Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Ερντογάν: «Δεν υπάρχει χώρα που να ονομάζεται Κύπρος»

Σάλος από τη δήλωση του τούρκου πρωθυπουργού σε συνέδριο στην Πολωνία
Ερντογάν: «Δεν υπάρχει χώρα που να ονομάζεται Κύπρος»
Σάλο έχει δημιουργήσει (ακόμα και στο εσωτερικό της Τουρκίας) η δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν ότι «δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος».

Τη δήλωση αυτή ο τούρκος πρωθυπουργός την έκανε μετά από ένα συνέδριο στην Πολωνία (όπου μετείχε) και ισχυρίσθηκε ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση είχε γίνει δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πολιτικούς λόγους και όχι επειδή ήταν εναρμονισμένη με τους ευρωπαϊκούς νόμους».

 Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κιπρίς» (που αναδημοσιεύει ο«Φιλελεύθερος») ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι δεν υπάρχει χώρα που να ονομάζεται Κύπρος και πρόσθεσε ότι αυτό που υπάρχει είναι η τοπική διοίκηση της νότιας Κύπρου: «Υπάρχει βόρεια Κύπρος και μια πράσινη γραμμή μεταξύ της βόρειας και της νότιας Κύπρου», είπε για να προσθέσει ότι στην πράσινη γραμμή υπάρχουν μονάδες ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού προκάλεσαν τις αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Τουρκίας και μάλιστα η δημοσιογράφος κ. Τουμάϊ Τουγιάν έγραψε στην εφημερίδα«Γενίν Ντουζέν»: «Ο κ. πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχει μια χώρα που ονομάζεται Κύπρος. Σε μια χώρα που λέγεται Κύπρος τι δουλειά έχουν 40.000 δικοί σου στρατιώτες; Γιατί η σημαία του κυματίζει σε κάθε γωνιά; Ποιος είσαι εσύ και όταν το θέμα των Βαρωσίων έρχεται στην ημερήσια διάταξη μπορείς να πεις σαν να ήταν ιδιοκτησία σου ότι "εγώ δεν θα δώσω σπιθαμή γης στην Κύπρο ακόμη και για την πλήρη ένταξη"».

Η τουρκάλα αρθρογράφος γράφει επίσης ότι δεν γνωρίζει αν στη Νέα Υόρκη Γκιουλ, Νταβούτογλου και Έρογλου καθόρισαν ένα  νέο οδικό χάρτη που πρέπει να ακολουθηθεί στο κυπριακό, σημειώνοντας ότι λέγεται ότι αυτός θα μπει σε εφαρμογή στο τέλος αυτής της διαδικασίας για την οποία δίνουν προθεσμία έως τον Μάρτιο.