Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

"Μουρμούρα" σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το φόρο ακινήτων


 Της Στεφανίας Κασίμη

"Γκρίνιες" έχει φέρει στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, καθώς ήδη αρκετοί βουλευτές έχουν εκφράσει δημοσίως τις αντιρρήσεις τους, προειδοποιώντας μάλιστα ότι εάν δεν υπάρξουν βελτιώσεις και διορθώσεις δεν πρόκειται να τον ψηφίσουν.
Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προκαλεί "πονοκέφαλο" στην κυβέρνηση, αφού αρκετοί βουλευτές της πλειοψηφίας έχουν βάλει τον τελευταίο καιρό στο "στόχαστρο" τον Γιάννη Στουρνάρα. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση "γαλάζιων" βουλευτών για το πετρέλαιο θέρμανσης.
Σε ότι αφορά την φορολογία ακινήτων, οι περισσότερες αντιρρήσεις προέρχονται από βουλευτές της περιφέρεις καθώς ήδη δέχονται παράπονα ψηφοφόρων τους για την φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των εκτός σχεδίου οικοπέδων, που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου.

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος
"Ιδιοκτησία υπό διωγμόν;" διερωτάται ο ο βουλευτής της ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του , εκφράζοντας τις ενστάσεις του για νέο σχέδιο νόμου.
"Είναι τουλάχιστον παράδοξο, αν όχι και μονότονα κουραστικό, να επαναλαμβάνει κανείς αυτονόητες αιτιάσεις που σε άλλες χώρες και από άλλες εποχές έχουν απαντηθεί.
Συγκεκριμένα είναι πραγματικά ενθαρρυντικό ότι η προγραμματική συμφωνία του Πρωθυπουργού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο αποκλείει άλλα οριζόντια ή κάθετα μέτρα, ανακόπτει σχετικές συζητήσεις που ξεκίνησαν από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και δίνει προοπτική πολιτικής σταθερότητας τετραετίας.
Όμως την ίδια στιγμή ανακοινώθηκαν και φόροι για τα ακίνητα. Θα ήταν άδικο να μην αναγνωριστεί ότι πραγματικά είναι λιγότεροι από την φοροεπιδρομή που προηγήθηκε με τα χαράτσια της ΔΕΗ. Επίσης θα ήταν άδικο να μην αναγνωρίσουμε ότι για να ορθοποδήσουμε χρειαζόμαστε έσοδα και τα ακίνητα είναι ένας ασφαλής τρόπος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και δικαιολογημένες αιτιάσεις. Ιδεολογικές, πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές.
Ιδεολογικές γιατί όσοι προερχόμαστε από τη φιλελεύθερη παράταξη και γαλουχηθήκαμε ιδεολογικά να ταυτίζουμε το φιλελευθερισμό με το αστικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας, καλούμαστε να εξηγήσουμε το παράδοξο πως σήμερα, στην πράξη, αυτό το δικαίωμα έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση.
Κοινωνικές γιατί στην Ελλάδα με τα μεγαλύτερα ποσοστά μικροιδιοκτησίας τα ακίνητα είχαν συνδεθεί με την ασφάλεια των νοικοκυραίων για το μέλλον, για αυτούς και τα παιδιά τους.
Οικονομικές γιατί όταν τα τελευταία χρόνια η υπερφορολόγηση των ακινήτων έχει οδηγήσει σε κατάρρευση τις αγοραπωλησίες για ποιες αντικειμενικές αξίες και ποια προσδοκώμενα έσοδα μιλάμε όταν φορολογούνται ακόμα και εκτάσεις εν υπνώσει; Όταν με τέτοιους φόρους όλοι θα θέλουν να ξεφορτωθούν από αδυναμία πληρωμής ό,τι μπορούν και όταν σε ελεύθερες οικονομίες μάθαμε ότι υπερπροσφορά ρίχνει τις τιμές;
Και τέλος πολιτικές αιτιάσεις γιατί παραδοσιακά ο φιλελευθερισμός και η παράταξη μας στηρίζεται στη μεσαία τάξη. Στην τάξη των νοικοκυραίων και των μικροιδιοκτητών. Των παραγωγικών Ελλήνων και όχι των αεριτζήδων που κρύβουν εισοδήματα και εμφανίζονται ως ταλαίπωροι ενοικιαστές. Όσων πιστεύουν ότι σε μια χώρα προστατεύονται ευλαβικά οι αστικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα αν θέλει να προκόψει, σε αυτές τις αιτιάσεις αναζητώ απαντήσεις. Και όχι σίγουρα από εκείνους που πεισματικά επιμένουν στα κατάλοιπα μιας κομμουνιστικής ιδεολογίας που έχει καταρρεύσει παντού εκτός από τη χώρα μας που με λανθάνοντα τρόπο κυριαρχεί τις τελευταίες δεκαετίες", τόνισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος ο οποίος σήμερα επανήλθε γράφοντας στο Twitter:
"Έχω σημειώσει πάρα πολλές ενστάσεις στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα ακίνητα στη χώρα μας.Θυμίζουμε κατάλοιπα κομμουνιστικής χώρας". 

