Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Ψυχάρης και Σαμαράς κανονίζουν τον διορισμό του υπόδικου της Energa στο ΔΕΣΜΗΕ!


Το ρόλο ανθρώπου που καθορίζει επιλογή κυβερνητικών θέσεων φαίνεται πως παίζει ο επικεφαλής του ΔΟΛ, Σταύρος Ψυχάρης μέσα από mail τα οποία βρίσκονται στη δικογραφία για τη γνωστή υπόθεση των παροχών ηλεκτρικής ενέργειας- Energa και Hellas Power.

Όπως αποκαλύπτεται από τα mail o Σταύρος Ψυχάρης είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον κατηγορούμενο για λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα στην υπόθεση, Αχιλλέα Φλώρου. Μάλιστα λίγο πριν αυτός προφυλακιστεί για το γνωστό σκάνδαλο ζητά από τον εκδότη του ΔΟΛ, να τοποθετήσουν στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), νυν ΑΔΜΗΕ, άνθρωπο της επιλογής τους.

Από ό,τι προκύπτει από τη δικογραφία και τα mail ο Ψυχάρης παραδέχεται ότι έχει ξανακάνει το ίδιο. Δηλαδή έχει παρέμβει και στο παρελθόν, πριν την αλληλογραφία και έχει αναλάβει να προωθήσει την τοποθέτηση του συγκεκριμένου ανθρώπου. Αναφέρει μάλιστα πως αν ο υφυπουργός κ. Παπαγεωργίου δεν έχει την πρέπουσα συμπεριφορά «θα φάει καρπαζιές από το αφεντικό του», τον Σαμαρά δηλαδή, στον οποίο ο Ψυχάρης εμφανίζεται να στέλνει μήνυμα SMS για να πιέσει. Είναι ενδιαφέρον, ότι ενεργό ρόλο στα ραντεβού που κλείνει ο Ψυχάρης με τον υφυπουργό παίζει η γνωστή σύμβουλος του κ. Παπανδρέου, Γλυκερία Σιούτη.

Τα καυτά mail

Η αλληλογραφία αφορά γενικότερα θέματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία Energa και για τα οποία ενημερώνεται άμεσα ο εκδότης.

Τον Αυγούστο του 2012, ο μέχρι πρότινος προφυλακισμένος Αχιλλέας Φλώρος, στέλνει στον Σταύρο Ψυχάρη το βιογραφικό του Δημήτρη Ζήση και υπενθυμίζει στον Ψυχάρη ότι τον ενδιαφέρει να τοποθετηθεί στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), ο οποίος ουσιαστικά είναι ο φορέας που καθορίζει τα πάντα γύρω από την ενέργεια στην Ελλάδα και τη λειτουργία των εταιρειών ενέργειας.

Λέει συγκεκριμένα:

«Αγαπητέ μου Σταύρο

Σχετικά με το βιογραφικό που έλαβες σου υπενθυμίζω ότι πρόκειται για τη Διεύθυνση του ΛΑΓΗΕ (πρώην ΔΕΣΜΗΕ) σε αντικατάσταση του κ. Αντωνόπουλου διευθύνων σύμβουλος (που φεύγει). Έχε υπ όψιν σου ότι δεν πρόκειται για πολύ επίζηλη θέση.

Αρμόδιος υπουργός ο κ. Παπαγεωργίου

Ευχαριστώ

Αχιλλεας Φλώρος»

Σε mail του ο Σταύρος Ψυχάρης απαντά:

«Αγαπητέ μου Αχιλλέα έχω από τότε προσπαθήσει καθώς όμως περιπλέω στα πελάγη δεν έχω άμεση πληροφόρηση για την εξέλιξη. Επειδή έχει περάσει εύλογος χρόνος (αν και στα παρασκήνια τα μεγάλα μαχαίρια προσπαθούν αόκνως), νομίζω ότι μπορώ να παρέμβω και πάλι. Δεν έχω όμως τα χαρτιά μαζί μου. Μπορείς να μου στείλεις ηλεκτρονικά ένα αντίγραφο του βιογραφικού κτλ;

Δικός σου

Στ. Ψ.»

