Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Κύπρος: 49 χρόνια μετά το τουρκικό έγκλημα στην Τηλλυρία. Αυτό που δεν άκουσε η Ρεπούση. Τι στην ευχή, λίρες έχει στ’ αυτιά;


Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Αυγούστου 8, 2013
Σαν σήμερα 8 Αυγούστου του 1964 η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε με βόμβες Ναπάλμ την περιοχή Τηλλυρίας στη ΚύπροΟι Τουρκοκύπριοι μπορεί να γιορτάζουν σήμερα την δήθεν αντίσταση τους, αλλά οι ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να ξεφύγουν από τη μνήμη μιας από τις τραγικότερες στιγμές της ιστορίας του νησιού, που αποτέλεσε και τον προάγγελο των όσων σχεδίαζε και υλοποίησε η Τουρκία δέκα χρόνια αργότερα.
Τον Αύγουστο του 1964 τουρκικά αεροπλάνα άρχισαν να βομβαρδίζουν ανηλεώς κατοικημένες περιοχές στην 
Τηλλυρία χωρίς να διστάσουν να πλήξουν με βόμβες ναπάλμ ακόμα και το νοσοκομείο του Παχύαμμου.
Στόχος των Τούρκων ήταν να ωθήσουν τους τουρκοκύπριους σε ένοπλη σύρραξη με τους ελληνοκύπριους. Η αρχή έγινε με τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 1963, όπου οι τουρκοκύπριοι κάτω από τις οδηγίες της Τουρκίας αποσύρθηκαν από τις δομές του νεοσύστατου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή τη πρόταση του Μακαρίου για αλλαγή 13 σημείων του δοτού Συντάγματος της Ζυρίχης.
Με τους βομβαρδισμούς του Αυγούστου του 1964 δημιουργήθηκαν τουρκικοί θύλακες στα χωριά Κόκκινα και Μανσούρα, κάτι που επέτρεπε την μεταφορά στρατιωτικού υλικού και προσωπικού διά θαλάσσης. Ήταν το πρώτο μήνυμα για την εισβολή του 1974.
Ο κίνδυνος για επέκταση του θύλακα ήταν επικείμενος, οι προκλήσεις συνεχείς, και τέθηκε επιτακτικά θέμα ασφάλειας των ελληνοκυπρίων κατοίκων της περιοχής Τηλλυρίας.
Η Εθνική Φρουρά και μαζί της πολλοί εθελοντές, προσπάθησαν να εξουδετερώσουν τον ισχυρό θύλακα Μανσούρας-Κοκκίνων.
Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες να αποσοβήσει τον κίνδυνο αυτό, η Τουρκία επενέβη στρατιωτικά, μέσω της πολεμικής της αεροπορίας, και βομβάρδισε ανελέητα ολόκληρη την περιοχή, από τον Ξερό μέχρι τον Πύργο.
Παρά τη σθεναρή αντίσταση των κατοίκων και των στρατιωτών, περισσότεροι από 50 Ελληνοκύπριοι, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονταν και αρκετοί άμαχοι, βρήκαν τραγικό θάνατο, κτυπημένοι από τις βόμβες ναπάλμ και τα τούρκικα πολυβόλα, ενώ εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διέταξε κατάπαυση του πυρός που έγινε κατορθωτή στις 10 Αυγούστου.
Πανηγύρια Τούρκων για τους βομβαρδισμούς του 1964
Εν τω μεταξύ, εκδηλώσεις “μνήμης για τους ήρωες” του θύλακα των Κοκκίνων πραγματοποιούν σήμερα οι τουρκοκύπριοι στον βορειοδυτικό θύλακα που διατηρούν στο νησί.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση έδωσε άδεια για μαζική διέλευση τουρκοκυπρίων με λεωφορεία, αποσύροντας την απαίτηση για κατάθεση ονομαστικού καταλόγου και ελέγχου όσων θα διέλθουν από το οδόφραγμα.
Πολλοί τουρκοκύπριοι θα μεταβούν στο θύλακα διά θαλάσσης.
Το υπουργείο εξωτερικών της Κύπρου, επεσήμανε ότι αναμένει από τη τουρκοκυπριακή πλευρά να αποφύγει τη δημιουργία προσκομμάτων την 1η και 2α Σεπτεμβρίου όταν θα μεταβούν στην κατεχόμενη Μόρφου ελληνοκύπριοι για την εορτή του Αγίου Μάμαντος.
Σαν σήμερα 8 Αυγούστου του 1964 η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε με βόμβες Ναπάλμ την περιοχή Τηλλυρίας στη Κύπρο προς υποστήριξη της ανταρσίας των τουρκοκυπρίων που είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 1963 και είχε οδηγήσει στη μυστική μεταφορά μιας ελληνικής μεραρχίας στη Κύπρο, την οποία απέσυρε αργότερα η χούντα.
Protothema.gr