Ο Μιχάλης Ταμήλος

Τον προβληματισμό του εξέφρασε μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ και ο βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ Μιχάλης Ταμήλος ο οποίος δήλωσε ότι έτσι όπως είναι το σχέδιο νόμου, που έχει τεθεί σε διαβούλευση, δεν το ψηφίζει, εάν δεν γίνουν αλλαγές.
Βελτιώσεις στο νομοσχέδιο ζήτησε και ο βουλευτής της ΝΔ Αργύρης Ντινόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο MEGA τόνισε: "Για μια ακόμη φορά θα πληγεί η μεσαία τάξη. Θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στο υπουργείο Οικονομικών και να κάνουν βελτιώσεις στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο".
"Eίναι άλλο πράγμα να γίνεται μία φοροεπιδρομή που φέρνει και εμάς τους βουλευτές σε πολύ δύσκολη θέση", προσέθεσε.
Ο Γιώργος Καρασμάνης

"Τουλάχιστον παράδοξο" χαρακτηρίζει τη φορολόγηση της αγροτικής-παραγωγικής γης και μάλιστα με τον τρόπο που προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ Γιώργος Καρασμάνης.  "Η αγροτική γη - χωράφια, δενδροκαλλιέργειες, βοσκοτόπια, σταβλικές εγκαταστάσεις, δάση - δεν είναι πηγή κερδοσκοπίας, ούτε είδος πολυτελείας, αλλά βασικός συντελεστής παραγωγής για τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και τα είδη διατροφής του ελληνικού λαού. Πουθενά στον κόσμο δεν φορολογείται αυτούσια, παρά μόνο ως προς το εισόδημα που αποφέρει σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Και βέβαια αποτελεί παγκόσμια «πρωτοτυπία» η φορολόγηση της αγροτικής γης με ειδικούς συντελεστές, ανάλογα εάν εφάπτεται εθνικών ή επαρχιακών οδών, εάν βρίσκεται κοντά σε θάλασσα ή εάν μέσα στο χωράφι υπάρχει αντλιοστάσιο ή στάνη. Βάζοντας δε στο ίδιο «τσουβάλι» τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, με εκείνες που παραμένουν εγκαταλειμμένες, χέρσες και ακαλλιέργητες" επισήμανε σε δήλωσή του.

Η Θεοδώρα Τζάκρη
Την έντονη διαφωνία της με το νομοσχέδιο διατύπωσε με δηλώσεις της στον ΑΝΤ1 και η Θεοδώρα Τζάκρη. Και εκείνη ξεκαθάρισε ότι δεν θα  το ψηφίσει εάν δεν υπάρξουν διορθώσεις.
"Αυτό που παρουσιάστηκε, είναι προσχέδιο. Αν δεν διορθωθεί, δεν περνάει. Δεν θα το ψηφίσω, αν έρθει έτσι όπως ακριβώς είναι στο προσχέδιο" είπε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
"Ο κ. Στουρνάρας μπορεί να μη συμμερίζεται την άποψη του Πρωθυπουργού και γενικά του πολιτικού συστήματος. Ούτε η κοινωνία ούτε το πολιτικό σύστημα συμμερίζεται τις απόψεις του και εκτιμώ ότι αυτό δεν θα περάσει", σημείωσε. 

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου
Βελτιώσεις ζητά και ο υφυπουργός Εργασίας, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος μιλώντας στον Αθήνα 984, είπε ότι κανείς  δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.
Όπως υπογράμμισε, έχει ένα βασικό κενό, ότι αντιμετωπίζει "το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων -κι ιδιαίτερα των αγροτεμαχίων-, λογιστικά, πώς θα εισπράξει. Δεν το αντιμετωπίζει με δίκαια και αναπτυξιακά κριτήρια". Ερωτηθείς δε αν θα το ψηφίσει, απάντησε:
"Έχω καταθέσει την άποψή μου, στα πλαίσια της διαβούλευσης για να τα λάβουν υπόψη τους και να αλλάξουν... Εγώ ψηφίζω αυτό που κρίνω κάθε φορά ή αποφασίζω αυτό που κρίνω σωστό κάθε φορά, λαμβάνοντας υπόψη και τα υπόλοιπα δεδομένα. Πάντως, αυτή είναι η ώρα της διαβούλευσης, να καταθέσουμε προτάσεις, ούτως ώστε να βελτιωθεί αυτό, διότι έχει πολλά κενά και πολλές στρεβλώσεις".