Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Έρχεται νέα τρικομματική;

20131115-225436.jpg
ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΕ ΚΟΥΒΕΛΗ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Χωρίς διεύρυνση της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ δεν φτάνει μέχρι τις Ευρωεκλογές. Αυτό μεταφέρουν στον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο οι επιτελείς τους. Οι δυο ισχυροί άνδρες της συγκυβέρνησης, που εξακολουθούν να διατηρούν άριστη «χημεία» και επικοινωνία μεταξύ τους
προβληματίζονται από τις εισηγήσεις που έχουν μπροστά τους. Φυσικά και δεν τους αρέσει, το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αναζητήσει «σωσίβιο» επιβίωσης στη ΔΗΜΑΡ ή ανεξάρτητους βουλευτές. Ο κ. Βενιζέλος απορρίπτει σχεδόν ασυζητητί το σκέλος που αφορά τη ΔΗΜΑΡ.
Ωστόσο συμφωνούν ότι το πολιτικό σκηνικό παρουσιάζεται και πάλι έκρυθμο και ρευστό. Εκτιμούν κι αυτοί, ότι η «πολιτική ανάσα» που πήρε η συγκυβέρνηση με την καταψήφιση της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της αποδείχτηκε «πύρρεια». Τα προβλήματα της συνοχής και των αντοχών της να εφαρμόσει το σκληρό οικονομικό πρόγραμμα επανέκαμψαν πριν καν σβήσουν τα φώτα της αίθουσας της ολομέλειας της περασμένης Κυριακής μετά την ψηφοφορία.
Η κυβέρνηση βρίσκεται σ’ αυτή τη φάση σε ένα ασφυκτικό κλοιό πιέσεων που ορίζεται: από την άκαμπτη στάση των δανειστών κατά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Τις αντιδράσεις των βουλευτών των δυο κομμάτων σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις που συζητούνται, με κορυφαίες το νέο φόρο ακινήτων και την άρση των πλειστηριασμών. Την αυτοδέσμευσή της ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Τη σειρά «επικίνδυνων» ψηφοφοριών που ακολουθούν στη Βουλή προϋπολογισμός και διάφορα άλλα επίμαχα νομοσχέδια). Τη μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σταδιακά σε ασύμμετρη απειλή για την κυβερνητική συνοχή λόγω του εσωτερικού «εμφυλίου» που βιώνει.
Έντονο παρασκήνιο
Η συζήτηση για τη διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της συγκυβέρνηση έχει ξεκινήσει πολύ πριν την πρόταση – «βόμβα» που έριξε η ντ. Μπακογιάννη την Τρίτη, ζητώντας την επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στον κυβερνητικό συνασπισμό. Σε υψηλούς πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους της χώρας, η αίσθηση της προβληματικής διακυβέρνησης ένεκα της οριακής πλειοψηφίας των «155» και τώρα «154» βουλευτών των δυο κομμάτων ουδέποτε έπαψε να υφίσταται.

Οι δρόμοι όμως για τη διαμόρφωση μιας νέας, διευρυμένης πλειοψηφίας είναι επώδυνοι. Στη ΔΗΜΑΡ υπάρχει ένα ισχυρό τμήμα ωστόσο, που βλέπει την επιστροφή του κόμματος στη συγκυβέρνηση με θετικό μάτι. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παρασκηνιακά ήδη ο κ. Κουβέλης είχε δεχτεί πιέσεις από διάφορα εξωπολιτικά κέντρα, αλλά και υψηλούς παράγοντες των δυο κυβερνητικών εταίρων, που διατηρούν τακτική επαφή μαζί του παρά τη ρήξη των δυο πλευρών τον περασμένο Ιούνιο. Διαβάστε τη συνέχεια στην “PRESS” που κυκλοφορεί το Σάββατο στα περίπτερα.