Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

ΗΞΕΡΑΝ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΦΩΤΙΑ Καίγεται η Βαρυμπόμπη - Κινδυνεύει η Πάρνηθα - Καλά μελετημένος εμπρησμός

Σε εμπρησμό οφείλεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 22:20 το βράδυ χθες από πευκόφυτη έκταση που βρίσκεται στην οδό Ιωάννη Μίχα, κάτω από τον οικισμό Αγία Κυριακή στην περιοχή της Βαρυμπόνπης.
Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) έχει ήδη μεταβεί στο σημείο προκειμένου να διερευνήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η φωτιά, και όλα δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με οργανωμένο εμπρηστικό κτύπημα που φέρνει στο μυαλό ανάλογες καταστάσεις του Αυγούστου του 2007, αλλά και προγενέστερων περιόδων όταν οι Τούρκοι πράκτορες κατά ομολογία του Τούρκου πρώην πρωθυπουργού Μεστού Γιλμάζ έβαζαν φωτιές στην περιοχή της Αττικής.
Στην περιοχή (μακριά από οικισμούς, αρχικά) ακούστηκαν εκρήξεις (εκρήξεις βομβών φωσφόρου;) πριν οι πρώτες φλόγες ξεπηδήσουν και λίγο μετά τις 04.00 τα ξημερώματα  με ανέμους εντάσεως 5 μποφόρ το πύρινο μέτωπο άρχισε να πλησιάζει απειλητικά τον οικισμό των Θρακομακεδόνων, με αποτέλεσμα να αρχίσει άμεση εκκένωση του οικισμού!
Στο βόρειο τμήμα του πύρινου μετώπου, προς τον οικισμό Αγία Κυριακή εκεί απ’ όπου και ξεκίνησε η φωτιά δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, και οι επίγειες δυνάμεις επιχειρούν από μονοπάτια.
Σημαίνει ότι οι εμπρηστές ήξεραν πολύ καλά που έβαζαν φωτιά και ότι εκεί αδυνατούσαν να φτάσουν πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ είχαν συμμάχους τους το σκοτάδι και τον αέρα: Μέχρι να ξημερώσει και τα λιγοστά, ανεπαρκή και κουρασμένα CL-215/-415 Canadair με τα ηρωικά πληρώματά της 112 ΠΜ, αναλάβουν δράση θα είχε προλάβει να επεκταθεί η πυρκαγιά.
Για άλλη μια χρονιά λείπει το μεγάλο αεροσκάφος που θα μπορέσει με τρεις-τέσσερις ρίψεις να περιορίσει το μέτωπο της φωτιάς ενώ για δεύτερη χρονιά είναι σα να μην υπάρχουν πυροσβεστικά ελικόπτερα...
Το νότιο τμήμα, που είχε κατεύθυνση προς το Ολυμπιακό Χωριό φαίνεται πως πηγαίνει καλύτερα καθώς άλλαξε η φορά του ανέμου που μέχρι τις 03.00 απειλούσε το Ολυμπιακό χωριό. 
Τώρα ο κίνδυνος είναι σαφής: Να γίνουν παρανάλωμα του πυρός οικισμοί και πολίτες και να επεκταθεί η πυρκαγιά στο δάσος της Πάρνηθας. Στην 112 ΠΜ αυτή την ώρα που γράφονταν οι γραμμές επικρατούσε πυρετός προετοιμασίας των Canadair και γίνονταν ηρωικές προσπάθειες από τα συνεργεία στις 06.00 το πρωί που χαράζει να μπορούσαν να πετάξουν όσο το δυνατόν περισσότερα πυροσβεστικά αεροσκάφη.
Οι κάτοικοι βρίσκονται στους δρόμους και προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους, ρίχνοντας νερό με λάστιχα και κουβάδες καικάνουν έκκληση σε όποιον μπορεί να βοηθήσει να σπεύσει.
Οι φλόγες απείλησαν προς στιγμή το Κέντρο Αιμοδοσίας στους Θρακομακεδόνες, ωστόσο, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών και των εθελοντών, αποφεύχθηκε η καταστροφή
Εκκενώνονται κατοικίες που βρίσκονται διάσπαρτες, από την οδό Ορφέως προς τον οικισμό της Αγίας Κυριακής, για προληπτικούς λόγους ενώ τουλάχιστον ένα σπίτι σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχει καεί και αρκετά άλλα πολιορκούνται από τις φλογες.
Η κυκλοφορία στους δρόμους που βρίσκονται κοντά στο μέτωπο, από το ύψος της πλατείας Θρακομακεδόνων έχει διακοπεί για τα οχήματα, ενώ δεν διεξάγεται η κυκλοφορία στις οδούς Μίχα, Ορφέως και Βούλγαρη.
Μεγάλο μέρος της περιοχής έχει βυθιστεί στο σκοτάδι, καθώς σημειώνονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ενώ ανά διαστήματα ακούγονται μικρές εκρήξεις από τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ.
Στο μεταξύ, ένα πυκνό σύννεφο καπνού έχει καλύψει τον ουρανό και η ατμόσφαιρα στις γύρω περιοχές είναι ήδη αποπνικτική, ενώ οι φλόγες είναι ορατές ακόμη και από περιοχές του κέντρου της Αθήνας.
Συνολικά για την κατάσβεση αυτή την ώρα επιχειρούν 112 πυροσβέστες, με 45 οχήματα, 26 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 6 οχήματα των ΟΤΑ και 5 υδροφόρες με κύριο μέλημα να περιορίσουν το μέτωπο προκειμένου να μην πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού.
Εκτός από τους όμορους δήμους, που έχουν στείλει δυνάμεις και εθελοντές στην περιοχή, στο σημείο επιχειρούν πλέον και πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr