Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Ντράγκι: Νέο πρόγραμμα συνεπάγεται και νέους όρους για την Ελλάδα

Ντράγκι: Νέο πρόγραμμα συνεπάγεται και νέους όρους για την Ελλάδα
Τυχόν νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας συνεπάγεται και πρόσθετους νέους όρους, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου. 

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις συζητήσεις για νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι «αν χρειαστεί νέο πρόγραμμα η Ελλάδα, θα απαιτηθούν και πρόσθετοι όροι». Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ δεν θα συμμετάσχει σε ελάφρυνση της χώρας από το χρέος.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να προχωρήσει σε χρηματοδότηση», υπογράμμισε, ενώ ερωτηθείς άμεσα για τον εάν η κεντρική τράπεζα θα συμμετείχε σε μια ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, δήλωσε: «Όχι. Απαγορεύεται στην ΕΚΤ να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση των κρατών - Δεν μπορεί να συμμετάσχει σε απομείωση του ελληνικού χρέους» σημείωσε.
Ο κ. Ντράγκι προειδοποίησε δε, ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται στα πρώτα σημάδια ανάκαμψής της, και υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι.
Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε επίσης ότι τα επιτόκια στην ευρωζώνη θα παραμείνουν χαμηλά για «όσο χρειαστεί», παρά τις αντιδράσεις. Νωρίτερα, η ΕΚΤ διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,50%.
Πάντως, το «ύφος» του κ. Ντράγκι είναι πιο αυστηρό από όσο θα μπορούσε να περιμένει κανείς δεδομένης της βελτίωσης, ακριβώς επειδή δεν θέλει να ενθαρρύνει την υπεραισιοδοξία στις αγορές. Ειδικά, καθώς στη συνέχεια του Σεπτεμβρίου αναμένονται κρίσιμες διεθνείς πιστωτικές αποφάσεις, όπως οι κινήσεις της αμερικανικής Fed για την ανάκληση της παροχής ρευστότητας.


Read more: http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/342900/ntragki-neo-programma-synepagetai-kai-neoys-oroys-gia-tin-ellada#ixzz2e1xWd8SB