Οι «καρπαζιές» που έφαγε ο υφυπουργός

Το Σεπτέμβριο του 2012, ο Αχιλλέας Φλώρος όπως φαίνεται από τα mail που στέλνει στον Ψυχάρη έχει φιλοξενηθεί (μάλλον στο σκάφος Ψυχάρη) κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Από τη συνομιλία επίσης φαίνεται ότι τον Οκτώβριο ο Αχιλλέας Φλώρος παίρνει διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται να συναντηθεί με τον υπουργό ΠΕΚΑ αλλά τελικώς το ραντεβού δε φαίνεται να γίνεται. Για το λόγο αυτό στέλνει επείγονmail στον Ψυχάρη στις 16 Οκτωβρίου στο οποίο αναφέρει:

«Αγαπητέ Σταύρο

Παρά τα επανειλημμένα τηλεφωνήματα στη γραμματεία του κ. Παπαγεωργίου από την κ. Σιούτη δεν ορίστηκε συνάντηση μέχρι τώρα. Η κα Σιούτη επέμενε ότι ο ίδιος ο κ. υπουργός μού είχε τηλεφωνήσει για το ίδιο θέμα την περασμένη Κυριακή. Κάτι δεν πάει καλά.

Φιλικότατα

Αχιλλέας»

Έδωσε εντολή μέχρι και στο Σαμαρά

Η απάντηση του Ψυχάρη είναι άμεση και διαβεβαιώνει τον Φλώρο ότι έχει ενημερώσει με SMS το αφεντικό του υπουργού ο οποίος λείπει στας Ευρώπας. Tο αφεντικό όπως προκύπτει από την ειδησεογραφία της ημέρας είναι ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είναι στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Είναι αυτός που κατά τον Ψυχάρη θα μοιράσει καρπαζιές στον υφυπουργό που δεν συμμορφώνεται.


Γράφει συγκεκριμένα στο mail:

«Αγαπητέ Αχιλλέα

Στις 17:00 και 18:00 χθες Τρίτη έστειλα ένα SMS στον προϊστάμενο του κ. Παπ (εννοεί τον υπουργό κ. Λιβιεράτο) αναφέροντας την ανεξήγητη συμπεριφορά του. Θέλω να μου πει ποια ώρα, ποιος και σε ποιον τηλεφώνησε και όρισε το αυριανό ρβ ώστε να ξέρω τι γίνεται. Όποιος πάει αύριο θα πρέπει να γνωρίζει ότι ενδεχομένων ο Παπ έφαγε καρπαζιές από το αφεντικό του το οποίο θα μου πει τα καθέκαστα μόλις επανέλθει από τας Ευρώπας. Περιμένω τις απαντήσεις ώστε να δούμε τι ακριβώς θα πούμε".

Την επόμενη μέρα ο Αχιλλέας Φλώρος ενημερώνει τον Ψυχάρη, ότι το ραντεβού κλείστηκε.

Γράφει συγκεκριμένα στις 11:16 πμ: «Αγαπητέ μου Σταύρο τελικά κλείστηκε χθες ραντεβού με τον Παπαγεωργίου για αύριο Πέμπτη στις 12 μμ. Θα σε ενημερώσω στη συνέχεια.

Αχιλλέας»

Επανέρχεται μετά από μια βδομάδα ζητώντας από τον Ψυχάρη να ασκήσει και πάλι πίεση προκειμένου να ρυθμιστεί το θέμα με την τοποθέτηση του δικού του ανθρώπου στη ΔΕΣΜΗΕ.

