Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Ο «πόλεμος» των 30 ημερών για την κυβέρνηση

Ο «πόλεμος» των 30 ημερών για την κυβέρνηση
-Τα νομοσχέδια «φωτιά» μέχρι τα Χριστούγεννα -Οι φόβοι του Μαξίμου και το «μαρτύριο της σταγόνας» στο ΠΑΣΟΚ.
Για σκληρές κοινοβουλευτικές μάχες μέχρι τα Χριστούγεννα ετοιμάζεται η ελληνική κυβέρνηση, με το πολιτικό θερμόμετρο να χτυπάει «κόκκινο».
Μέσα σε διάστημα ενός μήνα αναμένεται να φτάσουν στη Βουλή νομοσχέδια “φωτιά” τα οποία θα δοκιμάσουν για μια ακόμη φορά τη συνοχή των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Ο αντιρατσιστικός νόμος, το νομοσχέδιο «σκούπα» για τους ΟΤΑ, η αλλαγή του εκλογικού νόμου στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, ο φόρος ακινήτων, αλλά και ο προϋπολογισμός, βάζουν «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα. Ταυτόχρονα, εκκρεμεί και η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη Χρυσή Αυγή.
SAMARAS STOURNARAS
Αναλυτικά:
Αντιρατσιστικός νόμος: Κατατέθηκε στη Βουλή εντός της εβδομάδας. Παρά τις αντιπαραθέσεις που υπήρξαν στο παρελθόν, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φέρονται να έχουν συμφωνήσει σε όλα τα σημεία, ωστόσο και λόγω των εξελίξεων με τη Χρυσή Αυγή αναμένεται να προκληθεί σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Αλλαγές στον «Καλλικράτη»: Τέλος Νοεμβρίου ή το αργότερο τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη, αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Εσωτερικών για τις αλλαγές στους ΟΤΑ. Ωστόσο, το γεγονός ότι μεταξύ άλλων πρόκειται να “σπάσουν” οι δήμοι σε πέντε νησιά (Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Κεφαλονιά, Σάμος και Ρόδος) έχει προκαλέσει αρκετές γκρίνιες στο ΠΑΣΟΚ που βλέπει με επιφυλακτικότητα το νομοσχέδιο του Γ. Μιχελάκη.
Ενιαίος φόρος ακινήτων: Αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 24 Νοεμβρίου, ώστε να ψηφιστεί στις αρχές Δεκεμβρίου. Μετά το λίφτινγκ στο αρχικό σχέδιο από τη διακομματική ομάδα υπό το σύμβουλο του πρωθυπουργού Χρύσανθο Λαζαρίδη, οι αντιδράσεις φαίνεται κατ' αρχάς να κάμπτονται, ωστόσο οι βουλευτές τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι αναμένουν να δουν το τελικό σχέδιο μετά τη νομοτεχνική επεξεργασία και συγκεκριμένα παραδείγματα ελάφρυνσης σε σχέση με την αρχική πρόταση του υπ. Οικονομικών.
Πλειστηριασμοί: Αποτελεί ίσως την πιο δύσκολη ψηφοφορία για την κυβερνητική πλειοψηφία. Η τρόικα ζητά την πλήρη απελευθέρωσή τους, οι βουλευτές και των δύο κομμάτων έχουν θέσει «κόκκινες γραμμές» για προστασία της πρώτης κατοικίας φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης επικαλείται τις ενστάσεις αυτές στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, «παζαρεύοντας» μια συμφωνία που να μπορεί να έλθει στη Βουλή χωρίς απώλειες. Η ρύθμιση πρέπει να έχει ψηφιστεί το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.
Προϋπολογισμός: Εκ των πραγμάτων η ψήφιση του προϋπολογισμού λαμβάνει πάντα χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Σύμφωνα με το προσχέδιο το πρωτογενές πλεόνασμα αγγίζει τα 812 εκατ. ευρώ, ενώ δεν θα περιλαμβάνει νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Όμως ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα μέχρι τότε ενδέχεται να προστεθούν διάφορες παρεμβάσεις.
Αλλαγή του εκλογικού νόμου στις Αυτοδιοικητικές εκλογές: Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι να κατατεθεί στη Βουλή πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα για το πότε θα ισχύσει. Η ΝΔ επιθυμεί να ισχύσει από τις ερχόμενες εκλογές του Μαΐου, αλλά το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί και ξεκαθαρίζει πως θα τον δεχτεί μόνο αν υπάρξει διευρυμένη πλειοψηφία, δηλαδή να τον στηρίξει και η ΔΗΜΑΡ.
Στο κυβερνητικό επιτελείο είναι διάχυτος ο φόβος ότι η ισχνή πλειοψηφία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα δεχτεί νέες αναταράξεις. Όλοι, μάλιστα, κοιτούν ανήσυχα προς το «πράσινο» στρατόπεδο καθώς δεν αποκλείουν να ζήσουν «το μαρτύριο της σταγόνας», δηλαδή «μία διαφοροποίηση βουλευτή του σε κάθε κρίσιμη κοινοβουλευτική διαδικασία».


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/373258/o-polemos-ton-30-imeron-gia-tin-kyvernisi#ixzz2lSCgp9Cd