Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Όταν κάνεις το ίδιο λάθος τρίτη φορά, τί είσαι;


Την πρώτη φορά εισέβαλαν στο Αφγανιστάν για να το απελευθερώσουν από τους Σοβιετικούς που το είχαν καταλάβει. Για να το πετύχουν αυτό οι Αμερικάνοι συμμάχησαν με τους Ταλιμπάν. Από αυτούς δημιουργήθηκε αργότερα η Αλ Κάιντα. Όταν εγκατέλειψαν οι Αμερικάνοι το Αφγανιστάν, ξεκίνησε και συνεχίζεται μέχρι σήμερα ένας ιδιότυπος εμφύλιος πόλεμος, με πολιτικό, γεωγραφικό και θρησκευτικό περιεχόμενο. Στη συνέχεια εισέβαλαν στο Ιράκ, με το επιχείρημα ότι είχε όπλα μαζικής καταστροφής. Είναι αλήθεια ότι ο Σαντάμ είχε χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά των Ιρανών στον πόλεμο Ιράν - Ιράκ. Τότε βοηθούσαν τον Σαντάμ οι Αμερικανοί, οι οποίοι του αποκάλυπταν τις θέσεις των Ιρανών και αυτός τους βομβάρδιζε με χημικά. Κατέλαβαν το Ιράκ, συνέλαβαν και εκτέλεσαν τον Σαντάμ, όπλα μαζικής καταστροφής όμως δεν βρήκαν ποτέ. Όταν έφυγαν οι Αμερικανοί, ξεκίνησε και εκεί ένας εμφύλιος πόλεμος με θρησκευτικό χαρακτήρα, μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών.

Τώρα ετοιμάζονται να χτυπήσουν τον Άσαντ της Συρίας τασσόμενοι στο πλευρό της αντιπολίτευσης, που μάχεται κατά του Άσαντ και των Σύρων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση. Στο πλευρό των "επαναστατών" είναι γνωστό εδώ και μήνες ότι έχουν παρεισφρήσει η Αλ Κάιντα και διάφοροι άλλοι περίεργοι μαχητές από την Τσετσενία και από άλλα "rogue states". Σύμφωνα με τον ορισμό των Αμερικανών, έτσι χαρακτηρίζονται κράτη που απειλούν τη διεθνή ειρήνη. Ειδικότερα και σύμφωνα πάντα με τον ίδιο ορισμό, πρόκειται για κράτη με μη δημοκρατικά εκλεγμένες ηγεσίες, με καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.λ.π. Σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια, η Σαουδική Αραβία είναι ένα τέτοιο κράτος. Αλλά, ένα τα πετρέλαια και δύο η συμμαχία και στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, κάνουν τους Αμερικανούς να αντιμετωπίζουν τη Σαουδική Αραβία διαφορετικά.

Αυτός είναι ο λόγος που η Σαουδική Αραβία, όπως και το Ισραήλ, υποστηρίζει την επίθεση κατά της Συρίας. Το χτύπημα αυτό σημαίνει χτύπημα κατά της Χεζμπολάχ, που είναι επιθυμία και στόχος του Ισραήλ, αλλά εμμέσως σημαίνει και χτύπημα κατά του Ιράν, διακαής πόθος τόσο των Αμερικανών όσο και των Ισραηλινών.

Eίναι σαφές ότι οι Αμερικάνοι αδυνατούν να μάθουν από τα πολλά λάθη τους. Και αν ο Obama αποφασίσει το χτύπημα κατά της Συρίας, θα δούμε άλλη μια φορά εκατόμβες θυμάτων από τη "σωτήρια" επέμβαση των Αμερικανών. Θα είναι άγνωστη επίσης η "επόμενη μέρα" της Συρίας. Πολλοί φοβούνται ότι θα ξαναδούμε τις "επόμενες μέρες" στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Προς το παρόν ισχυρίζονται ότι δεν θέλουν να αντικατασταθεί ο Άσαντ. Θέλουν απλώς να του κάνουν ένα "μάθημα" γιατί λένε ότι έχουν αδιάσειστα στοιχεία πως τα χημικά τα χρησιμοποίησε αυτός.



Από swell
http://kostasxan.blogspot.gr/2013/08/blog-post_2555.html