνιστά καταπάτηση όλων των αρχών, συμπεριλαμβανομένων αυτών του πολέμου που απαγορεύουν την αιχμαλωσία διαπραγματευτών και διαμεσολαβητών.» Ενώ καταγγέλει την αντιμετώπιση του θέματος από τα  ΜΜΕ : « για τους δύο επισκόπους, σιωπή στoν τύπο, όλοι έχασαν την φωνή τους …..και τη συνείδησή τους. »
Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον θέμα στο πολιτικοθρησκευτικό θρίλερ της απαγωγής και της κατάληξής της είναι οι ειδήσεις που έρχονται από Τουρκία…Ανώνυμες και επώνυμες πηγές επιμένουν ότι η κατάληξη της απαγωγής δεν έχει πάρει δραματική τροπή ως σήμερα. Αυτές οι  πηγές επιβεβαιώνουν ή διαψεύδουν την πληροφορία του έγκριτου Economist (04/05/13) ότι ο πρόεδρος κ.Γκιούλ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον επίσκοπο Γιοχάννα μετά την απαγωγή του ; Kαι η επαφή αυτή , -αν υπήρξε- γιατί δεν ενεργοποιείται και σήμερα ώστε να καθησυχαστεί η παγκόσμια κοινότητα που βοά για θάνατο των επισκόπων από Ρωσία ως Αμερική και Ευρώπη; Αν υπήρξε αυτή η επαφή σε τέτοιο κορυφαίο επίπεδο από ποιούς χειρισμούς απωλέσθηκε στην πορεία ;

O φερόμενος ως «  απροστάτευτος ανιψιός » , ένας « φτωχός και μόνος » ανιψιός του επισκόπου Γιοχάννα, « ένας κάποιος  Jamil Diarbekirli » όπως υποτιμητικά τον αποκαλεί ηΤerra Santa.Net, που εμφανίζεται να διαψεύδει την παρουσία του « θείου » του στο επίμαχο υλικό σίγουρα δεν είναι  πρώτου βαθμού συγγενής . Είναι δεύτερου βαθμού συγγενής, τρίτου ή και τετάρτου ; Πόσο αξιόπιστη  εκτιμάται η μαρτυρία του με δεδομένη την πολιτική του στράτευση  ως μέλος του « Εθνικού Συριακού Συμβουλίου » (Terra Santa .net,01/06/13) και  ,manager του Γραφείου Kων/πολης (Huttiyet Daily News) της οργάνωσης  A.D.O. που εκπροσωπείται στο  « Συριακό Εθνικό Συμβούλιο » ( αντιπολίτευση) ;

O πρόεδρος της ίδιας οργάνωσης, κ. Αμπντουλαχάντ Στέιφο, χρήζει και πρόεδρος της  « επιτροπής έρευνας » για την απαγωγή που είχε θεσπίσει η συριακή αντιπολίτευση και ο οποίος είχε δηλώσει πριν ένα μήνα στα διεθνή media, ότι « γιατρός επισκέφθηκε τους επισκόπους και τον διαβεβαίωσε ότι είναι καλά ». Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο δεν όφειλε να διαψεύσει  κατηγορηματικά στα media ,τις φήμες που κυκλοφορούν σε τόσες χώρες και τη βεβαιότητα των συρίων, ότι το 3ο εικονιζόμενο πρόσωπο που δεν εκτελείται on line , είναι αυτό του μητροπολίτη Γιοχάννα; Άλλωστε όπως έχει δηλώσει και σε ελληνικό εκκλησιαστικό πρακτορείο γνωρίζει τον Γιοχάννα προσωπικά… Συγκεκριμένα έχει δηλώσει σε έλληνα δημοσιογράφο off the record ότι είναι και αυτός ανιψιός του Γιοχάννα !!!

Ο «on the record ανιψιός », θα γνωρίζει προφανώς το ιατρικό ιστορικό του « θείου » : πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη (la vie, 04/05/13,la vieinfocatho 06/05/13 κ.ά.) και όπως προειδοποιούσαν κα οι εκκλησιαστικοί του θεσμοί στο Economist και kerkinnood.be , « διακυβεύεται η ζωή  του άνευ χορήγησης φαρμάκων ». Ως γνωστόν, η πιο συνήθης επιπλοκή είναι η εκδήλωση  γάγγραινας και μάλιστα στα κάτω άκρα. Ο « γιατρός » του κ. Στέιφο χορήγησε και ινσουλίνες ; Γι’ αυτό δεν ανησυχεί ο ανηψιός ; Έπρεπε να το κοινοποιήσει εξ’ αρχής ώστε να μην εντοπίζουν « κάποιοι » στα τραύματα που φέρει εμφανώς στα κάτω άκρα ο « σωσίας του Γιοχάννα » τα σημάδια της γάγγραινας !

