Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Τελεσίγραφο του κόμματος του Μπερλουσκόνι: Απονομή χάριτος ή εκλογές

Σε ένα σχοινί ακροβατεί η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας έπειτα από την καταδ

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας έπειτα από την καταδικαστική απόφαση για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οι κοινοβουλευτικοί του κόμματος του Καβαλιέρε έθεσαν ήδη τελεσίγραφο, καθώς ζητούν την απονομή χάριτος στον πρόεδρο του PdL, διαφορετικά θα παραιτηθούν και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

Επειτα από τη συνάντηση που είχαν με τον ηγέτη του κόμματος Λαός της Ελευθερίας, οι κοινοβουλευτικοί του PdL έθεσαν τις παραιτήσεις τους στην διάθεση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών ομάδων του κεντροδεξιού κόμματος στην βουλή και στη γερουσία, τους Ρενάτο Μπρουνέτα και Ρενάτο Σκιφάνι αντίστοιχα. Στόχος τους, όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi, να πιέσουν την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο να απονείμει χάρη στον Μπερλουσκόνι.
Μάλιστα, σκοπεύουν σύντομα να επισκεφθούν τον Ναπολιτάνο ώστε να του ζητήσουν την «αποκατάσταση της δημοκρατίας». Πάντως πηγές που πρόσκεινται στην προεδρία τους έστειλαν ήδη το μήνυμα πως σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο οι ίδιοι δεν μπορούν να υποβάλουν τέτοιο αίτημα, αλλά ούτε και μπορεί να απονεμηθεί χάρη στον ηγέτη της κεντροδεξιάς πριν ολοκληρωθούν οι εκκρεμείς δίκες του.
Μήνυμα όμως έστειλε και ο Μπρουνέτα, δηλώνοντας πως «εάν το αίτημα απονομής χάριτος δεν γίνει δεκτό, ξέρουμε τι να κάνουμε για να αποκατασταθεί η δημοκρατία».
Στο μεταξύ, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων ANSA, η αστυνομική διεύθυνση του Μιλάνου ακύρωσε ήδη το διαβατήριο του Μπερλουσκόνι. Την Πέμπτη ο Αρειος Πάγος επικύρωσε την καταδίκη του σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση, τα τρία εκ των οποίων παραγράφονται, για την υπόθεση φοροδιαφυγής. Ο Καβαλιέρε θα πρέπει να ενημερώσει ως τα μέσα Οκτωβρίου για το αν θέλει να εκτίσει τον ένα χρόνο φυλάκισης σε κατ' οίκον περιορισμό.
Ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Γκουλιέλμο Επιφάνι έκανε σαφές ότι οι βουλευτές και οι γερουσιαστές της πολιτικής του δύναμης θα ψηφίσουν υπέρ της έκπτωσης του Μπερλουσκόνι από το αξίωμά του.
Ο Μπερλουσκόνι από την άλλη, στη συνάντηση με τα στελέχη του κόμματός του αξίωσε άμεση μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης ή πρόωρες εκλογές.


Πηγή: Τελεσίγραφο του κόμματος του Μπερλουσκόνι: Απονομή χάριτος ή εκλογές | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/117154#ixzz2asPKYE48