Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΕΠΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ


1Η επόμενη μέρα της συνάντησης Ντάουνερ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την υπαναχώρηση του Αυστραλου διπλωμάτη από τα περι χρονοδιαγράμματος έφερε πυρετό διαβουλεύσεων με τις δυο πλευρές.  Το πρωί ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε συνάντηση με τον Ντάουνερ για να απαντήσει στις προτάσεις της Τ/κ πλευράς στη βάση νέου προσχεδίου. Στις 3 ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ μετέβη για 20 περίπου λεπτά στο λεγόμενο προεδρικό και συναντήθηκε με τον Έρογλου ο οποίος ενωρίτερα με δηλώσεις του εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά της Ε/κ πλευράς.

«Είναι πέντε με έξι φορές που αλλάζουμε έγγραφα. Σε κάθε πράγμα υπάρχει ένα τέλος. Και στην ευελιξία υπάρχει ένα τέλος. Ήμασταν ελαστικοί με καλή θέληση μέχρι εκεί που μπορούσαμε να είμαστε. Πλέον η ε/κ πλευρά πρέπει να εγκαταλείψει την σκέψη εάν δεν γίνει όπως είπα δεν θα γίνει και να σταθεί στο ύψος που πρέπει», δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

Μάλιστα ο Έρογλου επανέλαβε τη θέση ότι τ/κ πλευρά είναι έτοιμη να παρακαθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και σε περίπτωση που δεν υπάρξει κοινό ανακοινωθέν.

«Αυτό είπα χθες και στον κ. Ντάουνερ. Απορρίπτουν συνεχώς τις προτάσεις μας. Γι αυτό και δεν μπορείς αυτό να το ονομάσεις κοινό ανακοινωθέν», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως ο Ντάουνερ είχε συναντήσεις με τους δύο διαπραγματευτές και το απόγευμα. 

Πηγή από το Προεδρικό ανέφερε πως η ε/κ πλευρά είναι ικανοποιημένη από την υπαναχώρηση του αξιωματούχου των ΗΕ σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο όπως σημειώνει το ζητούμενο είναι η κατάληξη σε κοινό ανακοινωθέν. Οι ίδιες πηγές πάντως άφηναν ανοικτό το παραθυράκι για κατάληξη σε κοινό ανακοινωθέν ακόμη και μέχρι αύριο υπό την προϋπόθεση η τ/κ πλευρά ν' αλλάξει στάση.

Μιλώντας στις Τομές Στα Γεγονότα, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι ορθά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιμένει στο κοινό ανακοινωθέν, κάτι που θα πρέπει να πράξει μέχρι τέλους.


http://www.agioritikovima.gr/diethni/32120-entono-parakin