Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Ο Σαμαράς χάνει το ΠΑΣΟΚ κάτω απ' τα πόδια του!


Το Μαξίμου εκπέμπει μήνυμα ανησυχίας ότι το πρόβλημα συνοχής του ΠΑΣΟΚ θα επηρεάσει σύντομα τη λειτουργία της κυβέρνησης.
Σενάρια επί σεναρίων και έντονη κινητικότητα στο παρασκήνιο, με στόχο τη διεύρυνση της εύθραυστης κυβερνητικής πλειοψηφίας των 154 βουλευτών, επανέρχονται στην πολιτική ζωή, μετά τη διαγραφή της Θεοδώρας Τζάκρη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ακυρώνοντας τον ισχυρισμό Σαμαρά και Βενιζέλου ότι μετά την ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής, επί της... πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, η συγκυβέρνηση ενισχύθηκε.
Η Χαριλάου Τρικούπη διέψευδε κατηγορηματικά την Παρασκευή την πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας, ότι ο κ. Βενιζέλος διεμήνυσε στον κ. Σαμαρά ότι δεν ελέγχει την κοινοβουλευτική του ομάδα, το Μαξίμου ωστόσο εκπέμπει μήνυμα ανησυχίας ότι το πρόβλημα συνοχής του ΠΑΣΟΚ θα επηρεάσει σύντομα τη λειτουργία της κυβέρνησης.
Οι γραμμές στην προσπάθεια αναζήτησης συμμάχων το αμέσως επόμενο διάστημα είναι δύο και -σύμφωνα με πληροφορίες- έχουν αρχίσει και υλοποιούνται ταυτόχρονα:
1 Η πρώτη αφορά την αναζήτηση στήριξης από μεμονωμένους βουλευτές, ανοίγοντας κύκλο συζητήσεων με την ομάδα των ανεξάρτητων, έχοντας στόχο την αριθμητική ενίσχυση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
2Η δεύτερη ανιχνεύει το πεδίο συμμαχιών με κόμματα και κινήσεις και υποστηρίζεται από έμπειρα στελέχη εντός της Ν.Δ., που θεωρούν ότι ενδεχόμενες συμφωνίες με μεμονωμένους βουλευτές δεν θα ενισχύσουν πολιτικά την κυβέρνηση.
Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι έκανε την πρότασή της η βουλευτής της Ν.Δ. Ντ. Μπακογιάννη, ζητώντας την επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, πρόταση που υποστηρίχθηκε δημοσίως από μεμονωμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (όπως ο βουλευτής Κ. Τριαντάφυλλος) και όχι κεντρικά από τη Χαριλάου Τρικούπη και απορρίφθηκε (όχι πάντως με κατηγορηματικό τρόπο) από τη ΔΗΜΑΡ και τον πρόεδρό της Φώτη Κουβέλη.
Η προσπάθεια από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας να διευρύνει τη δύναμή της έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, καθώς η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει:
* Την ψήφιση του προϋπολογισμού στο τέλος Δεκεμβρίου, αλλά και δύο κρίσιμους πολιτικούς σταθμούς:
* Τις ευρωεκλογές του Μαΐου, των οποίων το αποτέλεσμα θα κρίνει καθοριστικά τις εξελίξεις.
* Τις προεδρικές εκλογές του 2015, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν το αποφασίσει, μπορεί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.
Στο Μαξίμου κινούνται ήδη στο παρασκήνιο για την προσέγγιση των τριών βουλευτών που ψήφισαν «παρών» στην πρόσφατη ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, τον Αν. Λοβέρδο και τον Χρ. Αηδόνη, που εκλέχθηκαν και προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, και τον Γ. Κασαπίδη που εκλέχθηκε και προέρχεται από τη Ν.Δ. Οι πληροφορίες λένε ότι ουσιαστική συζήτηση επιστροφής στη Ν.Δ. μπορεί να γίνει μόνο με τον Γ. Κασαπίδη, αφού οι Αν. Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης, ιδρυτικά μέλη της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», θα ακολουθήσουν την κεντρική πολιτική απόφαση της ΔΗΜΑΡ, με την οποία έχουν έρθει σε κεντρική συμφωνία.
