Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Αγόρασε και βραβείο Νόμπελ η Monsanto

monsanto
Γράφει η Έφη Ασημακοπούλου, M.Sc στην Ιστορία και Φιλοσοφία Επιστημών και Τεχνολογίας
Το βραβείο Νόμπελ Τροφίμων και Γεωργίας 2013 από το World Food Prize Foundation θα απονεμηθεί στις 16 Οκτωβρίου –Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων- στη Monsanto. Η εταιρεία θα βραβευτεί μέσω του Διευθυντή της στον Τομέα Τεχνολογίας Robert Fraley. Μαζί του θα βραβευτούν και τα επιστημονικά στελέχη της Syngenta οι Marc Van Montagu και Mary-Dell Chilton. Η είδηση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων οργανώσεων και τύπου, διεθνώς.
Η αμερικανική Monsanto έχει προσφέρει τα μέγιστα στην αγροτεχνολογία και τη γενετική μηχανική για την παραγωγή Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ), δηλαδή μεταλλαγμένων σπόρων -κυρίως καλαμποκιού, σόγιας, βαμβακιού και σιταριού. Έχει κατηγορηθεί, από έγκυρους μελετητές, για τον καταλυτικό ρόλο της στη διάδοση ενός ανελέητου επιχειρηματικού μοντέλου, το οποίο επιδιώκει τον απόλυτο έλεγχο και την μονοπώληση της τροφής στον πλανήτη με δραματικές συνέπειες, όπως είναι οι ανεξέλεγκτες καλλιέργειες μεταλλαγμένων, η περαιτέρω φτωχοποίηση των αγροτικών πληθυσμών, οι σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία, η απώλεια της βιοποικιλότητας, η χειραγώγηση της φύσης και ασφαλώς, η συρρίκνωση οποιασδήποτε στοιχειώδους αυτάρκειας στο επίπεδο της καλλιέργειας. Παράλληλα, εκκρεμούν εις βάρος της καταγγελίες για δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων σε πολλές χώρες (π.χ. Ινδονησία) ώστε να εγκριθεί η καλλιέργεια μεταλλαγμένων προϊόντων, καθώς και για συστηματική παρεμπόδιση της δημοσίευσης εργαστηριακών ερευνών που αποδεικνύουν αρνητικές επιπτώσεις των ΓΤΟ στην υγεία και το περιβάλλον.
Η ελβετική Syngenta μαζί με τον άλλον κολοσσό της βιοτεχνολογίας τη γερμανική Bayer προσέφυγαν τον περασμένο Αύγουστο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αιτούμενες την άρση των μερικών απαγορεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χρήση φυτοφαρμάκων που αφανίζουν μαζικά τις μέλισσες. Θυμίζουμε ότι πολύ μεγάλο μέρος της βιοποικιλότητας στον πλανήτη, η οποία συνδέεται άμεσα και με τις καλλιέργειες, οφείλονται στη φυσική επικονίαση των μελισσών.
Τραγική απογραφή της καλλιέργειας μεταλλαγμένων και της χρήσης χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων αποτελούν οι 270.000 αυτοκτονίες αγροτών στην Ινδία στο διάστημα από το 1995 έως το 2012. Οι φτωχοί αγρότες απόλυτα εξαρτημένοι από την αγορά σπόρων και χημικών δεν άντεξαν τα χρέη τους προς τις τράπεζες. Το επιχείρημα, λοιπόν, ότι τα μεταλλαγμένα προϊόντα θα επιλύσουν το πρόβλημα του επισιτισμού, μάλλον, κλονίζεται.
Όπως αντιλαμβανόμαστε, η επιβράβευση έρχεται σε μια στιγμή που η Monsnato θέλει να νομιμοποιήσει -μέσω ενός υποτίθεται αξιόπιστου οργανισμού- τα γνωστά, πλέον, σε όλους μας frankenfoods, προκειμένου να κάμψει οποιεσδήποτε αντιστάσεις απέναντι στους ΓΤΟ και να εξαπλωθεί ταχύτατα στη διεθνή αγορά και άμεσα στην Ευρώπη.
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι η Monsanto δώρισε, πρόσφατα, 5 εκατομμύρια δολάρια στους επιβραβεύοντες!