Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΟΕ: Επιστολή δασκάλων στους γονείς

Γιατί η απεργία χρειάζεται συμπαράσταση
Ανοιχτή επιστολή προς τους γονείς απευθύνει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) για τους λόγους συμμετοχής στις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Φωτογραφία: Στέλιος Στεφάνου "Ε"Φωτογραφία: Στέλιος Στεφάνου "Ε"Στην ανακοίνωση οι δάσκαλοι τονίζουν πως πως «οχτώ χιλιάδες συνάδελφοί μας θα προστεθούν στις ουρές της ανεργίας», πως «τα πολυπληθή τμήματα θα γίνουν πλέον ο κανόνας κι όχι η εξαίρεση» και πως «ο θεσμός του Ολοήμερου Σχολείου οδηγείται στην απόλυτη απαξίωση».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως βιώνουν «πρωτοφανείς καταστάσεις στη δυσκολότερη χρονιά μεταπολιτευτικά» και πως «η εκπαίδευση έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της».
«Είναι η πρώτη φορά στη μεταπολεμική Ελλάδα που δεν πραγματοποιήθηκε ούτε ένας μόνιμος διορισμός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ενώ συνταξιοδοτήθηκαν δυο χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Οχτώ χιλιάδες συνάδελφοί μας αναπληρωτές που εργάστηκαν πέρσι θα προστεθούν στις ουρές της ανεργίας. Σκεφτείτε τον αντίκτυπο των παραπάνω στην ποιότητα της εκπαίδευσης» αναφέρουν μεταξύ άλλων προβλέποντας ότι «τα πολυπληθή τμήματα θα γίνουν πλέον ο κανόνας κι όχι η εξαίρεση».
Υποστηρίζουν ακόμη ότι «ο θεσμός του Ολοήμερου Σχολείου οδηγείται στην απόλυτη απαξίωση» και παραθέτουν μια σειρά από προβλήματα που, όπως επισημαίνουν, θέτουν σοβαρά εμπόδια στην ομαλή λειτουργία των σχολείων.
Στις προτάσεις που καταθέτουν οι δάσκαλοι περιλαμβάνονται η 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση (σήμερα είναι εννέα χρόνια) και η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Προτείνουν ακόμη τη μείωση των μαθητών στους 20 ανά τμήμα (από 25 σήμερα) και ζητούν επιμόρφωση για τους ίδιους, παιδαγωγική ελευθερία και μισθούς αξιοπρέπειας.
«Σας ζητούμε να σταθείτε συμπαραστάτες στον αγώνα μας και να σας καλούμε να παραμερίσετε όσους "καλοθελητές" θελήσουν να συκοφαντήσουν αυτό τον αγώνα. Να είστε σίγουροι πως με την απεργία μας αυτά που έχουμε να κερδίσουμε εμείς, οι μαθητές μας και το δημόσιο σχολείο είναι πολύ περισσότερα από αυτά που έχουμε να "χάσουμε"»