Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Το εικοσαήμερο της καταιγίδας κρίνει τα πάντα!


Εν αναμονή της επόμενης «καταιγίδας», κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο, πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, βρίσκονται οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ μόλις λίγες ημέρες μετά την καταψήφιση της πρότασης 
δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.

Ο σκόπελος της πρότασης δυσπιστίας ξεπεράστηκε με μία απώλεια, αυτή της Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία, αν και μία, ήταν αρκετή για να φέρει κλυδωνισμό στο κυβερνητικό καράβι, αφού η πλειοψηφία Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ έγινε ακόμα πιο εύθραυστη, φθάνοντας στο -κατά κάποιους- οριακό σημείο των 154 βουλευτών.

Η επομένη μέρα της καταψήφισης του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως, δεν βρίσκει τα κόμματα όσο ήρεμα θα ανέμενε κανείς να είναι ύστερα από την απόρριψη μιας πρότασης δυσπιστίας.

Το δύσκολο εικοσαήμερο που έρχεται περιλαμβάνει τρεις ψηφοφορίες-φωτιά για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, τον νέο Προϋπολογισμό αλλά και τη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, που αναπόφευκτα πρέπει να έρθει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, αφού, ειδάλλως, οι πλειστηριασμοί απελευθερώνονται. Ως εκ τούτου, δεν μένει περιθώριο για επανάπαυση και καθησυχασμό, ενώ στρέφονται και πάλι τα φώτα του ενδιαφέροντος στη Βουλή.

Μπορεί οι συσκέψεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ να έδειξαν την πλήρη συμφωνία των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων με το ανανεωμένο σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Κι ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα στο κυβερνητικό στρατόπεδο φοβόντουσαν βουλευτές όπως ο Δάνης Τζαμτζής, ο Μ. Ταμήλος, o Γ. Βλάχος κ.λπ., πλέον στο μικροσκόπιο της ηγεσίας της «γαλάζιας» Κ.Ο. βρίσκονται οι κινήσεις κορυφαίων βουλευτών, όπως ο Βύρων Πολύδωρας, η Ντόρα Μπακογιάννη ή ακόμα και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, οι οποίοι διαφωνούν με τον φόρο ακινήτων σε ιδεολογική βάση. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, η ερώτηση-διάλεξη του Βύρωνα Πολύδωρα την Τετάρτη, με την οποία ο πρώην πρόεδρος της Βουλής εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κ. Στουρνάρα, κατηγορώντας τον για λενινιστικού τύπου δήμευση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας.

Μέχρι την Πέμπτη θα έχει κατατεθεί στη Βουλή -υποχρεωτικά βάσει των προθεσμιών που ορίζει το Σύνταγμα- και ο Προϋπολογισμός του 2014. Με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, η ψήφισή του από την Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να έρθει σύντομα, πιθανότατα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Στην κυβέρνηση εμφανίζονται βέβαιοι ότι δεν θα υπάρξει κυβερνητικός βουλευτής που θα καταψηφίσει τον πρώτο πλεονασματικό Προϋπολογισμό έπειτα από πολλά χρόνια. Το γεγονός, ωστόσο, ότι η ψήφιση του Προϋπολογισμού ενέχει πάντα την έννοια ψήφου εμπιστοσύνης, σε συνδυασμό με τα εσωτερικά προβλήματα που ταλανίζουν το ΠΑΣΟΚ, προκαλεί ένα επιπλέον άγχος, με αποτέλεσμα να υπάρχει προβληματισμός για βουλευτές όπως οι Κώστας Σκανδαλίδης και Θάνος Μωραΐτης. Σημειωτέον ότι αμφότεροι κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ είχαν χαρακτηρίσει κακή την κυβέρνηση, χωρίς μεταρρυθμιστικό έργο, ενώ δικαιολόγησαν την απορριπτική στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφο τους ως ψήφο ανοχής.

Κατά πολλούς, πάντως, η κρισιμότερη ψηφοφορία όλων δεν θα είναι άλλη από αυτή για τις ρυθμίσεις, που αναμένεται να έρθουν στη Βουλή σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Το κλίμα που επικρατεί στη Βουλή σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα είναι εκρηκτικό. Οι ερωτήσεις βουλευτών για την πώληση από τις τράπεζες σε «κοράκια» (distress funds) έχουν πλέον συχνότητα πενθημέρου, ενώ από μόνο του το γεγονός ότι ενάμιση μήνα πριν από τη λήξη της ρύθμισης για την αναστολή πλειστηριασμών η κυβέρνηση δεν έχει πει την τελική της απόφαση, καθώς εξαρτάται πλήρως από την τρόικα, προκαλεί μεγαλύτερο εκνευρισμό.

Στην κυβέρνηση επιμένουν να λένε ότι η ρύθμιση θα πάει στη Βουλή έγκαιρα, αλλά την τελευταία εβδομάδα φούντωσαν οι φήμες ότι ενδεχομένως γίνει προσπάθεια να παρακαμφθεί και πάλι το Κοινοβούλιο μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα υπογραφεί περί τα τα μέσα Δεκεμβρίου.

Γιώργος Λυκουρέντζος
http://www.triklopodia.gr/2013/11/blog-post_5755.html