Από εκεί και μετά ο Γ. Κουράκος έχει ακολουθήσει τον Χρ. Ζώη στη «Νέα Μέρα» και δύσκολα μπορεί να προσεγγιστεί ως μεμονωμένος βουλευτής, ο Ν. Νικολόπουλος. που έχει ιδρύσει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, εφ' όσον προσεγγιστεί εκτιμάται ότι υπάρχουν πιθανότητες επιστροφής του στη Ν.Δ. Δεν γίνονται προβλέψεις για τον Μίμη Ανδρουλάκη, ο οποίος πάντως έχει ανοικτά ταχθεί κατά της κυβερνητικής πολιτικής και ιδίως της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται, με τη στάση του το τελευταίο διάστημα να μην αφήνει πολλά περιθώρια.
Με τον Οδ. Βουδούρη και τον Πάρι Μουτσινά, που είχαν εκλεγεί με τη ΔΗΜΑΡ αλλά έχουν αποχωρήσει, δεν υπάρχουν περιθώρια προσέγγισης χωρίς αλλαγή πολιτικής και με τους υπάρχοντες συσχετισμούς στην κυβέρνηση -ακόμα και αν στο μέλλον η ΔΗΜΑΡ αλλάξει στάση. Ερωτηματικό αποτελεί η στάση του Θ. Παραστατίδη, που είχε εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ αλλά διαγράφηκε, ενώ δεν θα γίνει προσπάθεια προσέγγισης της Θ. Τζάκρη που διεγράφη -επί της ουσίας αποχώρησε- με μύδρους κατά της συγκυβέρνησης.
Η δεύτερη δεξαμενή, μετά την ετερόκλιτη ομάδα των ανεξάρτητων, είναι η ΔΗΜΑΡ. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κ. Ντ. Μπακογιάννη μόνο τυχαία δεν έκανε την πρόταση για επιστροφή της στην κυβέρνηση. Ιδιαίτερη σημασία έχει η επισήμανσή της ότι η πρότασή της αφορά και την παραμονή Σαμαρά στη θέση του πρωθυπουργού, σε μία περίοδο που τα σενάρια περί μεταβατικού πρωθυπουργού αλλά και νέας κυβέρνησης όχι έπειτα από εκλογές αλλά με απόφαση της Βουλής ξανασυζητούνται στο παρασκήνιο ως ενδεχόμενα.
Στη ΔΗΜΑΡ υπάρχουν δύο βουλευτές, ο Β. Οικονόμου και ο Γρ. Ψαριανός, που είχαν διαφωνήσει ανοικτά με την απόφαση Κουβέλη για αποχώρηση από την κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο στην κρίση της ΕΡΤ. Σήμερα επισημαίνουν την ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας για να υπάρξει πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με πλειοψηφία 154 βουλευτών δεν μπορεί να κάνει αυτό το βήμα.
«Να γίνει ένα κάλεσμα σε όσους -πλην Χρυσής Αυγής- νιώθουν την ευθύνη και την ανάγκη να υπάρξει μία τέτοια κυβέρνηση» δήλωσε προχθές ο κ. Οικονόμου, όταν ο Φ. Κουβέλης ξεκαθάριζε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. Πέραν των δύο βουλευτών, ερωτηματικό αποτελεί η στάση του Σπ. Λυκούδη, ο οποίος κινείται κριτικά το τελευταίο διάστημα έναντι των επιλογών της ηγεσίας και μετά το συνέδριο του Δεκεμβρίου κατά πάσα πιθανότητα εκτιμάται ότι δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος για τη θέση του γραμματέα του κόμματος.
Ωστόσο κανείς από τους προαναφερόμενους δεν φαίνεται διατεθειμένος μέχρι τώρα να διαφοροποιηθεί στη Βουλή από την επίσημη κομματική γραμμή και να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ  από enet, μοντάζ Γρέκι