Το κόστος της απαγωγής είναι ομολογημένα από  την ίδια την αντιπολίτευση μεγάλο . Διαπράχθηκε σε ζώνη ελέγχου της και από  συνεργάτες της .Ένας αποδεδειγμένος θάνατος των επισκόπων και μάλιστα με τέτοιον φρικτό τρόπο θα απέφερε τεράστια επικοινωνιακή ζημία στην ένοπλη αντιπολίτευση. Ο ίδιος είχε δηλώσει προκλητικά σε ελληνικό εκκλησιαστικό πρακτορείο ότι οι χριστιανοί της Συρίας πρέπει ν΄αλλάξουν στρατόπεδο. Δεν διευκρίνησε ωστόσο το ακριβές στρατόπεδο : της « Τζαχμπάτ Αλ Νουσρα » της « Αλ Καιντα » ή της « Αμπου Μπένετ » ;

Βέβαια, σε εποχή ολοκληρωτικού πολέμου  όπου οι εμπλεκόμενοι,-έμμεσοι ή άμεσοι-, είναι υπερδυνάμεις , η υπόθεση ειδεχθούς σεκταριστικού εγκλήματος και μάλιστα με θύματα ανώτατους χριστιανούς αξιωματούχους,  μοιραία ανάγεται στη σφαίρα της απόρρητης διαβάθμισης και ακολουθεί τις ατραπούς κορυφαίου θέματος επικοινωνιακού πολέμου. Η πουριτανική ,ηθικοπλαστική χριστιανική ταυτότητα του μέσου αμερικανού δεν θα συγκαταθέσει στα επιχειρήματα του Ομπάμα περί  ηθικής νομιμοποίησης της εμπλοκής των ΗΠΑ στο πλευρό της αντιπολίτευσης. Ο μέχρι πρόσφατα πληγωμένος μεγαλοιδεατισμός του νυν ρώσσου και τέως σοβιετικού πολίτη, εδραζόμενος σχεδόν αποκλειστικά  στο όραμα μιας νεορθόδοξης αυτοκρατορίας δε θα αρκεσθεί σε μια διπλωματική υποστήριξη του συριακού καθεστώτος. Ο έλληνας χριστιανός πολίτης, αλλά και ο άθεος δημοκράτης θα επαναστατήσουν κατά αυτού του επιδεικτικά προκλητικού εγκλήματος, αφενός διότι στρέφεται εναντίον ηγετών ελληνορθόδοξων κοινοτήτων και αφετέρου διότι καταπατά με τον πιο βάναυσο τρόπο τα δικαιώματα ομολογιακών μειονοτήτων της Συρίας.

Εκκλησιαστικοί παράγοντες στην Ανατολή μας έχουν ενημερώσει ότι τόσο τα Πατριαρχεία Μόσχας και Αντιοχείας, όσο και τα κράτη Ελλάδας και Ρωσίας γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι  επίσκοποι είναι νεκροί. Άλλη πηγή από την Ελλάδα, απόλυτα αξιόπιστη, μας έχει πληροφορήσει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο επίσης γνωρίζει ότι τουλάχιστον ο ελληνορθόδοξος μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος, δε βρίσκεται στη ζωή. Υπάρχουν μυνήματα από  σύριους στην Ελλάδα, ότι δεν πρέπει να κοινοποιείται  το ότι είναι οι επίσκοποι είναι νεκροί. Ελληνορθόδοξοι που συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα τους και στους οποίους έχει διαρρεύσει το μεγάλο μυστικό της συγκάλυψης, αποφαίνονται ότι έχουν  δεσμευθεί με βαρύτατους όρκους να μη μιλήσουν και κυρίως να μην κάνουν διαρροή στα ΜΜΕ.

Ίσως αναρτηθούν και άλλα βίντεο διότι οι « οπερατέρ » με τα κινητά που κάλυπταν την πολύκροτη δίκη ήταν πολλοί…