Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Υποχώρησε η Αθήνα - Την Τρίτη επιστρέφει η τρόικα


Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου
Με υποχώρηση της Αθήνας και παραδοχή του δημοσιονομικού κενού άνω των 2 δισ. ευρώ, αλλά και της ανάγκη αυτό να καλυφθεί φέτος, ισοδυναμεί η απόφαση που ελήφθη αργά χθες το βράδυ για την επιστροφή της τρόικας την Τρίτη.

Με τον πλέον επίσημο τρόπο η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι έλαβε από τις ελληνικές αρχές «τις επιπρόσθετες πληροφορίες που ζητούσε ώστε να μπορούν να γίνουν συζητήσεις με νόημα διά ζώσης». Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Σίμον Ο’ Κόνορ που μέχρι και τη τελευταία στιγμή επαναλάμβανε τις προϋποθέσεις για το πράσινο φως.

Μέχρι και τις 19:00 ώρα κεντρικής Ευρώπης, στις Βρυξέλλες επικρατούσε αναβρασμός, με τα ηχηρά μηνύματα να φεύγουν το ένα μετά το άλλο. Κύκλοι της Κομισιόν δήλωνα ότι αν η τρόικα δεν κατέβει, το ναυάγιο θα οφείλεται στην ελληνική κυβέρνηση και απειλούσαν με ένα «Εurogroup κόλαση» στις 14 Νοεμβρίου.

«Η τρόικα πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει τη συνεδρία ελέγχου την επόμενη εβδομάδα και να έχει και κάτι θετικό να εισηγηθεί στο EWG, διότι διαφορετικά στο Εurogroup της 14ης Νοεμβρίου θα επικρατήσει κόλαση». Αυτή τη φράση μετέφερε στο Real.gr κοινοτικός αξιωματούχος και ξεκαθάριζε ότι «ακόμα και την τελευταία στιγμή αναμένουμε από το ελληνικό υπουργείο τις πρόσθετες πληροφορίες που ζητήσαμε».

Κύκλοι της Κομισιόν εξηγούν ότι για να βγει μετά τις 21:00 ώρα Βρυξελλών η τελική ανακοίνωση ότι η τρόικα κατεβαίνει, είχε προηγηθεί σειρά τηλεφωνικών επαφών μεταξύ των δύο πρωτευουσών και ανταλλαγή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μπορούν να συνοψιστούν στα εξής δύο βασικά στοιχεία: την επόμενη εβδομάδα τα 4 milestones θα είναι πολύ κοντά προς εκπλήρωση, και η κυβέρνηση θα μπει σε πλήρη συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό, δηλαδή την τρύπα του προϋπολογισμού του 2014, με ποσό αφετηρίας τα 2,9 δισ. ευρώ.

Η κίνηση συνιστά αναδίπλωση των ελληνικών αρχών που τώρα θα πρέπει να αποσύρουν το αρχικό σχέδιο για τα ΕΑΣ και να φέρουν ένα καινούργιο που θα προβλέπει το οριστικό κλείσιμο της εταιρίας. Βεβαίως στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν θα πει το τελικό «ναι» αμέσως και ο χρόνος μέχρι τις 14 Νοεμβρίου θα καταναλωθεί. Εκτιμούν δε ότι η τελική εκπλήρωση των τεσσάρων milestones θα ξεπεράσει την 14η, ίσως και τη 22α Νοεμβρίου και το ένα δις της προηγούμενης δόσης θα αργήσει να φτάσει στην Αθήνα. Εκτιμούν ακόμα ότι οι ελεγκτές θα συναντήσουν ισχυρές αντιστάσεις σε σχέση με την κάλυψη της τρύπας του 2014 και ως εκ τούτου θα υπάρξει ανοιχτή γραμμή με τους υπουργούς οικονομικών για να υπενθυμίζουν την πίεση προς την ελληνική πλευρά.

Σε γενικές γραμμές κανείς δεν πιστεύει ότι το επόμενο διάστημα θα είναι εύκολος πολιτικός χρόνος, αντιθέτως οι πάντες ετοιμάζονται για ένα σκληρό «μπρα ντε φερ» με αβέβαιη κατάληξη.
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=273062&catID=11