Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

The Economist: Η Ελλάδα θα χρειαστεί και άλλη βοήθεια μέσα στο 2014, αλλιώς θα γυρίσει στην δραχμή

Την ανάγκη για νέα δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα προκειμένου να μην αποχωρήσει από την Ευρωζώνη στα μέσα του 2014 βλέπει το βρετανικό περιοδικό Economist, τονίζοντας παράλληλα πως η τελευταία απειλή για την χώρα είναι η Χρυσή Αυγή.
«Η διαπραγμάτευση του χρέους και των σχετικών όρων θα διαρκέσει όλο το πρώτο ήμισυ του έτους, αλλά θα καταλήξει σε ικανοποιητική υποστήριξη, ώστε να προληφθεί χαλάρωση και αποχώρηση από την Ευρωζώνη, πιθανότατα υπό μορφή καλύτερων όρων δανεισμού», σημειώνουν οι συντάκτες του περιοδικού στην ετήσια έκδοση του με τίτλο «The World in 2014», μεταδίδει η Καθημερινή.
Στη συνέχεια, ο Economist αναφέρεται και στο είδος των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα, επισημαίνοντας πως «οι μεταρρυθμίσεις που αποβλέπουν στην επιστροφή στην ανάπτυξη, περιλαμβανόμενων των απολύσεων στη βιομηχανία, των δημοπρασιών και της πάταξης της γραφειοκρατίας, θα συνεχιστούν και τελικώς θα αποδώσουν καρπούς»,
Ωστόσο, το βρετανικό περιοδικό εκτιμά πως «το 2014 η οικονομία, σε τιμές δολαρίου θα συρρικνωθεί, πέφτοντας στα δύο τρίτα τουλάχιστον τού πριν από την κρίση επιπέδου».
Πέραν αυτών, ο Economist προβλέπει ύφεση της τάξεως του 1% για το 2014 και έλλειμμα 3,5% του ΑΕΠ.
Τελευταία απειλή για την Ελλάδα η Χρυσή Αυγή
Κλείνοντας, το περιοδικό χτυπά «καμπανάκι» για την εξάπλωση της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, καθώς όπως σημειώνει η χώρα έχει προϊστορία σε ανάδειξη ακροδεξιού εξτρεμισμού έπειτα από περιόδους οικονομικής κρίσης.
Γράφει χαρακτηριστικά ο Economist:
«Το νεοφασιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή, με τις επιθέσεις του σε μετανάστες και αριστερούς, είναι η τελευταία απειλή. Η κυβέρνηση διώκει το κόμμα για εγκληματική δραστηριότητα, αλλά συνεχίζει να έχει υποστήριξη από τον κόσμο», σημειώνει το περιοδικό».