Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων Ελλάδας – τρόικας ζητά το Eurogroup

EURONOVEMBERΣτο περιθώριο και όχι στο επίκεντρο του Eurogroup, το οποίο συνεδρίασε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, βρέθηκε η Ελλάδα.
Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης εξέτασε την αρτιότητα των προϋπολογισμών των χωρών που δεν βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης.
Ωστόσο, οι ομόλογοι του κ. Στουρνάρα ζητούν την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Το γεγονός ότι η τρέχουσα – πέμπτη – αξιολόγηση του προγράμματος «κόλλησε» για δεύτερη συνεχόμενη φορά από τα τέλη Αυγούστου προκαλεί ανησυχίες στη ζώνη του ευρώ και φόβους ότι οι αγορές θα «ξαναβάλουν» στο μάτι τις χώρες που στην παρούσα φάση εξέρχονται από τα προγράμματα προσαρμογής.
Ακόμη, προκαλεί ζητήματα σχετικά με το χρηματοοικονομικό σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος, καθώς η δυνατότητα των εθνικών κοινοβουλίων να περάσουν μια απόφαση για επέκταση της χρηματοδότησης της Ελλάδας πέραν του 2014 είτε στα πλαίσια του υφιστάμενου προγράμματος, είτε με ένα νέο πρόγραμμα στήριξης θα είναι πιο δυσχερής κατά την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών.

Ντεϊσελμπλούμ: «Ορισμένες χώρες πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο»
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ εκτίμησε ότι ορισμένες χώρες οφείλουν να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες όσον αφορά στα δημοσιονομικά τους και στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.
«Υπάρχουν κίνδυνοι (δημοσιονομικού εκτροχιασμού) για όλες τις χώρες. Ορισμένες χώρες ασφαλώς οφείλουν να κάνουν περισσότερες προσπάθειες», είπε ο Ντεϊσελμπλούμ κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
«Θα έχουμε, ελπίζω, έναν συνετό διάλογο για το ζήτημα αυτό», πρόσθεσε, καθώς οι υπουργοί συζητούν από το απόγευμα σχετικά με τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της ευρωζώνης οι οποίοι υποβλήθηκαν για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έκανε σχετικές παρατηρήσεις και προτάσεις.
Την περασμένη Παρασκευή η Κομισιόν ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Γαλλίας, αλλά έκρινε ότι η χώρα αυτή δεν έχει περιθώρια ελιγμών σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους την επόμενη χρονιά.
«Είναι θεμελιώδης η συνέχιση (των) μεταρρυθμίσεων με αποφασιστικό τρόπο ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη γαλλική οικονομία και να μεταπειστούν όσοι αφήνουν να πλανώνται αμφιβολίες για την δυνατότητα (της γαλλικής κυβέρνησης) να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, να δημιουργήσει μια βιώσιμη ανάπτυξη και να δημιουργήσει απασχόληση», είχε σημειώσει ο επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα και το Ευρώ, Ολι Ρεν.
Αναφερόμενος στην κατάσταση της Γαλλίας, ο Ντεϊσελμπλούμ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρός σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
«Μένει να δούμε εάν η Γαλλία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η χώρα έχει διορία έως και το 2015 για να το πράξει. Αυτό το οποίο έχει αποφασιστεί στο Παρίσι ως τώρα ξεκάθαρα δεν επαρκεί. Είναι προφανές ότι η Γαλλία οφείλει να κάνει περισσότερα», επέμεινε.
Η Γαλλία έχει λάβει από τις Βρυξέλλες παράταση της προθεσμίας – έως το 2015 – για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της κάτω από το 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της. Σε αντάλλαγμα καλείται να θέσει σε εφαρμογή σειρά μεταρρυθμίσεων, ιδίως σε ό,τι αφορά τα πεδία των συντάξεων και της εργασίας.πηγη