Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Το σύντομο καλοκαίρι της Δημοκρατίας


Το ΧΩΝΙ κρατάει ο Μιχάλης Τζανάκης: Τελευταίες μέρες του καλοκαιριού και αυτού του χρόνου και δρέπουμε τους καρπούς των προσπαθειών του Κλεισθένη και του Περικλή.

Τα «είδαμε» όλα κι αυτό το καλοκαίρι εν μέσω κοσμοπλημμύρας τουριστών που γοητευμένοι απ' τα
θέλγητρα της ... Όλγας έπνιξαν τη χώρα που είναι ούτως ή άλλως «πνιγμένη» από το δυσώδες success story.

Αυτό λοιπόν το καλοκαίρι η χώρα άλλαξε ρότα σε όλους τους τομείς και για πρώτη φορά στην ιστορία της έγινε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.

Καταρχάς αρχές του καλοκαιριού πήραμε την καθιερωμένη «δόση» μας, αφού μια χώρα-πρεζόνι όπως μεταβλήθηκε η Ελλάδα κινδυνεύει να μπει σε κατάσταση στερητικού συνδρόμου, χωρίς τη «δόση» του ΔΝΤ και των άλλων σωτήριων δυνάμεων της υφηλίου. Επιπλέον, καταργήθηκε η «διεφθαρμένη» και αμαρτωλή ΕΡΤ με διάγγελμα του πολιτικού ογκόλιθου Σίμου και με υπογραφή πράξης νομοθετικού περιεχομένου, που αποτελεί νέα πατέντα της ελληνικής δημοκρατίας του σαμαροβενιζέλου. Αντ' αυτής προέκυψε η άσπιλη άμωμη και αμόλυντη ΔΤ που καταγοήτευσε τους πολίτες της χώρας από την πρώτη μέρα που εμφανίστηκε στη μαύρη οθόνη μας.

Την ίδια ώρα που η κάψα του καλοκαιριού δυνάμωνε άρχιζαν οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, γνωστών «κοπριτών», «αντιπαραγωγικών» και «λουφαδόρων» κατά το αλητήριο προηγηθέν «Παγκάλειο ευαγγέλιο». Τη βρώμικη δουλειά την ανέλαβε ο Κυριάκος, γνωστός υιός, ενδόξου πατρός, που στη ζωή του έχει δουλέψει σκληρά εκατομμύρια ώρες «παραγωγικής» εργασίας.

Μέσα στο καλοκαίρι σχηματίστηκε και μια στιβαρή και αποτελεσματική κυβέρνηση περιλαμβάνουσα όλα τα «εύοσμα» άνθη του πολιτικού μας κόσμου. Από συνταγματολόγους βιαστές του συντάγματος μέχρι και όλα τα παιδιά κι ανίψια του υπουργικού συμβουλίου της περιόδου του 1980. πάντα προϊσταται ο αποστάτης που έριξε πριν είκοσι χρόνια την κυβέρνηση του αρχι-αποστάτη, ενώ τα οικονομικά χειρίζεται με μοναδική μαεστρία ο μοναδικός πιθηκίζων υπουργός, που κεκεδίζει όλες κι όλες δυο - τρεις φράσεις όπως «πρωτογενές πλεόνασμα», «ρευστότητα τραπεζών» και κάνα δυο άλλες.

Κι όμως αυτή η άκρως γραφική φατσούλα υπουργού στενού συνεργάτη του Σημίτη, δεν έχει αφήσει οβελιστήριο και ψιλικατζίδικο χωρίς οικονομικό έλεγχο πατάσσοντας δια παντός την ελεεινή φοροδιαφυγή στη χώρα, ενώ έχει στείλει σ' όλα τα πανηγύρια των εκκλησιών των Κυκλάδων –και όχι μόνο- κλιμάκια του ΣΔΟΕ, αφήνοντας κατά μέρος τις λίστες των χοντρο-φοροφυγάδων να τις χειρίζονται(;) οι διάφορες επιτροπές της βουλής.

Στο χώρο της υγείας αυτό το καλοκαίρι φυσά κυριολεκτικά ούριος άνεμος και οι συνταγογραφήσεις των γιατρών περιορίζονται .πλέον μόνο σε συνταγές γλυκών κουταλιού, αφού δεν προβλέπεται να χορηγούν συνταγές φαρμάκων, μια που κατά την προσφιλή φράση του υπουργού «το πάρτι τελείωσε».

Η παιδεία, αν και καλοκαίρι αναβαθμίζεται τόσο, όσο και η υγεία. Κλείνουν μερικές εκατοντάδες σχολείων, απολύονται μερικές χιλιάδες εκπαιδευτικών, την ίδια ώρα που σκηνοθέτες συνθέτουν ρίμες προς τιμήν του πρωθυπουργού και συγγραφείς –τρομάρα τους- καταγγέλλουν νεκρούς νεαρούς που
δεν είχαν εισιτήριο στο τρόλεϊ και πέφτουν άψυχοι στην καυτή άσφαλτο.

Το ίδιο αυτό καλοκαίρι συμπολίτες μας σιτίζονται καταναλώνοντας, λάθρα, τρόφιμα μέσα στα σούπερ-μάρκετ, ενώ η θνησιμότητα πλέον ξεφεύγει απ' τα όρια μιας δυτικής αναπτυγμένης χώρας.

Αυτό το καλοκαίρι θα μπορούσε ν' αφιερωθεί και στους έλληνες λογιστές και λογίστριες που το υπουργείο υγείας τους χορηγεί, χωρίς μάλιστα συμμετοχή, όλα τα βαρβιτουρικά και ηρεμιστικά έκδοχα της αγοράς.

Τέλος αυτό το καλοκαίρι είναι το καλοκαίρι της μεγάλης ευκαιρίας στη χώρα. Όλα πουλιούνται σε όλους. Νερά, ρεύματα, λιμάνια, αεροδρόμια. Περάστε κόσμε, περάστε κόσμε...

Την ίδια ώρα ορδές ελλήνων «δημοκρατών» με ξυρισμένα κεφάλια χαιρετούν κατά τα ρωμαιο-ναζιστικά πρότυπα, με τεταμένη παλάμη, χαράσσουν μαιανδρικά σχήματα εθνικής δόξας και βορβορίζουν σαν ουρακοτάγκοι κάνοντας «γυμνάσια» πάλης και πολεμικών τεχνών σε ειδικά διαμορφωμένες εθνικιστικές «κατασκηνώσεις» τροφίμων φασιστών.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΘΕΡΙΝΗΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» του 2013

Μιχάλης Τζανάκης

*παράφραση του τίτλου «το σύντομο καλοκαίρι της αναρχίας» του Χάνς Εντσενσμπέργκερ
http://www.triklopodia.gr/2013/08/blog-post_8050.html