Γιατί καιγόταν ο Φλώρος

Παρά την παρεμβατικότητα του Σταύρου Ψυχάρη και τις ομολογίες του για «καρπαζιές» που πέφτουν μετά από απαίτησή του, ο Δημήτρης Ζήσης δεν τοποθετήθηκε τελικώς ως διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΜΗΕ. Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2012 ο ΔΕΣΜΗΕ, σταμάτησε να λειτουργεί ως ενιαίος Οργανισμός και «έσπασε» στον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και τον ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Ηλεκτρικής Ενέργειας).

Η τοποθέτηση του κ. Ζήση στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου είχε ιδιαίτερη σημασία για την Energa και τον πρόεδρο της Αχιλλέα Φλώρο. Και αυτό διότι ο ΛΑΓΗΕ είναι εκτός των άλλων ο καθ ύλην αρμόδιος Οργανισμός που μεριμνά για τις πληρωμές των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών ενέργειας, όπως η Energa.

Λίγες μέρες μετά ξέσπασε το γνωστό σκάνδαλο της Energa και των παροχών ηλεκτρικής ενέργειας και μετά από εισαγγελική έρευνα πέντε στελέχη της μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Αχιλλέας Φλώρος.

Οι αγιογραφίες του Βήματος για το Φλώρο

Είναι εντυπωσιακό ότι η εφημερίδα του κ. Ψυχάρη «Το Βήμα», στις 5 Μαΐου 2013 και ενώ επρόκειτο να συζητηθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο η αποφυλάκιση του Αχιλλέα Φλώρου, με ολοσέλιδο δημοσίευμα της υποστηρίζει πως οι προφυλακισμένοι για την υπόθεση Energa δεν έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα αλλά πλήρωσαν απλώς τον πόλεμο συμφερόντων.


Αναφέρεται μάλιστα σε «άδικη μεταχείριση και επανεξέταση των κατηγοριών» τις οποίες μάλιστα αποδίδει σε νομικούς κύκλους.

Λίγες μέρες αργότερα το Δικαστικό Συμβούλιο αποφυλακίζει τέσσερις από τους έξι κατηγορούμενους μεταξύ των οποίων και τον Αχιλλέα Φλώρο, «επιβεβαιώνοντας» το Σταύρο Ψυχάρη, ο οποίος έβλεπε άδικη νομική μεταχείριση.

Το νομικό περίεργο της αποφυλάκισης

Το περίεργο νομικά είναι ότι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών εξετάζοντας την αποφυλάκιση των τεσσάρων έπρεπε τυπικά να προχωρήσει σε αυτόματη ανανέωση της προφυλάκισης αφού δεν είχαν αλλάξει οι συνθήκες για τις οποίες είχαν προφυλακιστεί.

Δηλαδή, κανένας από αυτούς δεν είχε πρόβλημα υγείας ώστε να μην γίνει η τυπική ανανέωση της προφυλάκισης. Παρόλα αυτά το Συμβούλιο, τούς έκρινε ότι δεν είναι ύποπτοι φυγής χωρίς να δικαιολογεί τι άλλαξε από την απόφαση που τους θεωρούσε ύποπτους.

Να σημειωθεί ότι στη φυλακή παραμένει ο υιός Φλώρου. Το νομικό ερώτημα λοιπόν που μπαίνει είναι τι είναι αυτό που κάνει τον υιό Φλώρο ύποπτο φυγής, αλλά τον πατέρα Αχιλλέα Φλώρο και τους υπόλοιπους μη ύποπτους. Η απόφαση αποφυλάκισης είναι πρωτοφανής για τα νομικά χρονικά, αφού όπως υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι η ανανέωση της εντολής προφυλάκισης είναι εντελώς τυπική και οι λόγοι που την αναιρούν σε τέτοιες περιπτώσεις είναι μόνο λόγοι υγείας.

koutipandoras.gr


Πηγή: http://www.logiosermis.net/2013/12/energa.html#ixzz2nHfQa34u