Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Στουρνάρας: Μίλησε σαν μέλος της τρόικας!


Οπως δήλωσε με αυτοκρατορικό στιλ χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, «η μεγάλη διαπραγμάτευση με την τρόικα θα γίνει αφού θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα!», κάτι που θα φανεί τελεσίδικα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014!
Με τον τρόπο αυτό ο εκλεκτός της τρόικας περνάει τη γραμμή των δανειστών μας για μονιμοποίηση των τσουχτερών φόρων, την ώρα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοινώνει προσπάθειες για να μειωθούν οι επιβαρύνσεις για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα!
Ο υπουργός Οικονομικών αποτύπωσε, στην ουσία, το στίγμα των προθέσεων των τροϊκανών, που καταφτάνουν στις 23 Σεπτεμβρίου στην Αθηνά για να κλείσουν τις προβληματικές αμυντικές βιομηχανίες, αλλά και για να επεκτείνουν τους φόρους και τα χαράτσια.
Με χθεσινές δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ώσπου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό το πλεόνασμα προσπαθεί να το πετύχει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, πληρώνοντας με το σταγονόμετρο τις οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες. Αίσθηση προκαλεί όμως το ότι, ενώ ο κ. Σταϊκούρας ενέκρινε πληρωμές 5,6 δισ. ευρώ μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, στους ιδιώτες έφτασαν μόνο τα 4,2 δισ. ευρώ!
Παρά τα λογιστικά τρικ της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, παράγοντες της αγοράς θεωρούν...

πολύ δύσκολη την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος στον Προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση στις επόμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, όπου, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, ενδέχεται να εξεταστούν αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.
«Θέλουμε να δούμε ακριβώς τι συνέβη και γιατί από τα περίπου 260.000.000 ευρώ που είχαμε για επίδομα θέρμανσης η απορρόφηση ήταν πολύ μικρή, μόνο 80.000.000 ευρώ. Βέβαια, δεν ήταν βαρύς ο χειμώνας που πέρασε. Πολύς κόσμος χρησιμοποίησε υποκατάστατα μέσα, ίσως και λίγο περιβαλλοντικά επικίνδυνα. Θα δούμε πώς μπορούμε να ελαστικοποιήσουμε τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης και να τα κάνουμε περισσότερο ελκυστικά στον κόσμο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Η «καταιγίδα» των φόρων που έχουν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι στο δεύτερο εξάμηνο προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο, που ανησυχεί για ενδεχόμενο φοροδοτικής κόπωσης, η οποία θα μεγαλώσει τη μαύρη τρύπα του Προϋπολογισμού.
Στέλιος Κράλογλου - Δημοκρατία