Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Η ''ΒΙΛΑ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ'' ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ …..


altΤου Γιώργου Θεοχάρη
Αφίσες με την ένδειξη ΄΄ Βίλα  Εσφιγμένου΄΄.
Τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε έντυπα  του αντιεξουσιαστικού  χώρου που κυκλοφορούν αυτές  οι αφίσες   επιδιώκουν  να παρομοιάσουν την περίφημη ‘’Βίλα Αμαλία’’ που αποτέλεσε χώρο καταληψιών με το κονάκι  της Μονής Εσφιγμένου.


Το ΄΄Αγιορείτικο Βήμα ΄΄ οφείλει να διευκρινίσει ότι ο πρόσφατος θόρυβος που δημιουργήθηκε εξ αφορμής της διεκδικήσεως της νόμιμης αδελφότητας του κτιρίου Β΄ του αντιπροσωπείου  της Ιεράς Μόνης Σφιγμένου στις Καρυές του Αγίου Όρους,  μας προκάλεσε έκπληξη  και δηλώνουμε την αντίθεση μας    για τις μεθόδους αντίδρασης  των μελών της  παλαιάς αδελφότητας  που παραμένουν έγκλειστοι στο εν λόγω κτίριο β΄ .
altΗ αναταραχή αυτή και τα σχόλια που προκάλεσαν  η επίμαχη φωτογραφία με τον μονάχο να πετάει  μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις και στους πολίτες, δεν ήταν ότι καλύτερο για  το Αγιο  Όρος  και την εικόνα που μεταδόθηκε διεθνώς.
Με αποτέλεσμα όσοι χρησιμοποιούν  τέτοια μέσα άμυνας  ή επίθεσης στον κόσμο να έχουν τώρα τον τελευταίο λόγο και να επικαλούνται τέτοιους μοναχούς.

Επίσης, δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι χριστιανοί και μάλιστα μοναχοί οι οποίοι υποτίθεται ότι είναι βαφτισμένοι χριστιανοί  στο όνομα του Ιησού Χριστού να κάνουν χρήσης φονικών  οργάνων .

Απο την άλλη πλευρά  δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι δικαστικοί επιμελητές να μη λαμβάνουν υπόψη  τις συνέπειες ενός τέτοιου  εγχειρήματος όπως αυτό της  περασμένης εβδομάδας. Πως είναι  δυνατόν να οργώνονται επιχειρήσεις τύπου ποπ –κατ   σε χώρο που  εγκαταβιούν έστω και έγκλειστοι άνθρωποι.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι δικαστικοί κλητήρες συγκέντρωσαν πολίτες και με τη βοήθεια  ενός εκσκαπτικού μηχανήματος επιχειρήθηκε η πρόσβαση τους στο κονάκι που τελεί υπό κατάληψη από τους μοναχούς της παλαιάς αδελφότητας .

Το εγχείρημα αυτό δεν θα μπορούσε να  προκαλέσει άμεση κατάρρευση της στέγης ;
Και συνεπώς τραυματισμούς, ίσως και θανάτους τον εντός του κτιρίου β΄ διαβιούντων .

Σύμφωνα πάντως  με το δελτίο αδικημάτων του Αστυνομικού τμήματος του Αγίου Όρους, οι μολότοφ που ρίχτηκαν από άτομα που βρίσκονταν στο κτίριο β δεν ήταν μία αλλά δύο! (Βλέπε παρακάτω το σχετικό δελτίο)

Είναι αδιανόητο στην σημερινή εποχή που το Άγιο Όρος θεωρείται ως φάρος της Ορθοδοξίας και οι μονάχοι παράδειγμα προς μίμηση των λαϊκών να συμβαίνουν  τέτοιου είδους περιστατικά βίας .

Μετά από όλο αυτό το θόρυβο πιστευτούμε ότι  το υπουργείο Εξωτερικών  θα επανεξετάσει σε νέα βάση το ζήτημα της Μονής Εσφιγμένου λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα, ούτως ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα δυσφημήσεως  της πλειοψηφίας των μοναχών του Αγίου Όρους και του ησυχαστικού  και πνευματικού χαρακτήρος του.

alt


alt
alt
http://www.agioritikovima.gr/agnea/26337-i-bila-efig