Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Χήρα Αραφάτ: Τον Δολοφόνησαν με Πολώνιο

Χήρα Αραφάτ: Τον Δολοφόνησαν με Πολώνιο
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ δηλητηριάστηκε το 2004 με ραδιενεργό πολώνιο, δήλωσε σήμερα η χήρα του Σούχα, αφού έλαβε τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών εξετάσεων που έκανε ελβετικό εργαστήριο σε δείγματα που είχαν ληφθεί από το λείψανο του εκλιπόντος ηγέτη των Παλαιστινίων.

"Αποκαλύπτουμε ένα πραγματικό έγκλημα, μια πολιτική δολοφονία", δήλωσε η Σούχα Αραφάτ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς από το Παρίσι.
Μια ομάδα ειδικών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από το Ινστιτούτο Ακτινοφυσικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λωζάννης, άνοιξαν τον τάφο του Αραφάτ στην Ραμάλα της Δυτικής Όχθης και πήραν δείγματα από το λείψανό του για να ερευνήσουν όσον αφορά τη φερόμενη δηλητηρίασή του.
"Αυτό επιβεβαίωσε όλες μας τις αμφιβολίες", σημείωσε η Σούχα Αραφάτ, η οποία συναντήθηκε χθες με μέλη της ελβετικής ιατροδικαστικής ομάδας στην Γενεύη. "Αποδείχθηκε επιστημονικά ότι δεν πέθανε από φυσικά αίτια και έχουμε επιστημονικές αποδείξεις ότι αυτός ο άνθρωπος δολοφονήθηκε", πρόσθεσε η ίδια.
Η Σούχα Αραφάτ δεν κατηγόρησε κάποια χώρα ή κάποιο πρόσωπο, ενώ σημείωσε ότι ο ιστορικός ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) είχε πολλούς εχθρούς.
"Ο πρόεδρος Αραφάτ πέθανε πέφτοντας θύμα μιας οργανωμένης τρομοκρατικής δολοφονίας που διαπράχθηκε από ένα κράτος, το οποίο είναι το Ισραήλ, το οποίο ήθελε να απαλλαγεί από αυτόν", ανέφερε παράλληλα σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Ουάσελ Άμπου Γιούσεφ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΑΠ.
"Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων από το ελβετικό ινστιτούτο επιβεβαιώνει την δηλητηρίασή του με πολώνιο και αυτό σημαίνει ότι το Ισραήλ την εκτέλεσε", προσθέτει ο ίδιος στην ανακοίνωσή του.
Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε αρνηθεί παλαιότερα οποιονδήποτε ρόλο στον θάνατο του Αραφάτ, επισημαίνοντας ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης ήταν 75 ετών και ότι είχε ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Επίσης σήμερα δεν έκανε κανένα σχόλιο σχετικά με τα νέα ευρήματα.
Το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Αλ Τζαζίρα μετέδωσε σήμερα, επικαλούμενο αντίγραφο της έκθεσης των Ελβετών εμπειρογνωμόνων, ότι οι αναλύσεις στα δείγματα που ελήφθησαν από το λείψανο του Αραφάτ από ελβετικό εργαστήριο υποστηρίζουν την υπόθεση της δηλητηρίασης από πολώνιο του εκλιπόντος Παλαιστίνιου ηγέτη.
"Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν συγκρατημένα την υπόθεση ότι ο θάνατος ήταν συνέπεια μιας δηλητηρίασης με πολώνιο - 210", σύμφωνα με την έκθεση.
"Καταμετρήσαμε δράση πολωνίου-210 στα οστά και στους ιστούς ανώτερη κατά 20 φορές σε σχέση με τις αναφορές που γίνονται στα ιατρικά εγχειρίδια", αναφέρουν οι δέκα γιατροί του ινστιτούτου της Λωζάννης.
Παλαιστινιακή πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση αυτή και ζήτησε να μην κατονομαστεί επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο "ότι αυτό που αποκάλυψε το Αλ Τζαζίρα είναι ακριβές", σημειώνοντας ότι αποφασίστηκε να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο 10 ημερών προτού δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα αυτά.
Νωρίτερα σήμερα επίσημες παλαιστινιακές πηγές είχαν δηλώσει ότι οι εκθέσεις των Ελβετών και των Ρώσων εμπειρογνωμόνων που είχαν πάρει δείγματα από το λείψανο του Αραφάτ έχουν παραδοθεί στις παλαιστινιακές αρχές. Οι ίδιοι δεν είχαν ωστόσο διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με τα συμπεράσματα των ειδικών.
"Παραδόθηκε η έκθεση" από το ελβετικό εργαστήριο, είχε δηλώσει νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τάουφικ Τιράουι, πρόεδρος της παλαιστινιακής επιτροπής έρευνας για τον θάνατο του Αραφάτ.
Εξάλλου το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μετέδωσε ότι και η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Βιολογικών Αναλύσεων παρέδωσε την έκθεσή της στις 2 Νοεμβρίου και διευκρίνισε ότι τα συμπεράσματά της θα δημοσιοποιούνταν αργότερα.
Ο Αραφάτ πέθανε σε ηλικία 75 ετών σε γαλλικό νοσοκομείο στις 11 Νοεμβρίου του 2004.
Τον Νοέμβριο του 2012, δείγματα από το λείψανό του είχαν παραδοθεί σε Γάλλους, Ελβετούς και Ρώσους εμπειρογνώμονες για να αποφανθούν αν ο θάνατός του προήλθε από δηλητηρίαση.


Read more: http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/366847/hira-arafat-ton-dolofonisan-me-polonio#ixzz2jtfhTdnm